Ayda 14 bin lira ceza ödemeyin?

Ayda 14 bin lira ceza ödemeyin?
Yılbaşından sonra hemşire, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan belirli iş yerlerine aylık 14 bin lira ceza kesileceği bildirildi.İş...



Yılbaşından sonra hemşire, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan belirli iş yerlerine aylık 14 bin lira ceza kesileceği bildirildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık firması Uzman İSG Yönetim Kurulu Başkanı Ülgen Gökkaya, 3 hafta sonra iş yerlerini bekleyen tehlikeler için iş verenleri uyardı.

Gökkaya tarım faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Çukurova Bölgesi?ndeki birçok iş yerinin tehlikeli sınıfta olduğunun altını çizerek, ?Bölgemizde ana geçim kaynaklarının başında tarımsal faaliyetler yer alıyor. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun bazı kısımlarının uygulanması birkaç kez ötelenmişti. Ancak yaklaşık 3 hafta sonra, yani 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yasanın büyük bir kısmı uygulanmaya başlıyor. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri yasa kapsamına giriyor. Bölgemizde faaliyet gösteren her tarım şirketi tehlikeli sınıfta yer almaktadır. Her ne kadar halk arasında tarımsal faaliyetler tehlikesiz gibi görünse de, yasa bu iş yerlerini tehlikeli kabul ediyor. Bu da şu demek. Başta tarımsal faaliyet yürüten iş yerleri olmak üzere 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli çalıştırmak zorunda" dedi.

Uzman İSG Yönetim Kurulu Başkanı Ülgen Gökkaya hangi iş yerlerinin tehlikeli sınıfta olduğuna da açıklık getirdi. Gökkaya, kanuna göre tarım şirketleri, zirai işletmeler, güzellik salonları, hamamlar, masaj salonları, spa merkezleri, kuaförler, berberler, mobilya imalatı yapan işyerleri, kümes hayvanları yetiştiriciliği,? matbaalar, gıda şirketleri, gıda üreticileri, inşaat sektörü, kimya sektörü başta olmak üzere birçok iş yerinin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yasa kapsamına girdiğinin altını çizdi.

Yasanın aslında 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Gökkaya, şöyle devam etti:

?O tarihte tehlike sınıfına bakılmaksızın 50 kişiden fazla personel çalıştıran bütün işyerleri yasa kapsamına girmişti. Şimdi 2014 tarihi itibariyleyse 50 kişi altındaki tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan iş yerleri de yasa kapsamına giriyor. Fakat şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Tehlike sınıfına bakılmaksızın kurulmuş olan bütün iş yerleri bugüne kadar risk analizi yaptırmak zorundalardı. Risk analizi yaptırmak için iş yeri sahiplerine Ocak 2013 sonuna kadar sure tanınmıştı. Bu süre içinde risk analizi yaptırmış olan şirketler için sorun yok. Ancak yaptırmayanlara ceza kesilmemesi için kanuni hiçbir engel yok. Özellikle risk analizi yaptırmamış olan şirketlerin cezalarının katlanması gündemde. Bu durumda bütün iş yerlerinin risk analizlerini yaptırmış olmaları, yaptırmayanların da zaman kaybetmeden yaptırmaları kanuni zorunluluk.?

Günlük hayatta bazen çok tehlikesiz gibi görünen iş yerlerinin yasada tehlikeli sınıfta olabileceğini dikkat çeken Ülgen Gökkaya ?Benim yaptığım işin hiçbir tehlikesi yok türünden bir savunma olamaz. Buna karar verecek olan iş yeri sahipleri değil, bakanlıkça yetkilendirilen iş güvenliği uzmanlarıdır. O sebeple tehlike sınıfı hakkında yorum yapmak yerine, bu konuyu uzmanlara bırakmak en önemli konu? şeklinde konuştu.

Ocak ayından itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin sağlık personeli, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından müteşekkil 3 personel daha çalıştırmasının zorunlu olduğunu dile getiren Gökkaya şunları kaydetti:

?3 personel çalıştırmak demek, illa 3 kişiyi daha ofisinize tam zamanlı çalıştırmak demek değil. O sebeple iş yeri sahiplerimiz endişe etmesinler, nereye oturtacağız, maaşlarını nasıl vereceğiz gibi kaygılanmalarına gerek yok. Çünkü kanun bu konuda belli kolaylıklar sağlıyor. Dışarıdan danışmanlık firmalarından hizmet alınması da mümkün olabilecek. Böyle olunca, bu üç kişinin maliyeti çok düşük olacak. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle, 520 bin iş yerinde; iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli istihdam edilmesi veya bu hizmetleri veren birimlerle anlaşma yapılmış olması gerekiyor.?Aksi takdirde her ay için 14 bin TL ?idari para cezası? ödenecek.?

ADANA (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.