Av. Çıtırık: Kadına şiddet sıradanlaştırıldı
Baro Başkanı Av. Çıtırık: Kadına şiddet sıradanlaştırıldı
Adana Barosu tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Divan Otel'de düzenlenen 'Kadın Sorunları ve Çözüm Yolları' konulu konferans gerçekleştirildi.
Oturum Başkanlığını Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Nursel Ünal'ın yaptığı konferansa konuşmacı olarak katılan; Birleşik Metal - İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Nuran Gülenç (Esnek Çalışma, Yarı Zamanlı Çalışma ve Kadın İstihdamı Güncel Durumu", Özgürlükçü Hukukçular Derneği Yöneticisi Av. Ceren Şimşek (Kadın Cinayetlerinde İyi Hal ve Haksız Tahrik İndirimleri), Gazeteci-Yazar Meltem Arıkan (Analog Dünyadan Dijital Dünyaya Geçmişte Kadın) konularında katılımcıları bilgilendirdi.
"KADINA ŞİDDET SIRADANLAŞTI"
Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini belirterek, "Her geçen gün ağırlaşan koşullarda ve istatistiklerle karşılaşmaktayız. Ocak-Şubat 2016 arasında ; 53 kadın öldürülmüş, 23 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edilmiş, 94 kadına zorla seks işçiliği yaptırılmış, 56 kadına darp ve şiddet uygulanmış, 24 kadına da cinsel tacizde bulunulmuştur. Türkiye, şiddetin, darbın, tacizin, tecavüzün sıradanlaştığı bir ülke haline dönüştürülmüştür. Bunların hepsi üçüncü sayfa haberlerinde magazinleştirilmiştir. Kadınlarımızın bu sorunları aslında kökeninde yatan;devlet politikalarıdır. Sorunla mücadele istatistiki ve kriminal bilgilere indirgenmiştir" dedi.
Son 5 yıllık tabloya bakıldığında korkunç bir tabloyla karşılaşıldığını ifade eden Av. Çıtırık, şöyle devam etti:
"2010 yılında 217 kadın , 2011 yılında 257 kadın, 2012 yılında 165, 2013 yılında 284, 2014 yılında 281 ve 2015 yılında 284 kadın katledildi. Siyasi iktidar malasef; siyasi rüşvet ve siyasi ahlaksızlık olan torba yasa uygulamasını devam ettirmektedir. Eski Roma'dan itibaren bir siyasi rüşvet olarak kabul edilen ve konunun tekliği ilkesine de aykırı olması nedeniyle Dünyada hiç bir parlamentoda bulunmayan torba yasa uygulaması içerisinde gelir vergisi yasasının içerisinde aileni ve dinamik nüfus yapısının korunması programı ve yasası geçti. Esnek çalışmanın, yarı zamanlı çalışmanın güvencesiz çalışmanın, Türkiye'de mesajın yine kadınların üzerinden verilmektedir. Cinsiyetçi ve ayrımcı politikalarını bu yönde de devam ettiren kadına yönelik korumayı, kadının sigortalı çalışmasını ve kadının yıllarca verilmiş mücadeleler sonunda kazanılmış hakları ortadan kaldırmaya yönelik anlayış Türkiye'de yasalaşmaktadır"
" YARI ZAMANLI ÇALIŞMAYA TAM ÜCRET UYDURMA"
Av. Çıtırık, devamla; "Siyasi iktidar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışan kadınların doğum sonrasında yarı zamanlı çalışmalarında mali ve sosyal haklar bakımından kaybı olmayacağını belirtmekteyse de derece yükselmesi ve kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan bölümündeki hizmet sürelerinin yarısı dikkate alınacaktır. Siyasi iktidar bunu kadınlar için bulunmaz hint kumaşı gibi anlatıyor ama işin doğrusu öyle değil. Bu kamuoyunun gözünden kaçırılmaktadır. Yine yarı zamanlı çalışmaya tam ücret verileceği hususu da uydurmadır. Yarı zamanlı çalışmaya başlanılan günü izlenilen aydan itibaren normal zamanla çalışılması halinde ödenmesi gereken sigorta primine esas aylık, kazanç ya da emekli keseneğine esas olan aylık tutarının yarısı tutarında prim ve emekli sigorta primi ödemeleri yapılacaktır. Bir bütün olarak bakıldığında siyasi iktidar, kadın emeğini bir kez daha ucuzlaştırırken, Türkiye'ye özel istihdam büroları aracılığıyla ile yine kadınların kendi aralarında geçinebilme olayını gerçekleştirebilmek için bir yarışı ahlaksızca yapmaktadırlar"
TEKSTİL İŞÇİLERİNİN CAN VERDİĞİ GÜNDÜR
Av. Çıtırık, günün anlamıyla ilgili ise, "8 Mart, 1857'de New York'ta kadınların bir tekstil atölyesinde düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek üzere başlattıkları eşitlik mücadelesinde, grev sırasında çıkan yangında hakları uğruna can verdiği gündür.
Bu nedenle 8 Mart'lar, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadın erkek eşitliğinin sağlanması taleplerinin; yaşamın her alanında kadın sorunlarına çözüm önerilerinin bir kez daha dile getirildiği gün olarak kabul edilmektedir" diye konuştu. Av. Çıtırık, 8 Mart 1917 yılını da hatırlatarak, "Ekmek ve barışın mücadelesini yapan Pedrogradlı Rus kadınlarını unutmamak gerekir. Onların da Ekim 1917 devrimini nasıl başardıklarını , Rus Çarlığına nasıl son verdiklerini de unutmamak gerekir.. Her iki olayda da ve arada yitirdiğimiz kadın hareketinin sınıfsal mücadelesine emek veren Rosa Lüxemburg, Clara Zetkinleri de anmak isterim" dedi.
SİYASETTE KADIN TEMSİLİSİ
Av. Çıtırık, siyasete bakıldığında durumun kadınlar açısından kötü olduğunu belirterek, "7 Haziran da parlamentoya 98 kadın milletvekili girdi, arkasından 1 Kasım'da bu sayı 81'e indi. 30 Büyükşehir Belediye Başkanı'ında 3'ü kadın, 1'i İl Belediye Başkanımız var. 33 İlçe Belediye başkanımız var. 1364 belediye başkanından 36'ı kadın belediye başkanı, İki de kadın valimiz bulunuyor" dedi.
"BATKAKLIK KURUTULMALI"
Av. Çıtırık, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye yargısı yeni üretimlerde bulunmaktadır, iyi hal, saygın tutum, aşırı sevgi indirimi adı altından indirimler getirilmektedir. Eylemleri yapanların gözünün kirişini kıracak cezalar verilmektense bu tür indirimler toplumsal vicdanları karartmaktadır. Sayısal veriler, istatistikler pek iç açıcı değildir. Barolar, demokratik kitle örgütleri, kadın üzerine çalışmalar yürüten örgütlerin toplumda bu kadar yaygınlaşan şiddet olayına karşı ciddi çalışmalar yapmasına rağmen bataklığı kurutmak mümkün olmuyor. Kadın sürekli hedef haline getirilmektedir. Siyasi iktidarın ülkeyi ne hale getirdiği ortadadır."
Konferans sonunda, konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.