"Ateşkes için görüşüyoruz"

"Ateşkes için görüşüyoruz"
  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yemen'de ateşkes sağlanmasıyla ilgili "Bu konularda işbirliği yapmamız konusunda İran'la mutabık kaldık....

 

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yemen'de ateşkes sağlanmasıyla ilgili "Bu konularda işbirliği yapmamız konusunda İran'la mutabık kaldık. Şimdi Körfez ülkeleriyle de görüşüyoruz" dedi.

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yemen'de siyasi çözüm, ateşkesin sağlanması, insani yardımların gönderilmesi, sonuç odaklı müzakerelerin başlatılması ve herkesi kapsayacak bir yönetim anlayışının yerleşmesi için Türkiye, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelere önemli görevler düştüğünü belirterek, "Bu konularda işbirliği yapmamız konusunda İran'la mutabık kaldık. Şimdi Körfez ülkeleriyle de görüşüyoruz, temaslarımız devam edecek" dedi.

Çavuşoğlu ile Sudan Dışişleri Bakanı Ali Ahmet Karti, bakanlıkta baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti sırasında Yemen konusunda ortak çalışma kararı alındığının basına yansıdığı hatırlatılarak bu mekanizmanın nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine, Yemen'de bir yangın olduğunu ve bunun söndürülmesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan'ın ziyaretinde bölgesel konuların yanında doğal olarak bu konunun da gündeme geldiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz, siyasi çözümle ve diyalogla Yemen sorununun üstesinden gelinebileceğine inanıyoruz. Bu siyasi çözüm, ateşkesin sağlanması, insani yardımların gönderilmesi, sonuç odaklı müzakerelerin başlatılması ve herkesi kapsayacak bir yönetim anlayışının yerleşmesi için Türkiye, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelere de önemli görevler düşüyor. Bu konularda işbirliği yapmamız konusunda İran'la mutabık kaldık. Şimdi Körfez ülkeleriyle de görüşüyoruz, temaslarımız devam edecek. Elbette bu görüşmeleri dışişleri bakanlığı olarak biz yürütüyoruz. Zaten İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le her fırsatta görüşüyoruz. Bundan sonraki süreçte de daha yakın temaslarımız olacak. Burada amacımız, Yemen'deki kaosu sona erdirmek ve bu ülkeye barış, istikrar ve huzuru tekrar getirmek."

Sudan-ABD ilişkilerinde normalleşme adına atılan adımları değerlendiren Karti de Türkiye'nin Sudan-ABD ilişkilerini normalleştirme konusunda önemli bir rolü olabileceğini vurguladı. Sudan'da yaşananlar ve terör konusunda ABD'ye 8 rapor sunulduğunu ifade eden Karti, bu raporların gerçeklerle bağdaşmadığını dile getirdi.

Çavuşoğlu ile görüşmesinde bu konuyu da ele aldıklarını söyleyen Karti, son zamanlarda ABD ile bir diyalog ortamı açtıklarını ve bunu devam ettireceklerini kaydetti.

Terör konusunda saldırılara karşı kendilerini koruma duruşlarını muhafaza ettiklerini dile getiren konuk bakan, ABD'nin bu konudaki tavrının net olmadığını ifade etti.

Karti, "Türkiye'deki kardeşlerimizin, ABD ile her fırsatta Sudan'ı destekleme amacıyla diyalog konusunu ele almalarını umut ediyoruz" diye konuştu.

- "Sudan, bizim Afrika'ya açılan kapımız"

Çavuşoğlu, Karti ile görüşmesine ilişkin bilgi verirken, Türkiye'nin Sudan'la tarihi bağları olduğunu ve Osmanlı Devleti döneminde tesis edilen ilişkilerin bugün güçlenerek devam ettiğini belirtti.

"Sudan, her zaman bizim Afrika'ya açılan bir kapımız olmuştur" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, ülkenin bugün de aynı rolü üstlenmeye devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin açılım politikasıyla tüm Afrika ülkeleriyle ilişkilerini artırdığına değinen Çavuşoğlu, kalkınma projeleri ve insani yardımlara verilen desteğin de her geçen gün arttığına işaret etti. Çavuşoğlu, Sudan'la ikili ilişkileri daha da güçlendirmek için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

İki ülke arasında 320 milyon dolar civarında ticaret hacmi bulunduğuna değinen Çavuşoğlu, bu miktarı 500 milyon dolara yükseltmek istediklerini; Sudan'daki Türk yatırımlarını da 600 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı'nın (TİKA) Afrika'daki 11 ofisinden birini Sudan'a açtığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Sudan'da açtığımız araştırma hastanesi, sadece Sudanlılara değil, komşu ülkelerin vatandaşlarına da hizmet etmektedir ve Türkiye'nin yurt dışında gerçekleştirdiği en önemli kalkınma projelerinden bir tanesidir" diye konuştu.

Sudan yönetiminin toplumun tüm kesimleriyle başlattığı diyalog sürecini gönülden desteklediklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Sudan'ın özellikle Batı ülkeleri ve ABD ile ilişkilerini normalleştirmek için attığı adımları da destekliyoruz. Bu konuda biz de katkımızı sağlayacağız. Sağlamaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

- Karti'den destek talebi

Sudan Dışişleri Bakanı Karti de Türkiye ile ilişkilerin Sudan açısından önemine vurgu yaptı. Ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin kendileri için önem arz ettiğini ve ziyaret vesilesiyle bu konuları ele almayı hedeflediklerini dile getiren Karti, Türkiye'nin insani yardımlar konusundaki çabalarını da övdü.

Türkiye'nin Sudan'da yaptırdığı hastanenin komşu ülkelerden gelen hastalara da hizmet verdiğine değinen Karti, Türkiye'nin Afrika'da yürüttüğü projelerle bölgeye insani yardım götürdüğü ve iş imkanları yarattığını dile getirdi.

Türkiye'deki temaslarında ekonomik işbirliğinin yanı sıra tarım ve hayvancılık konularındaki işbirliklerini de ele aldıklarına değinen Karti, bu konulardaki projelerin finansmanı konusunda Türkiye'den destek beklediklerini dile getirdi.

Gösterdiği destek ve sunduğu fırsatlar için Türkiye'ye teşekkür eden Karti, eğitim konusunda da Türkiye'den yardım beklediklerini dile getirdi. Karti, "Sudan'da bir bilim ve kültür merkezi açılarak Afrika ülkelerinin çocuklarına eğitim verilmesi bize çok yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Türk iş adamlarını Sudan'da yatırım yapmaya çağıran Karti, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası konularda Sudan'a verdiği destek için teşekkürlerini dile getirdi. "Türkiye'nin, ABD ile ilişkilerimizin iyileştirilmesine katkısından memnuniyet duymaktayız" diye konuşan Karti, Sudan'ın her zaman, her alanda Türkiye'ye destek vereceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.