Atatürk'ün mirası hangi bankalarda?

Atatürk'ün mirası hangi bankalarda?
 CHP milletvekili Adnan Keskin'in 19.10.2012 tarihinde gündeme taşıdığı Atatürk'ün mirasından gelen paranın hangi bankalarda olduğunu sorduğu soru...


 

CHP milletvekili Adnan Keskin'in 19.10.2012 tarihinde gündeme taşıdığı Atatürk'ün mirasından gelen paranın hangi bankalarda olduğunu sorduğu soru önergesi ile başlayan süreçte mirasın kanun nedeniyle kamu bankalarına yatırıldığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta bir başka CHP Milletvekili Ali Haydar Öner tarafında gündeme taşınan soru sonrasında Meclis tutanaklarını inceleyen TheLİRA kurumların tercih nedeniyle değil mecburiyet olduğunu ortaya çıkarttı.

Atatürk İş Bankası'nın kendisine ait olan yüzde 28'lik kısmını CHP'ye bağışlamış, banka karından bu hisselerin payına düşeni de Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na verilemesini vasiyet etmişti.

GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEDİ

12 Eylül darbesi ile devletleştirilen Türk Dil Kurumu(TDK) ve Türk Tarih Kurumu (TTK) için bundan sonraki süreç davalar ile geçti. 2004 yılında dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 12 Eylül ile kurumların Atatürk'ün kuruduğu kurumlar olmaktan çıktığı gerekçesi ile dava açılması sonrasında Baykal'ın talimatıyla bankada bloke edilen paranın, yoksul çocukların eğitiminde kullanılacağı açıklanmıştı. Mahkeme, Atatürk'ün vasiyeti gereği CHP'nin İş Bankası hisselerinin 2000 yılına ait 326 milyar 615 milyon 596 bin liralık temettü gelirinin, nemasıyla birlikte 1 trilyon 190 milyar 750 milyon lira olarak CHP tarafından Türk Tarih Kurumu'na ödenmesine karar çıkmıştı.

2004 yılında TDK ve TTK, bu gelirleri kendisine aktarmayan CHP aleyhine 655 milyar liralık alacak davası açtı. O dönemde açılan davada "1995 temettüsü CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın talimatıyla kurumların hesabına aktarılmıştır. Bundan sonra ilk temettü dağıtılan 2000 yılına ait ödeme ise uyarıya rağmen yerine getirilmemiştir. 1972'den beri hisse gelirleri düzenli ödenmemiş, kurumlar mağdur olmuştur." denilmişti.

2006 yılında yeniden gündeme gelen temettü davası bir rekora da imza atıldı. 2003 - 2005 yılları arasındaki hisse nemalarının ödenmesi için toplam 170.4 milyon YTL'lik dava açılırken Yargıtay'ın, İş Bankası payından TTK'ya 1.2 trilyon ödenmesi kararı ile sonuçlanmıştı. Dönem karar nedeniyle CHP'ye haciz gelebileceği haberleri yer almıştı.

2007 yılında CHP, TTK ve TDK, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinden ayırarak yeniden yaşama dönmeleri ve mallarının iade edilmesini sağlayacak bir yasa teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı'na sundu. CHP Genel Sekreteri, Ankara Milletvekili Önder Sav ve Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı tarafından hazırlanan ve çok sayıda CHP'li tarafından imzalanan yasa teklifinde, Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetnamesi ile CHP'ye bıraktığı hisse senetlerinin, vasiyetnamesindeki esaslara göre TDK ve TTK'ya yarı yarıya ödenmesi öngörülüyordu.

2010 yılına gelindiğinde ise TDK ile TTK'nın, geçen yıl, Türkiye İş Bankası'ndaki hisselerinden paylarına düşen gelirin toplam tutarı 131 milyon 473 bin 45 lira 95 kuruş oldu. Ancak bu paranın henüz iki kuruluşa aktarılmadığı haberleri basında yer aldı.

2011'de konu yine medyada kendisine yer buldu. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, İş Bankası'nın yüzde 28'ine sahip olan CHP'nin bir zamanlar söz konusu hisselere ait 111 milyon TL temettüye göz diktiğini söylerken, CHP'nin kurumlar ile mahkemelik olduğunu ve mahkeme yüzünden kurum çalışanlarının maaş alamadığını açıklamıştı.

BUGÜNE DÖNDÜĞÜMÜZDE

CHP tarafında geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada İş Bankası'ndan temettü alan kurumların aldıkları paranın İş Bankası yatırılması gerektiği yönünde oldu. Ata'nın mirasına ihanet olarak gündeme taşınan olayın detaylarına bakıldığında iki ay öncesine kadar temettü gelirlerinin İş Bankası'na yatırıldığı fakat daha sonra tebliğ ile gelirlerin kamu bankalarına yatırılmasının zorunlu tutulduğu ortaya çıktı.

Meclis kaynaklarına yer alan bilgide

"Türk Dil Kurumuna Atatürk'ün mirasından gelen paralar 02/10/2012 tarihine kadar Türkiye İş Bankası'nda değerlendirilmiştir. Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğ hükümleri gereği Türk Dil Kurumuna ait getirilerin kamı bankalarında değerlendirilmesi zorunluluğu getirildiğinden anılan tarihten itibaren Türkiye Halk Bankası'na aktarılmıştır. Türkiye Halk Bankası Türk Dil Mevduatı: 639.444.422,91 TL olarak hesapta bulunmaktadır.

Atatürk'ün mirasından dolayı Türk Tarih Kurumu'na aktarılan temettü gelirlerini nemalandırılmış (faiz gelirleri ile birlikte toplam tutarı olan 644.000.000,00 TL ise yine Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğ hükümlerine istinaden T.C. Ziraat Bankası'nda bulunmaktadır. "

Kaynak: TheLira.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.