Atalay'a göre İsrail'in özrünün gecikme nedeni
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İsrail'in özrünün çok kritik bir konu olduğunu belirterek, ''İsrail'in tarihinde pek görülmüş bir konu değildi. Onun için de bu süreç gecikti'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Atalay, Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlenen AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı'nın Kırıkkale teşkilat içi eğitim programına katıldı.
Atalay, burada yaptığı konuşmada, Türkiye-İsrail arasındaki irtibat ve telefon konuşmasının çok yeni ve önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Atalay, Türkiye ile İsrail arasındaki sorunların ''Mavi Marmara'' olayı ile daha da derinleştiğini, ilişkilerin çok gerilediğini, büyükelçiler geri çekilerek en düşük seviyede bir siyasi temsilin oluşturulduğunu anlattı.
Bu durumun uluslararası platformun da bir konusu olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
''Tabii biz bu konuları Birleşmiş Milletler'e de taşımıştık. Yeniden ilişkilerin kurulması için özellikle İsrail tarafından değişik zamanlarda teşebbüsler oldu. Ama bizim 3 temel şartımız vardı. Bunlardan ilki İsrail, Mavi Marmara gemisi olayından dolayı Türkiye'den ve Türk milletinden özür dileyecek, ikincisi bu olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödeyecek, yani suçunu yine kabul etmiş olacak, üçüncüsü, bölgede sorun olan Gazze kesimi başta olmak üzere Filistin topraklarındaki ambargoyu kaldıracak. İsrail tarafından uzun süre son iki konuyla ilgili yaklaşımlar oldu ama özür konusu çok kritik bir konuydu, İsrail'in tarihinde de pek görülmüş bir konu değildi. Onun için de bu süreç gecikti.''
''Obama, bölgedeki sorunu çözerek ülkesine döndü''
ABD Başkanı Barack Obama'nın, İsrail ve Filistin ziyaretinde bu konuları tekrar gündeme getirdiğini anlatan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hatırlanırsa Sayın Obama, ilk seçiminden sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapmıştı. Uzun bir ziyaretti ve 3 gün kalmıştı Türkiye'de. Parlamentomuzda konuşma yapmıştı. İstanbul'da medeniyetler ittifakı forumuna katılmıştı. Bu ikinci yeniden seçilişinde de ilk resmi ziyaretini İsrail ve Filistin'e yaptı. Orada tabii Türkiye ile ilgili bu konuyu derinlemesine ele almış oldu. Bu aynı zamanda Sayın Obama'nın da bir başarısıdır. Bölgede büyük bir sorun olan bu konuyu çözerek ülkesine dönmüş oluyor. Onun için de bu tabii büyük bir başarıdır.''
''Esas başarı Türkiye'nin''
Burada esas başarının Türkiye'nin olduğunu belirten Atalay, kararlı, ilkeli, dik bir dış politika izlediğini bildirdi.
Atalay, ''Bizim ilkelerimiz var. Biz günübirlik politika yapmıyoruz. Biz konjonktürel politika yapmıyoruz, biz kutlu bir misyonuz, büyük bir hareketiz, ilkelerimiz var, hedeflerimiz var, biz ilkeli bir politika yürütüyoruz'' dedi.
Telefon görüşmesinde 4 hususa yer verildiğini vurgulayan Atalay, şunları söyledi:
''Birincisi İsrail en üst ağızdan, en yetkili ağızdan, Türkiye'den, Türk milletinden özür diledi. Başbakanımız da 'Türk milleti adına bu özrü kabul ediyorum' dedi. İkincisi, hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenecek, bunun için iki ülke arasında bir anlaşma yapılacak. Üçüncüsü Filistin'in bütün kesimleri ile ilgili ambargo kaldırılacak artık oralara insani yardımların giriş çıkışında bir sorun yaşanmayacak. Bir daha Mavi Marmaralar olmayacak. Bir dördüncüsü var, Türkiye, Filistin'de insani hizmetlerin yürütülmesinde, şehirlerin gelişmesinde, İsrail ile daha fazla işbirliği yapacak, Türkiye daha fazla Filistin'de olacak. Şu anda zaten orada biz organize sanayi bölgesi, okullar yapıyoruz, bundan sonra Türkiye daha fazla Filistin'de olacak. Daha rahat çalışacağız.''
Konunun dünyanın her tarafında ilk gündem maddesi oluşturduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Atalay, ''Bu, her yerde flaş haberdir, dünyayı adeta baştan sona sallayan bir haberdir, Türkiye'nin başarısıdır. Dış politikada çalışan değerli kardeşim dış politikada etkili bir politika yürüten aynı zamanda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, emeği geçenlere teşekkür ederim, onlar yüzümüzü ak ettiler'' diye konuştu.
AA, Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.