ASKİ'de 27 kişiye yolsuzluktan hapis?
Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresine su sayaçlarının okunması hizmeti veren taşeron firmada çalışırken usulsüzlük yaptıkları ve olaya karıştıkları iddiasıyla yargılanan sanıklardan 14'ü beraat etti.
Davada 27 sanık 6 ay 20'şer gün ile 8 yıl 9'ar ay arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.
Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Gazi Yüksekdağ, Zeki Şenbayrak, Ali Özdemir, Hacı Çiçekdağ, Mehmet Çiçekdağ, Settar Çoban, Ali Kaplan, Hasan Dikgezer, Hasan Ali Güven, İlhami Yediay, Mustafa Çiçekdağ, Mehmet Öngüç, Osman Çiçekdağ, Aytekin Yılmaz, Yıldıray Sümbül, Murat Güler, Hasan Öncü, Sefer Özdemir ve Abdulkadir Çıtak hazır bulundu. Diğer 22 sanık duruşmaya katılmadı.
Hakkında ''örgüt kurup su sayaçları ve faturalar üzerinde usulsüzlük yaparak menfaat sağladıkları'' iddia edilen sanıklardan eski Seyhan Belediye Meclisi üyesi Mehmet Çiçekdağ, ''evinde bulunan 250 bin lirayı babasının vasiyeti üzerine biriktirdiğini'' öne sürdü.
Sanık Çiçekdağ, ASKİ'nin toplam 451 bin 64 abonesinin su sayaçlarının ''açma kapama ve endeks okuma'' işlemlerini yapan Mersin merkezli ALP ve Bursa merkezli ELSA şirketlerinin ASKİ ile koordinasyonunu sağladığını belirterek, ifadesini şöyle sürdürdü:
''Telefon konuşmalarımda suç unsuru yok. O yapıda birisi olsaydım bana kimse iş vermezdi. 2003 yılında rahmetli olan babam bana 80 bin lira bıraktı. Kalanını da 1982 ve 1995 yılları arasında fırıncılık, narenciye işi, çaycılık yaparak kazandım. Ayrıca şirketlerden de tazminat aldım. Babamın ölmeden önce bana bir vasiyeti vardı. Bankaya para yatırmamamı istedi. Ben de parayı evde bulunduruyordum. Evdeki birikimimin kaynağı budur.''
Sanık Mustafa Çiçekdağ da suçlamayı kabul etmedi. Evinde bulunan ve el konulan 100 bin lira ile 30 bin ABD doları, 8 bin avro ve bir miktar altının kendi birikimi olduğunu söyledi.
Diğer tutuklu sanıklar da suçlamaları reddetti.
Mahkeme heyeti, 14 sanığın beraatine, sanıklardan Bülent Erdem, Nasır Fidan, İzzet Doğrulatan ve Bişar Ortaç'ın ''basit hırsızlık'' suçundan 6 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırılıp hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, Şevket Güven, Zeki Şenbayrak, Şahap Çekirge, Sinan Aydınoğlu, Murat Güler, İbrahim Kanay, Gazi Yüksekdağ, Galip Yıldız, Cumali Öztep ve Ayhan Avcı'nın ''kamu kurumunu dolandırma'' suçundan 1 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırılıp hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, sanıklar Osman Çiçekdağ, Hacı Çiçekdağ, Hasan Ali Güven, Hasan Öncü, Hasan Dikgezer, Mehmet Öngüç, Abdulkadir Çıtak, Ali Özdemir ve İlhami Yediay'ın ''suç örgütüne üye olma'' suçundan 1 yıl 10'ar ay hapis cezasına çarptırılıp hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, ''kamu kurumunu dolandırma'' suçundan 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırılmalarına, sanık Bilgin Kış'a ''kamu kurumunu dolandırma'' suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası ve 41 bin 660 lira ceza verilmesine, sanık Hadi Akkaleli'nin ''kamu kurumunu dolandırma'' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası ve 62 bin 500 lira cezaya çarptırılmasına, Mehmet Çiçekdağ ve Mustafa Çiçekdağ'ın ''örgüt kurma, yönetme ve kamu kurumunu dolandırma'' suçundan 8 yıl 9'ar ay hapis cezası ve 500 bin lira cezaya çarptırılmalarına karar verdi.
Sanıklar belediye meclisi üyesi ve şirket çalışanı Mehmet Çiçekdağ ile Mustafa Çiçekdağ hakkında ''örgüt kurma ve nitelikli dolandırıcılık'', Osman Çiçekdağ, Haci Çiçekdağ, Hasan Ali Güven, Hasan Öncü, Hasan Dikgezer, Mehmet Öngüç, Abdulkadir Çıtak, Ali Özdemir, İlhami Yediay hakkında ''örgüt üyeliği ve nitelikli dolandırıcılık'', tutuksuz su abonesi 30 sanık hakkında da ''nitelikli dolandırıcılık'' iddialarıyla dava açılmış, sanıkların ''suç örgütü kurmaktan'' 2-6 yıl, ''örgüte üye olmaktan'' 1-3 yıl, ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından 2-7 yıl hapis cezalarına çarptırılmaları istenmişti. Sanıklar, 2008 yılının aralık ayında gözaltına alınmıştı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.