Asıl hedef Katar değil Türkiye!

Asıl hedef Katar değil Türkiye!
Körfez ülkelerinin Katar'a karşı aldığı tutum büyük bir infial oluştururken Türkiye ile Katar ilişkileri krizin aslında sadece Katar'la sınırlı kalmayacağını gösteriyor.

Katar, Türkiye’nin Körfez’de daha etkin bir biçimde rol almasını savunuyor.

Suudi Arabistan ise bölgenin abisi olmak isterken, Türkiye’yi uzak tutmak gerektiği kanaatinde birleşiyor.

Küçük körfez ülkeleri İran ve Suud yayılmacılığından endişeli. Bu iki devlet kendi yayılmacılıklarını mezhepçi bir söylem sosuna da sokuyor. Ortaya aşılamaz bir körfez gerilimi çıkıyor. Bu gerilimden rahatsız olanlar ise Türkiye’yi bir alternatif olarak görüyor.

Tabi Türkiye’nin yakın coğrafyasında kendine has acil gündemleri var.

Özellikle Suriye ve Kuzey Irak ciddi güvenlik endişesi doğuruyor. Fakat yine bilmemiz gereken başka gerçekler de var. Uluslararası sistemde hiçbir konu birbirinden bağımsız değil. Suriye’deki denklem Körfezi, Körfez’deki denklem Ortadoğu’yu etkileyebiliyor. Yine Ortadoğu’daki denklem Türkiye Rusya ilişkilerini ve Türkiye Amerikan ilişkilerini etkileyebiliyor. Bazen birinde yaşanan tıkanma bir diğerinde yapılacak bir açılımla aşılabilir. 

Bu anlamda zaten önemli bir adım atıldı.

katar-001.jpg

Türkiye Katar’da bir askeri üs kuruyor. Öte taraftan Türkiye’ni ürettiği yerli silahların Katar’a satılması gündemde.

Körfez ülkeleri günümüzde silah harcamalarına oldukça yüksek miktarda paralar ayırıyor. Katar benzeri ülkeler oldukça iyi bir pazardır. Bu ülkelere yapılacak satışların sadece ekonomik geliri değil güvenlik faydası da olur. Zira özellikle Katar’ın alacağı silahların her biri aynı zamanda İran ve Suudi Arabistan gibi aktörlerin dengelenmesi anlamına gelir.

Türkiye’nin Körfez’de yeni tür bir ilişki biçimi geliştirebileceğini düşünebiliriz. Daha önce bu ülkelerin hepsinin güvenliği Amerika’ya emanetti. Şimdi bu ülkeler kendi güvenliklerini sağlamak için yollar arıyorlar.

Gerçekçi bir zeminde yapılacak değerlendirmeler ve planlamalar Türkiye için yeni imkânlar oluşturabilir. Fakat yine bu bölgedeki kritik meselelere karşı dikkatli olmakta fayda var. Zira bölge ülkelerinin kendi aralarında yaşadığı gerginliklerin Türkiye’yi zora sokmayacak şekilde ele alınması gerekecektir.

Görüldüğü gibi Türkiye Katar ile ortaklıkta zirve yaptığı sırada gelen Katar'a ambargo ve yalnızlaştırma herşeyi özetliyor...

Yeni Akit

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.