'Asgari ücret görüşmeleri en uygun şekilde sonuçlandırılacak..'

'Asgari ücret görüşmeleri en uygun şekilde sonuçlandırılacak..'
Başbakan Yıldırım, yeni asgari ücret görüşmeleriyle ilgili, "Hükümetimiz, yıllardan beri çalışanımıza asla enflasyonun altında bir ücret vermemiştir. Bu sefer de makul olan en uygun şekilde sonuçlandırılacaktır." dedi.

ANKARA

Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş'e resmi ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, yedi yıl aradan sonra Türkiye'den dost ve kardeş Bangladeş'e başbakan seviyesinde ilk ziyaretin düzenlendiğini belirtti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti aktaran Başbakan Yıldırım, "Ziyaret, Türk ve Bangladeş halkları arasındaki köklü dostluk ve kardeşlik bağlarını güçledirmesi ve Rohingya krizi başta olmak üzere bölgesel meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulmasına vesile olacak." diye konuştu.

"Ekonomik işbirliğin için gerekli zemini bulmaya çalışacağız"

Bangladeş'in genç nüfusu ve dinamik yapısıyla dünyanın önde gelen üretim merkezlerinden biri haline geldiğine dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"2017'de Asya-Pasifik bölgesinin en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Bangladeş ile ekonomik iş birliğimizi artırmak için de gerekli zemini bulmaya çalışacağız. Bu ziyaret vesilesiyle, daha önce başlattığımız insani yardım faaliyetlerine de devam etmiş olacağız. 25 Ağustos'tan itibaren Myanmar'da bulunan Rohingya Müslümanları maruz kaldığı şiddet ve kıyım olaylarını müteakip yüz binlercesi Bangladeş'e sığınmak mecburiyetinde kaldı. Bangladeş hükümetini Rohingyalı Müslümanların zor gününde yalnız bırakmamış olması, elini uzatmış olmasından dolayı bir kez daha takdir ediyoruz. 

Biz de halkımızın ve hükümetimizin Müslüman Rohingyalı kardeşlerimize yönelik hassasiyetimiz çerçevesinde uluslararası toplumu harekete geçirmek için yoğun bir diplomasi trafiğini bir yandan yürütürken diğer yandan da ihtiyaç sahibi Rohingya Müslümanlarına gereken her türlü insani yardımı ve desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Ziyaretim münasebetiyle zor bir dönemden geçen Bangladeş'e elimizden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha en üst seviyede vurgulama fırsatı bulacağız."

Ziyareti sırasında bazı anlaşmaların da imzalanacağını kaydeden Yıldırım, "Bangladeş ile ikili ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesinin güçlü göstergesi olarak addettiğimiz bu ziyaretin Rohingya Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı zorlukların dünya kamuoyuna bir kez daha hatırlatılması için önemli bir vesile olacağını düşünüyorum." dedi.

"Uyum yasalarıyla ilgili çalışmalar daha da hız kazanacak"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik uyum yasalarıyla ilgili çalışmalarda son durumun ne olduğu ve bu noktada MHP ile temasın sağlanıp sağlanmayacağı sorusuna Yıldırım, "Uyum yasalarıyla ilgili çalışmalar, hazırlık düzeyinde devam ediyor. Uzun bir süreden beri biz hükümet olarak bu hazırlıkları sürdürüyoruz. Bütçe görüşmelerinden sonra zannediyorum bu uyum yasalarıyla ilgili çalışmalar daha da hız kazanacaktır. Bu çalışmaların bir kısmının en azından 2018 Mart'ından önce yasalaşma ihtiyacı var." karşılığını verdi.

Uyum yasaları konusunda diğer partilerin görüş ve düşüncelerinin önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Onlara da dikkat edeceğiz. Bu şekilde 2019'a giderken 2017 referandumu ile getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin öngördüğü uyumu sağlayacak düzenlemeleri parlamentomuz en güzel şekilde gerçekleştirmiş olacaktır." dedi.

"Bakanlık tarafları bir araya getirecek"

Başbakan Yıldırım, yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecinde Türk-İş'in talebini bin 893 lira olarak açıklamasına ilişkin görüşünün sorulması üzerine de asgari ücretin, yeni yıla girmeden önce işçi, işveren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan görüşme ve müzakerelerle belirlendiğini anımsattı. 

Bu noktada Türk-İş'in teklifini sunduğunu, diğer işçi sendikası DİSK'in de teklifini sunacağını dile getiren Yıldırım, işveren konfederasyonunun da teklifini ileteceğini, Bakanlığın tarafları bir araya getireceğini ve müzakerelerin yapılacağını söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Uygun, en iyi şartlarda ne gerekiyorsa bu rakam üzerinde mutabakata varılacak. Hükümetimiz, yıllardan beri çalışanımıza asla enflasyonun altında bir ücret vermemiştir ve onların mağdur olmaması için her türlü tedbiri almıştır. Bu sefer de aynı şekilde makul olan, ülkenin şartlarını da dikkate alarak en uygun şekilde sonuçlandırılacaktır."

"Şu anda söylenenlere itibar etmeyin"

Başbakan Yıldırım, taşerona istihdam düzenlemesi kapsamında, sayıları 50 bini bulan KİT personeline ilişkin bir çalışma olup olmayacağına ilişkin soruyu da "Taşeronların devlette daimi kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalar hemen hemen tamamlanma aşamasına geldi. Biz henüz daha içeriği nedir, kimler vardır, kimler yoktur, böyle bir açıklama yapmış değiliz. Dolayısıyla birkaç gün sonra mesele net olarak ortaya çıkacak. Onun için şu anda söylenenlere itibar etmeyin." cevabını verdi.

Başbakan Yıldırım ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı da Bangladeş'e gitti.

Muhabir: Sarp Özer, Selma Kasap

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.