ARATOS Dergisi’nden “Basın Sosyolojisi” Konulu Sempozyum
ARATOS Dergisi’nden “Basın Sosyolojisi” Konulu Sempozyum
ARATOS Dergisi’nden
“Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu”
Tütengil Sempozyumunun Konusu “Basın Sosyolojisi”
Tarsus’ta 15 yıldır yayın yapan Aratos Dergisi tarafından “Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu” gerçekleştirilecek. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan sempozyumun konusu “BASIN SOSYOLOJİSİ”.
Sempozyum, Türkiye’nin ilk kuşak sosyologlarından biri olarak bilinen ve 7 Aralık 1979 günü faşist bir saldırı sonucu öldürülen bilim insanı ve aydın, Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil anısına yapılıyor.
Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER) ve İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti (İFMC)’nin de destekleyerek katkıda bulunduğu sempozyumun 15 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’te Aratos Kültür Sanatevi’nde yapılacağı bildirildi.
Konusu “Basın Sosyolojisi” olarak belirlenen sempozyuma Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil’in kızı Doç. Dr. Deniz Mazlum Tütengil’in de katılacağı belirtildi.
Sempozyum Düzenleme ve Değerlendirme Kurulu’nda yer alan isimler şunlar: “Prof. Dr. Deniz Tütengil Mazlum (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi), Doç. Dr. Zehragül Aşkın (Felsefe Böl./Aratos Dergisi Yayın Kurulu Bşk), Uğur Pişmanlık (Gazeteci-Yazar), Prof. Dr. Deniz Tütengil Mazlum (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi), Doç. Dr. Zehragül Aşkın (Mersin Üniversitesi Felsefe Böl./Aratos Dergisi Yayın Kurulu Bşk), Prof. Dr. İzzettin Önder (İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti/İFMC), Prof. Dr. Afşar Timuçin, (Felsefeci/Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü/Emekli), Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa (Sosyolog-Emekli/Sosyoloji Mezunları Derneği-SOMDER), Prof. Dr. Nihat Falay (İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Prof. Dr. Aytül Kasapoğlu (Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü), Prof. Dr. Ayşe Azman (Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Bşk.), Turan Alptekin, (Türkolog), Dr. Esmeray Yoğun (Disiplinlerarası Sosyoloji ve Ekonomi Laboratuarı-LİSE) Paris-Fransa, Aydemir Güler (Yazar-Çevirmen/Siyasetçi).
Edinilen bilgiye göre, sempozyum öncesinde, Mersin’nden on bir ressamın eserleriyle katılacağı “Uğurlama” adıyla bir karma resim sergisi de açılacak.
Sempozyumu düzenleyen Aratos dergisi adına yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, sempozyuma ilişkin olarak, “Tarsus doğumlu olan ve 12 Eylül Darbesi öncesi yitirdiğimiz değerli bilim insanı Prof. Cavit Orhan Tütengil’in adına ve anısına bu bilimsel organizasyonu gerçekleştiriyoruz.
“Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu”nun bu yıl ki konusu ‘Basın Sosyolojisi’dir.
Sempozyumda “Basın Sosyolojisi” başlığında ülkemizin ekonomik ve toplumsal yaşamında giderek daha kötüye giden koşullarda, gazete, radyo, tv, internet yayıncılığı gibi medya kuruluşlarının habercilik anlayışı, toplumsal algı üzerine etkileri gibi farklı boyutlarıyla ele alınacaktır. Basının, işlevini yerine getirirken, gerçeğin topluma sunuluş biçimi, iktidar yanlısı yayıncılık, haber çarpıtma gibi pek çok boyutunu ele alan bildirilerin yer alması amaçlanmıştır.
Sempozyumda sunulacak olan bildiri metinleri daha sonra kitap olarak basılacak ve kalıcılaştırılacaktır.
Bu ülkenin yetiştirdiği değerli aydınlardan biri olan Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil’i sevgi ve saygıyla anıyoruz” diye konuştu.
Uğur Pişmanlık, sözlerine, sempozyum günü Mersin’nden 11 ressamın “Uğurlama” başlığıyla bir karma resim sergisi açılacağını da ekledi.
“Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu”nun Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil anması ve Sinevizyon gösteriminin ardından açılış konuşmalarını yapacak konuklar şunlar, Prof. Dr. Zehragül Aşkın (MEÜ. Felsefe Bölümü/Aratos Dergisi Yayın Kurulu Başkanı), Doç. Dr. Deniz Mazlum Tütengil (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi) ve Ünal Özen (Sosyoloji Mezunları Derneği-SOMDER Temsilcisi).
Sempozyumun devamında “Basın Sosyolojisi” kapsamında sunulacak katılımcılar ve bildiri başlıkları ise şöyle, “Bugün Tütengil’den Neler Öğrenebiliriz?” Prof. Dr. Ayşe Azman/Dr. Öğr. Üys. Günnur Ertong Attar (Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü). “Yurttaş gazeteciliği perspektifinden BirGün gazetesine eleştirel bir bakış” Ahmet Cevdet Aşkın (Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı). “Medyada Nefret Söylemi Ve Nefret Suçları” Prof. Dr. Yaşar Erjem (MEÜ. Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü).
Sempozyum, İsmet Karabulut/Emin Ulaş’tan oluşan Grup İSEM’in klasik müzik dinletisi ile son bulacak.
İletişim:
Uğur Pişmanlık
Tel: 0 533 723 47 89
aratosdergisi@gmail.com, ugurpismanlik@gmail.com
PROGRAM
“Uğurlama” Karma Resim Sergisi Açılışı (Mersin’den 11 ressamın eserleri)
Sergi açılış konuşması
SEMPOZYUM PROGRAMI/Açılış Konuşmaları ve Anma
Uğur Pişmanlık (Gazeteci/Aratos Sanatevi Yöneticisi)
Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil anması (Sinevizyon gösterimi)
Prof. Dr. Zehragül Aşkın (MEÜ. Felsefe Bölümü/Aratos Dergisi Yayın Kurulu Başkanı)
Doç. Dr. Deniz Mazlum Tütengil (İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi)
Ünal Özen (Sosyoloji Mezunları Derneği-SOMDER Temsilcisi)
BİLDİRİ SUNUMLARI
● “Bugün Tütengil’den Neler Öğrenebiliriz?”
Prof. Dr. Ayşe Azman/Dr. Öğr. Üys. Günnur Ertong Attar
(Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü)
● “Medyada Nefret Söylemi ve Nefret Suçları”
Prof. Dr. Yaşar Erjem
(Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü)
● “Yurttaş Gazeteciliği Perspektifinden Birgün Gazetesine Eleştirel Bir Bakış”
Ahmet Cevdet Aşkın (Galatasaray Üniv. Sos. Bil. Enst. Medya ve İltşm Çalışm. Dok. Prog.)
Müzik Dinletisi (Grup İSEM)
İsmet Karabulut/Emin Ulaş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.