Arap dünyasına seslendi: Reformları ertelemeyin

Arap dünyasına seslendi: Reformları ertelemeyin
 'Arap Baharı Turu'na çıkan Başbakan Erdoğan, dün ilk durağı Mısır'da coşkuyla karşılandı. Kahire'de Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'ne...


 

'Arap Baharı Turu'na çıkan Başbakan Erdoğan, dün ilk durağı Mısır'da coşkuyla karşılandı. Kahire'de Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'ne hitap eden Erdoğan, reform çağrısı yaptı. Arap liderlerden halkın meşru taleplerine sırt dönmemelerini istedi. Bazı ülkeler gibi çıkar hesapları yapmadıklarını da vurgulayarak "Biz sadece kardeşlerimizin onurlu geleceği için mücadele ediyoruz. Libya'da petrol peşinde değiliz." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir coşkuyla karşılandığı Mısır'da Arap dünyasına önemli mesajlar verdi. Kahire'de Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'ne hitap eden Erdoğan, yöneticilere, halklarının meşru taleplerine göz yummamaları çağrısında bulundu. Daha fazla özgürlük ve insan haklarının ortak şiar olması gerektiğini ifade etti. "Halklarımızın meşru taleplerini meşru yollarla ve meşru yöntemlerle karşılamaya mecburuz." diyen Erdoğan, bu talepleri gayrimeşru yöntemlerle bastıranların bugün değilse de yarın büyük bir yanılgı içinde olduklarını göreceklerini vurguladı.

Bölgenin tarihî bir dönemeçte olduğunun altını çizen Erdoğan, bu dönemin çok meşakkatli geçeceğini ve süreci baltalamak isteyen güçler bulunabileceğini belirtti. "Artık gizli mihraklar bahane edilerek çözümler ertelenmemeli." uyarısında bulundu. Arap dünyasına eşzamanlı olarak siyasî, ekonomik ve sosyal reformları yürürlüğe koymaları çağrısı yaptı. Türkiye olarak bazı ülkeler gibi çıkar hesapları yapmadıklarını da belirterek, "Biz sadece kardeşlerimizin onurlu geleceği için çaba sarf ediyoruz." ifadesini kullandı. Libya'da birileri gibi petrol peşinde olmadıklarının bilinmesini istedi.

Başbakan Erdoğan, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında Filistin'in devlet olarak tanınma girişimlerine de destek istedi. İsrail-Filistin meselesinin devletlerarası bir meselenin ötesinde bir insanlık meselesi olduğunu, küresel barış açısından da tayin edici bir rol oynadığını belirten Erdoğan, bu konuda statükonun sürdürülmesinin artık mümkün olmadığını anlattı. "Filistin davası, ayaklar altına alınmak istenen insanlık onurunu ayağa kaldırma mücadelesidir. Hak ve hukuktan, insanlıktan yana olan tüm devletlerin ortak davasıdır." diyen Erdoğan, "Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri devletlerine artık kavuşmalıdır. Artık Gazzeli Muhammed'in, Kudüslü Zeynep'in bayrağının BM'de dalgalanmasının zamanı gelmiştir. Gelin o Filistin bayrağını en kısa zamanda göndere hep beraber çekelim. O bayrak Ortadoğu'da barışın, adaletin sembolü olsun; gelin, Ortadoğu'ya hak ettiği barış ve istikrarın gelmesine katkıda bulunalım.'' çağrısı yaptı.

Filistin bayrağını dalgalandıralım

Erdoğan, konunun gündeme geleceği BM Genel Kurulu çalışmalarına atıfla bu ay sona ermeden Filistin'in BM nezdinde çok farklı bir statüde olacağını söyledi. Libya'daki geçici konseyin Arap Birliği'nde olduğu gibi BM'de de temsil edilmesi çağrısında bulunan Başbakan, Ortadoğu'daki gelişmelere Türkiye'nin kesinlikle kayıtsız kalamayacağını ifade etti. Başbakan'ın Filistin'le ilgili sözleri salondan alkış aldı.

Erdoğan, tarihî konuşmasında İsrail'e de geniş yer ayırdı. İsrail'in kendi meşruiyetini izlediği politikayla sorgulamaya açtığını ifade ederek, "İsrail'in izlediği saldırgan politika kendi geleceklerini tehdit ediyor. Barışın önündeki engel İsrail'in zihniyetidir." dedi. BM'nin son Mavi Marmara raporunun kendileri için yok hükmünde olduğunu tekrar vurgulayarak, İsrail'in şımarıklığına göz yumanların İsrail ile aynı suçu işlediğini belirtti. İsrail'in özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırması karşılığında ancak ilişkilerin normalleşeceğini de tekrarladı. "İsrail ne zaman sorumlu, ciddi, insan yaşam hakkına saygılı normal bir devlet olarak davranırsa o zaman işte içine düştüğü yalnızlıktan kurtulabilecektir." dedi.

ESED, MEŞRUİYETİNİ KAYBETTİ

Başbakan Erdoğan, Mısır'ın en önemli kültür merkezi konumundaki Opera House'taki konuşmasında ise Mısır'ın kapsamlı bir yeniden doğuş sürecine girdiğini ve yenilenme atılımı başlattığını ifade etti. "Değişim karşısında direnmek yerine öncü olmak gerek. Halka dayalı bir iktidarla yeni bir milat oluşacaktır." derken, özgürlükleri erteleme devrinin sona erdiğini söyledi. Erdoğan konuşmasında Suriye lideri Beşşar Esed'e de sert eleştiriler yöneltti. Türkiye'nin Esed'e başından beri her türlü yardımı önerdiğini, gereken her türlü fırsatı sunduğunu belirterek, "Gelinen aşamada sivil ölümler artarken, yapılması gereken reformların yapılmadığını görüyoruz. Buna inanmak mümkün değil. Suriye halkı Esed'e inanmıyor. Halkını katleden bir lider meşruiyetini kaybeder. Daha da ötesi insanlık vicdanında ebediyyen mahkum olur. Kaba kuvvetle bu değişim sürecini bastırmak nafiledir. Bu Suriye'ye barış ve istikrar getirmez. Bunun bir an önce idrak edilmesi gerek." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, dün yoğun bir gündemle programına başladı. Sabah saatlerinde önce Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu, daha sonra 4.500 şehidin yattığı Türk Şehitliği'ni ziyaret etti. Ardından Ezher Şeyhi Ahmet Tayyip ve Mısır Müftüsü Ali Cuma ile Ezher Şeyhliği binasında görüşen Erdoğan, Mısır Yüksek Askerî Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile de bir araya geldi. Kahire'ye inişinde havaalanında binlerce Mısırlının karşıladığı Erdoğan; dün de gittiği her yerde sevgi seliyle karşılaştı.

Mısır'la yeni dönem

Başbakan Erdoğan'ın Kahire temaslarında en önemli adımlardan biri de iki ülke arasında atılan stratejik işbirliği anlaşması oldu. Ortak bakanlar kurulu toplantısına başkanlık eden Erdoğan ile Mısır Başbakanı İsam Şeref, 2007'de sürecin başladığı Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi tesisine ilişkin Ortak Siyasi Bildirge'yi imzaladı. Bu çerçevede Kahire ve Ankara bölgesel konularda ortak perspektif ortaya koyacak. Dün ekonomi, ticaret, eğitim, kültür, spor, basın, kamu yönetimi ile karşılıklı yatırımların teşviki alanlarında toplam 11 anlaşmaya da imza konuldu. Filistin Devleti'nin BM'de desteklenmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mısırlı muhatapları ile bir araya geldi. İkili ticaret hacminin 3 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkartılması kararlaştırıldı. Türk yatırımcılarını Mısır'daki yatırımlarını 1,5 milyar dolardan kısa zamanda 5 milyar dolara yükseltmesi konusunda mutabık kalındı. Erdoğan'ın görüşmelerdeki tutumu üzerine Kahire yönetimi, Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah'tan geçişlerle ilgili iyileştirici adımlar atacağını açıkladı. ERDAL ŞEN Kahire

Suriye'ye iç savaş uyarısı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye'de bir iç savaş çıkmasından endişe duyduğunu söyledi. Mısır'ın Al Shorouk gazetesine konuşan Erdoğan, "Suriye'de yaşananların Şiilerle Sünniler arasında bir iç savaşla nihayete ermesinden korkuyorum." dedi. Erdoğan, Suriye konusunda İran'ın rolüne ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, "Sanırım Türkiye, (Suriye konusunda) İranlı söylemi düzeltme rolüne sahip." dedi. Türkiye olarak İran'la irtibat halinde olduklarını kaydeden Erdoğan, Tahran yönetimine Suriye'nin şiddet kullanmaya devam etmesinin "ciddi sonuçlarından" bahsettiklerini aktardı.  Zaman

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.