"Arap Baharı'na son darbe"
Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkındaki beraat kararını yorumlayan uzmanlar, mahkeme kararının "Arap Baharı'na son darbe" ve "devrime inanmış insanların yüzüne atılmış yeni bir tokat" olduğunu söyledi.
NEW YORK (AA) - Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkındaki beraat kararını yorumlayan uzmanlar, mahkeme kararının "Arap Baharı'na son darbe" ve "devrime inanmış insanların yüzüne atılmış yeni bir tokat" olduğunu söyledi.
AA muhabirine Mısır'daki mahkeme kararıyla ilgili değerlendirmede bulunan uzmanlardan Notre Dame Üniversitesi İslam Araştırmaları ve Kroc Enstitüsü Uluslararası Barış Araştırmaları Profesörü Prof. Dr. İbrahim Musa, kararın Arap Baharı'na ''son darbe'' olduğunu söyledi. Musa, kararla ilgili yorumunda şunları kaydetti:
''Karar aynı zamanda Mısır için tehlikeli bir dönem ve Mısır sokaklarındaki öfke ve memnuniyetsizliklerin başlamasından beri bölgeyi daha da değişken yapar. General Sisi rejiminin destekleyicileri kısa vadede muhalefeti bastırsa da ülkedeki siyasi süreç tehlike altında ve beklenmedik her şey olabilir. Mübarek'in atadığı savcılar tarafından yapılan soruşturma süreci başından beri kusurlu olduğundan dolayı aleyhindeki suçlamaların düşürülmesi şaşırtıcı değil.''
Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin farklı savcılar atamaya çalıştığını belirten Musa, bunun gerçekleşemediğini ve Mursi'nin General Abdülfettah es-Sisi tarafından 2013 yılı temmuz ayında devrildiğini hatırlattı. Musa, "Bu son olay, Mısır'ın hukuk sisteminde ciddi hasar olduğunu gösteriyor. Askeri rejimin medyayı susturmak amacıyla Mısır mahkemesince suçlu bulunan uluslararası gazeteciler de hala hapiste" dedi.
- "Devrime inananlara yeni bir tokat" -
İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson da AA muhabirine yaptığı açıklamada, binlerce kişi barışçıl protesto yaptıkları için hapisteyken mahkemenin Mübarek aleyhindeki cinayet suçlamalarını düşürmesinin "devrime inanan her Mısırlının yüzüne yeni bir tokat gibi" olduğunu belirtti.
Whitson, Mübarek ve üst düzey yardımcıları aleyhine kovuşturmanın başarısızlığının ve Mısır savcı ve hakimlerinin herhangi bir hesap sorma konusunda isteksiz görünmelerinin, 2011'deki ayaklanmada görevi kötüye kullanma kovuşturmasının bağımsız bir kurulca yapılmasına olan aşırı ihtiyacı gösterdiğini belirtti.
Whitson, "Mısır'da geçiş dönemi adaleti artık bir rezalet ve yetkililer ülkede hesap verme sorumluluğunun olmamasının sadece daha fazla huzursuzluk doğuracağını kabul etmeliler'' diye konuştu.
- "Tabuttaki son çivi" -
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Hasibe Hac Sahravi ise mahkemenin Mübarek ile ilgili verdiği beraat kararına ilişkin, ''Hüsnü Mübarek'in beraat kararı birçok kişi tarafından Mısır adalet sisteminin bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından tabuttaki son çivi olarak görülecek" yorumunu yaptı.
Sahravi, bağımsız ve tarafsız kuruldan çok uzak bir şekilde ihlallere çare olmaktan uzak kalan yargı sisteminin baskının makine parçası haline geldiğini kaydetti.
Kahire'de 29 Kasım'da görülen duruşmada, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve 6 yardımcısı, haklarındaki davaların üçünde beraat etmiş, bir davada zaman aşımı ve birinde de "hakkında dava açılamaz" kararı çıkmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.