Araç sahiplerine son uyarı, 'Mutlaka kışlık bakım yaptırın'
Sanayi ustaları, kışlık bakımın yapılmamasının telafisi güç problemlere ve ekonomik kayıplara yol açtığına dikkat çekiyor.
Sanayi ustaları, kışlık bakımın yapılmamasının telafisi güç problemlere ve ekonomik kayıplara yol açtığına dikkat çekiyor. Motorun soğuk havada çalışmasının güçleştiğini belirterek, bunun bazı tedbirlerle aşılabileceğini ifade ediyor. Araç tamir ve bakım ustası Hasan Usta, bakım masrafından kaçan birçok sürücünün cebinden, kış boyunca ortaya çıkan arızalar sebebiyle daha fazla para çıktığını belirtti. Aracın marka ve modeline göre değişmekle birlikte otomobiller için kış kontrollerinin maliyeti, 100 TL ile 300 TL arasında değiştiğini bildiren Hasan Usta, ?Bakımın yanı sıra kış şartlarında araçların verimli şekilde kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesi ve lastik havalarının mevsime göre ayarlanması gerekiyor. Masraftan kaçınarak aracın bakımının yapılmamasının birçok riski beraberinde getirir. Araçların kışlık bakımının maliyetinden kaçmak, güvenli sürüşü engeller ve yakıt tüketimini ve kaza riskini artırır. Her şeyden önce sabah araç çalışmayacaktır. Zorlukla çalıştırılsa bile verimli çalışmayacak ve yakıt tüketimi artacaktır" dedi. Hasan Usta, uyarı açıklamasını şöyle sürdürdü, ?Bakımsız motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olur ve aracın ömrü kısalır. Aracın diğer ekipmanları da görevlerini tam olarak yerine getiremeyeceği için kaza riski artar. Bakım masrafından kaçan araç sahipleri, 2-3 ayda bu paranın birkaç kat fazlasını tükettikleri yakıta ödemek zorunda kalır? şeklinde konuştu.
Sanayi esnaflarından Akü Ustası Yakup Gönen de, ?Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşımız araçlarının kışlık bakımının yapılması için sanayiye getirmektedir. Otomobillerin kışlık bakımında, radyatör içindeki antifriz 30 dereceye ayarlanması gerekir. Akü asidinin bomesinin ölçülmesi, camsuyu seviyesi ayarlanması, motor yağının kış şartlarına uygun sentetik yağ olmasına özen gösterilmesi, araçların marş ve şarj dinamo bakımlarının yapılması, ateşleme donanımının kontrol edilmesi ve gerekiyorsa değiştirilmesi, yakıt filtrelerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Kış aylarında kaygan yollardan dolayı fren sisteminin daha önemli olması sebebiyle fren, süspansiyon sisteminin kontrol edilmesi, varsa kışa uygun kar lastiklerinin takılmasını, lastik havalarının kontrol edilmesini gerekir. Aracınızla rahat bir kış geçirmek için bu tavsiyelere uymanızı öneririz? diye konuştu.
RAMAZAN DOĞAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.