'Anayasa değişikliğinde 61. maddeden itibaren konuşulmalı'

'Anayasa değişikliğinde 61. maddeden itibaren konuşulmalı'
 MHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk, "Anayasa değişikliğinde 60 madde üzerinde uzlaşılmıştı. Şimdi süreç devam ediyormuşcasına 61. maddeden...

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk, "Anayasa değişikliğinde 60 madde üzerinde uzlaşılmıştı. Şimdi süreç devam ediyormuşcasına 61. maddeden itibaren konuşulmalı" dedi.

 

TBMM (AA) - MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin eşit temsil edildiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, üzerinde uzlaşılan 60 maddenin ardından süreç devam ediyormuşcasına 61. maddeden itibaren görüşmelere başlanılması gerektiğini söyledi.

 

Öztürk, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaretinin ardından açıklama yaptı.

 

Çok geniş bir gündemin söz konusu olduğunu, Başbakan Davutoğlu tarafından, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu hassasiyetler ve yaşananların dile getirildiğini belirten Öztürk, görüşmede ağırlıklı olarak anayasa değişikliğinin ve AB uyum yasalarının gündeme geldiğini aktardı.

 

Geçmişte kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmaları sonucunda 60 madde üzerinde anlaşıldığını anımsatan Öztürk, "Şimdi bizim teklifimiz, sanki süreç devam ediyormuşcasına mutlaka Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı. 61. maddeden itibaren üzerinde konuşulmalı. Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü" dedi.

 

  1. yüzyılda Türk Devleti'nin, Türk milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden Anayasa'nın arınması gerektiğini, en önemlisi de sivil inisiyatifin, sivil iradenin mührünü taşıyan bir anayasanın olması gerektiğini bildiren Öztürk, bu noktada hem fikir olduklarının ortaya çıktığını ifade etti.

 

-Sorular

 

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztürk, başkanlık sistemiyle ilgili detaylara girilmediğini, parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit şekilde temsil edildiği bir komisyon kurulmasının, geniş katılımla bir Anayasa değişikliği üzerinde çalışılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

 

AK Parti'nin, Anayasa Komisyonu'na 6 ay gibi bir çalışma süresi öngördüğünü belirten Öztürk, kendilerinin de bu konuya komisyonun kendisinin karar vereceğini söylediklerini aktardı.

 

Öztürk, karar almalarda oy birliği veya oy çokluğu gibi hususların komisyon kurulduktan sonra kararlaştırılacağına işaret ederek, Anayasa değişikliği noktasında hassasiyetlerini gündeme getirdiklerini, Başbakan Davutoğlu'nun da "bu konularda herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade ettiğini" bildirdi.

 

Öztürk, "Anayasanın problemlere çözüm getirilmesini isterken devletin çözülmesine sebebiyet verebilecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik" dedi.

 

"Sürecin içerisine HDP dahil olacak mi?" sorusuna Öztürk, "Parlamentoda bulunan bütün partiler olmalı. Biz 'flu bakıyoruz' dedik ama Sayın Başbakan ve partisi şimdi şaşı bakıyor. O nasıl olacak bilemiyorum. Parlamentoda bulunan bütün partilerin iştirak edebileceği bir komisyonu söyledik" karşılığını verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.