Altındal: "Esnafın Yükünü Hafifleteceğiz"

Altındal: "Esnafın Yükünü Hafifleteceğiz"
 Esnaf Ve Sanatkârlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal:"Esnafın Yükünü Hafifleteceğiz""Uygun Koşullarda Finansmana Ulaşmalarını Sağlayacağız"Esnaf...



 

Esnaf Ve Sanatkârlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal:
"Esnafın Yükünü Hafifleteceğiz"
"Uygun Koşullarda Finansmana Ulaşmalarını Sağlayacağız"



Esnaf ve Sanatkârları Bilgilendirme Toplantısı Adana'da gerçekleştirildi. Toplantının açış konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdür YardımcısıHüseyin ALTINDAL, esnaf ve sanatkârların toplum hayatının bir parçası, ülkenin iktisadi ve sosyal yapısının omurgası olduğunu belirterek, "Esnaf ve sanatlarımız, gelenekleriyle, ahlâkıyla, disipliniyle en önemlisi de dayanışmasıyla medeniyetimizin gelişmesinde ve ileri taşınmasında hayati bir rol oynamıştır" dedi.
Gerek ulusal, gerekse küresel boyutta yaşanan ekonomik, teknolojik gelişmelerin, alışveriş kültürü ve tüketici alışkanlıklarındaki dönüşümlerin, esnaf ve sanatkârların varlığını sürdürebilmesini her geçen gün daha da güçleştirdiğini vurgulayan Altındal, "Esnaf ve sanatkârlarımızı, yaşanan bu süreçte yalnız bırakılmayacak kadar önemli görmekteyiz. 'Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonominin Teminatıdır' diyerek çalışmalarımıza odaklanıyor, bu kararlılıkla faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz" diye konuştu.

"ESNAFIN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEĞİZ"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkârlar Genel Müdürlüğü olarak, TESK çatısı altındaki; 13 mesleki federasyon, 82 esnaf ve sanatkârlar odaları birliği ve 3 bin 48 odanın işlemlerini yürüttüklerini ve ESBİS’e kayıtlı 1 milyon 604 bin esnaf ve sanatkâra hitap ettiklerini belirten Genel Müdür YardımcısıAltındal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu çerçevede; toplumumuzun bel kemiğini oluşturan esnaf ve sanatkârlarımızın omuzlarındaki yükü mümkün olduğu kadar hafifletmeyi en önemli görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Bu amaçla Genel Müdürlüğümüz kurulduğu ilk günden itibaren çeşitli proje ve mevzuat düzenleme çalışmaları yapmış ve yapmaya devam etmektedir."

"UCUZ FİNANSAMANA ULAŞMADA KOLAYLIK SAĞLADIK"

Ülke tarihinde ilk defa Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi (3D) ve Eylem Planı (ESDEP)'nin yürürlüğe konulduğunu belirten Altındal, "Değişim, dönüşüm ve destek stratejisi ve eylem planıyla esnaf ve sanatkârların vizyonu oluşturulmuştur. Esnafımızın en önemli sıkıntılarından biri olan ucuz finansman imkânlarına ulaşma konusunda kolaylık sağlanmıştır. Özellikle faiz oranlarındaki ciddi düşüş, esnafımıza finansman imkânlarının daha kolay, daha ucuz bir şekilde sağlanmasının önünü açmıştır" dedi.

 



"ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK"

26-27 Kasım 2014 tarihlerinde esnaf ve sanatkârlar için çok önemli olan 4. Esnaf ve Sanatkârlar Şurası'nın ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, esnaf ve sanatların geniş katılımı ile Ankara’ da gerçekleştirildiğini, toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrif ettiğini hatırlatan Altındal, şunları söyledi:
 "Mevzuat”, “Mesleki Eğitim”, “Kredi, Finansman ve Teşvik”, “Vergi ve Sosyal Güvenlik” ve “Yenilikçilik” konularında olmak üzere 5 ana ve 36 alt başlık altında önemli kararlar alınmıştır. İlgili başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz komisyon toplantıları ile alınan kararların esnaf ve sanatkâr için kazanım olarak hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Şura’da alınan kararlar sonrasında yaptığımız çalışmalar ile esnaf ve sanatkârlarımız açısından olumlu gelişmeler olmuştur.
 Perakendecilik sektörü ve özellikle büyük mağazalar ve alışveriş merkezlerine ilişkin düzenleyici mevzuatın bulunmaması nedeniyle esnaf ve sanatkârların mağduriyetlerinin giderilmesi için 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 29 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle esnaf ve sanatkârların oda ve sicil kayıtları sırasında ciddi sorunlar yaşamasına neden olan ustalık belgesi ve hafta tatili ruhsatına ilişkin sorunların çözümü sağlanmıştır.
 Şura kararları doğrultusunda; esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarının hizmet kalitelerinin artırılması, kurumsal alt yapıları ile mali yapılarının güçlendirilmesi amacıyla, Genel Müdürlüğümüzce Esnaf ve Sanatkârlara Sunulan Hizmetlerin Etkinlik ve Verimliliğinin Artırılması Projesi (ESHEP) başlatılmıştır. Bu bağlamda birçok mevzuat ve uygulama 4'üncü Esnaf ve Sanatkârlar Şurası'nda alınan kararlar doğrultusunda hayata geçirilmiştir."

 "SEKTÖR ANALİZLERİ PROJESİ'Nİ BAŞLATTIK"

 “Esnaf ve Sanatkârlar Sektör Analizleri Projesi”nin başlatıldığını vurgulayan Altındal, sözlerini şöyle sürdürdü:
 "Bakanlık olarak proje kapsamında, üniversiteler ile işbirliği içinde 3 yıllık bir zaman diliminde sayıları 1.5 milyonu aşan esnaf ve sanatkarlarımızın faaliyet gösterdiği sektörler bazında yurtiçi mevcut durum analizi ve yurtdışı iyi uygulama örneklerinin incelenmesi çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır. “Ulaştırma Sektörü”, “Gıda Sektörü”, “Makine, Taşıtlar ve Madeni Eşya Sektörü” ile “Deri, Giyim ve Ayakkabı Sektörü” ile başlayan çalışmamız 3 yılın sonunda belirlenen 9 sektörü kapsayacak şekilde sonlandırılacaktır."

"UYGUN KOŞULLARDA FİNANSMANA ULAŞMALARINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ"

Eğitim ve bilgilendirme projesinin ülke çapında olacağına dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Altındal şunları söyledi:
"Bu kapsamda, 84 adet esnaf ve sanatkâr odasının meslek kuruluşu olarak 40 bin 4 esnaf ve sanatkâra hizmet vermekte olduğu Adana ilimiz projemizin önemli duraklarından birini oluşturmaktadır. Ocak 2016 itibariyle Adana’da bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine (ESKKK) üye toplam esnaf ve sanatkâr sayısı 20 bin 354 olup üyelerin yüzde 49.45’i kredi imkânlarından faydalanmıştır. Temenni ve hedefimiz bu oranın ideal noktaya gelmesi olup, Adana ilindeki her esnafımız için ihtiyaç duyduğu, günümüz piyasa şartlarında hak ettiği gibi varlığını sürdürmesine imkân sağlayacak uygun şartlardaki finansman imkânlarına ulaşmasına katkı sağlamaktır. Bu proje ile ziyaret edilen illerdeki esnaf ve sanatkârlarımızın beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen konular hakkında ilgili kurum ve kuruluşlar ile esnafımızı bir araya getirmeye devam edeceğiz."

KÖMESLİ: "DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ"

KOSGEB Adana İl Müdürü Hüseyin Şen, Türkiye’de KOBİ’lerin durumu, KOSGEB desteklerinden yararlanma koşulları, KOSGEB veri tabanına kayıt, KOBİ’lere sağlanan teşvikler, destek programları, destek oran ve üst limitleri hakkında sunum yaptı. Halkbank Esnaf Bankacılığı Daire Başkanlığı Bölüm Müdürü Ferit Kömesli ise konuşmasında, Halkbank’ın 78 yıl önce esnaf ve sanatkârları destekleme amacıyla kurulduğuna ve bu misyon doğrultusunda kuruluşundan bu yana pek çok ilke imza attığını ifade ederek şunları söyledi:
“Esnaf ve sanatkârların sektördeki kredilerinin yüzde 50’den fazlasını Bankamız kredileri oluşturuyor. Türkiye ekonomisinin önemli bir grubunu oluşturan esnaf ve sanatkârların ihtiyaçlarının en uygun koşullarda karşılanması ve taleplerinin etkin ve kaliteli bir şekilde cevaplanması en büyük hedefimiz. Bu kapsamda, 2002 yılından bu yana yaklaşık 1 milyon 200 bin esnaf ve sanatkâra toplamda 50 milyar TL kredi kullandırdık ve bu kredilerde Hazine’nin karşıladığı faiz desteği tutarı 3,5 milyar TL’yi geçti. Çeşitli meslek kollarına özel kredilerimize ek olarak, esnaf ve sanatkârlara Acil Destek ve İşyeri Poliçesi gibi sigorta hizmetleri de sunmaktayız. Halkbank olarak, gelecek dönemde de esnaf ve sanatkârlarımızı desteklemeye, farklı meslek kollarında yer alan müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.