Altın Koza Film Festivali, Filistin'i anlatacak?

Altın Koza Film Festivali, Filistin'i anlatacak?
Adana Altın Koza Film Festivali bu yıl Akdeniz'in barışa ve özgürlüğe hasret ülkesi Filistin'i anlatan filmlerden bir seçki sunuyor. Filistin: Barışa...

Adana Altın Koza Film Festivali bu yıl Akdeniz'in barışa ve özgürlüğe hasret ülkesi Filistin'i anlatan filmlerden bir seçki sunuyor. Filistin: Barışa Hasret adlı bölüm, son yıllarda, Filistinli sinemacılar tarafından anlatılan dokunaklı insan öyküleri ve başka ülkelerden duyarlı yönetmenlerin Filistin'de çektiği belgesellerden oluşuyor.

İsrail saldırısı sonrası hala dumanı tüten Gazze'den portreler sunan Nicolas Wadimoff filmi Ayşin - Gazze'de Hala Hayat Var / Aisheen - Still Alive in Gaza (2010) dünyanın en büyük hapishanesinde daha iyi bir gelecek umuduyla bekleyenlerin hikâyesini anlatıyor.

Kamal Aljafari, Hatıralar Limanı / Port of Memory (2009) adlı filminde kamerayı Batı Şeria ve Gazze'de evlerinden sürülen Filistinlilerin, bir zamanların zengin liman kenti Yafa'da geçen hikâyelerine çeviriyor.

Lübnan sineması üzerine pek çok kitabı ve makalesi bulunan Mohammed Soueid'in 2008 tarihli belgeseli Kalbim Sadece Onun İçin Atıyor / My Heart Beats Only For Her 1970'ler Lübnan'ında bir devrim mücahiti olan babasının izini, onun defterleri ve karalamalarından yola çıkarak sürmeye çalışan bir oğulun hikâyesi.

Adana'ya gelecek bir başka yönetmen ise Filistinli kadın sinemacı Liana Badr. Yönemen, Kapılar Bazen Açılıyor / The Gates Are Open Sometimes (2006) adlı filminde, duvarlarla çevrelenmiş işgal altındaki Filistin'de, İsrail ordusunun kontrol noktalarındaki keyfi uygulamalarıyla eğitim hakları ellerinden alınan çocukları anlatıyor.

2008 tarihli Rashid Masharawi filmi Leyla'nın Doğumgünü / Laila's Birthday, taksi şoförlüğü yapmak zorunda kalan Filistinli bir yargıcın yolsuzluklar, güçlükler, sürekli değişen politik rüzgarlar arasında yolunu bulmaya çalışmasına ayna tutuyor.

Najwa Najjar'a ait Nar Ağaçları / Pomegranates and Myrrh (2009) filmi aşk ve dans tutkusuyla, toplum baskısına ve ön yargılara karşı verilen mücadeleyi anlatıyor.

Simone Bitton filmi Rachel / Rachel (2008), Gazze Şeridi'nde, genç bir Amerikalı barış aktivistinin, bir Filistinlinin evinin yıkılmasını engellemeye çalışırken bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülmesini konu alıyor.

Filistin'in önemli gazetecilerinden Nasri Hajjaj'ın son belgeseli Şairin Dediği Gibi / As The Poet Said (2009) bir kuşağı şiirleriyle büyülemiş şair Mahmoud Darwish'in yaşadığı kentler, dostları, meslektaşları, sevenleri etrafındaki hayatına odaklanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.