"Alo ilacını almayı unutma" hattı

"Alo ilacını almayı unutma" hattı
 Burdur Sağlık Müdürlüğünün başlattığı "Akıllı İlaç Asistanı" projesi kapsamında hastalara sesli mesaj gönderilerek ilaçların zamanında...


 

Burdur Sağlık Müdürlüğünün başlattığı "Akıllı İlaç Asistanı" projesi kapsamında hastalara sesli mesaj gönderilerek ilaçların zamanında alınması sağlanıyor.

BURDUR (AA) - Burdur Sağlık Müdürlüğünün başlattığı proje kapsamında hastaların tedavilerine düzenli devam edebilmeleri için sesli mesaj gönderilerek, ilaçların zamanında alınması hedefleniyor.

Burdur Sağlık Müdürlüğü ilaç israfının önlenmesi, hastaların tedavilerine düzenli devam edebilmeleri ve gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi amacıyla "Akıllı İlaç Asistanı" isimli proje çalışması başlattı.

İlaç kullanan hastalar proje kapsamında aile hekimlerine ya da İl Sağlık Müdürlüğüne başvurarak ücretsiz olan uygulamadan faydalanmak istediklerini belirtiyor.

Kullandıkları ilaçların zamanları hakkında bilgi veren hastalara, ilgili doktorların da onayı alındıktan sonra sesli mesaj gönderilerek hatırlatma yapılıyor. Bu mesajdan 10 dakika sonra ikinci bir mesaj daha gönderilerek "ilaçları zamanında kullandıkları için" hem teşekkür ediliyor hem de gizli bir hatırlatma daha gerçekleştirilmiş olunuyor.

- İl Sağlık Müdürü Şenbayram

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Sırrı Şenbayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle kronik hastaların pek çok ilaç kullandığını ancak bazen ilaçlarını zamanında almadıkları için tedavilerin istenilen sonuçları vermediğini söyledi.

Bu hastaların daha sonra tekrar doktora giderek yeniden farklı ilaçlar kullandığını anlatan Şenbayram, şöyle konuştu:

"Bu durum hem ilaçların israfına hem de tedavinin etkin olmamasına yol açıyor. Özellikle belli yaşın üzerinde olan, bize başvuran hastalarımıza gerekli saatlerde ilaç kullanımlarını hatırlatan bir proje hazırladık. Telekom alt yapısını kullanarak kişilerin bize beyanına göre, hekimlerce de teyit edildikten sonra günün belirli saatlerinde ilaçlarını almalarını hatırlatıyoruz. Projeyle hastaların ilaçlarını zamanında kullanmalarını hedefledik. 5 kişilik bir grupla pilot çalışma başlattık. İlk etapta 100 kişiye uzun vadede ise bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma Türkiye'de bir ilk oluyor."

Şenbayram, ilaçların kullanım saatlerinde değişiklik olup olmadığını da kontrol edeceklerini ve buna göre sesli mesajların saatlerini değiştireceklerini vurguladı.

- Hastalar memnun

Projeden faydalanan diyabet hastası Emsal Akbıyık ise kullandığı ilaçların saatlerini bazen şaşırdığını ya da unuttuğunu anlattı.

Uygulama sayesinde bu sorunun ortadan kalkacağını ifade eden Akbıyık, "Projeye başvurduktan sonra düzenli olarak sesli mesaj gelmeye başladı. Şimdi çok memnunum" dedi.

Romatizma hastalığı bulunan Fatma Kara da şimdiye kadar pek çok ilaç kullandığını ve biriken bu ilaçlardan rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. Yaşı nedeniyle ilaç saatlerini bazen unutabildiğini belirten Kara, bundan sonra aynı sorunu yaşamayacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.