Almanya'dan, Türkiye seçim sandığına onay yok...

Almanya'dan, Türkiye seçim sandığına onay yok...
 Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sandığının Almanya'ya getirilerek Türk vatandaşlarının yaşadıkları...

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sandığının Almanya'ya getirilerek Türk vatandaşlarının yaşadıkları yerlerde oy kullanabilecekleri konusunda anlaşmaya vardıkları yönündeki iddialar yalanlandı.
 
Zaman'a açıklamada bulunan Federal Başbakanlık, mevcut konunun 9 Ekim tarihinde yapılan ikili görüşmelerde gündeme gelmediğini belirtti. Bakanlık yetkilisi, "Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları için seçim sandıklarının kurulması konusu Başbakan Merkel ile Türkiye Başbakanı Erdoğan arasında gerek basın toplantısında gerekse basına kapalı ikili görüşmelerde gündeme gelmedi." dedi.
Fakat gurbetçilerin oy kullanabilmesi konusunda Almanya'dan
bir heyetin önümüzdeki günlerde Türkiye'ye geleceği öğrenildi. Yapılacak görüşmelerde konunun ayrıntıları netleştirilmeye çalışılacak. Yürütülen çalışmada, Almanya'daki Türklerin Berlin Büyükelçiliği, başkonsolosluk ve 10 ayrı bölgedeki okullarda oy kullanabilmesi üzerinde duruluyor.
En kısa sürede yetiştirilmesi hedeflenen düzenleme ile Almanya'daki Türklerin Türkiye'ye gelmeden oy kullanabilmesi hedefleniyor. Başbakan Erdoğan, teknik çalışmalar için Devlet Bakanı Faruk Çelik'i, Merkel de göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'i görevlendirdi. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde Almanya'dan Türkiye'ye gelecek heyete de Maria Böhmer'in bizzat başkanlık etmesi gündemde.
Takvim gazetesinin haberine göre kullanılacak oyların tasnifi konusunda da çalışma yapıldı. Buna göre Yüksek Seçim Kurulu, Almanya'da kullanılan oyları 'Ankara 3. Bölge' adıyla oluşturulan seçmen kütüğünden sisteme sokacak. Çalışmanın Almanya ayağı kapsamında da, oy kullanacak olan gurbetçilerin, öncelikle Berlin Büyükelçiliği ve konsolosluklara adres kaydı yaptırmaları gerekiyor. Almanya'daki oylama için de Türkiye'de uygulanacak seçim takvimi geçerli olacak.
12 Eylül referandumunda gurbetçilerin oy kullanamaması
büyük tepki oluşturmuştu. Türkiye'nin geleceğini şekillendiren anayasa değişikliklerinde kendilerinin de söz hakkı olduğunu belirten binlerce gurbetçi ciddi düzeyde masraf yaparak Türkiye'ye gelmiş ve oy kullanmıştı. Batı ülkelerinin yanı sıra Tacikistan ve Irak gibi ülkelerin vatandaşları, bulundukları ülkelerden oy kullanma hakkına sahip bulunuyor.  (Zaman)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.