Alınteri ile çalıştık akılterine davet ettik...

Alınteri ile çalıştık akılterine davet ettik...
Almanya'ya işçi olarak giden ve alınteriyle çalışan Türkler, CeBIT'te görülen dijital Türkiye imajına dikkat çekiyor. Yetkililer, Hannover caddelerindeki...



Almanya'ya işçi olarak giden ve alınteriyle çalışan Türkler, CeBIT'te görülen dijital Türkiye imajına dikkat çekiyor. Yetkililer, Hannover caddelerindeki flamalarla tüm dünyayı Türkiye'nin 'akılteri' ürün ve hizmetlerini keşfe davet ediyor

Almanya'ya işçi göçünün 50. yılında Hannover'deki dünyaca ünlü CeBIT Bilgi Teknolojileri Fuarı'na partner ülke olarak katılan Türkiye, geçen süre zarfında İnsan Kıymetleri'nin (İK) nereden nereye geldiğini gözler önüne seriyor. Fuarın açılış resepsiyonu öncesinde konuşan başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk tarafını temsil eden bütün yetkililer, "alın teriyle çalışıldığını, ancak gelinen noktada akıl teriyle de üretim yapılabildiği" temasına vurgu yaptılar.

HER YERDE TÜRKİYE İZLERİ

Yakın bir geçmişe kadar tekstil ve gıda gibi geleneksel sektörlerle fuarlarda varlığını hissettiren Türkiye'nin bu yıl ileri teknoloji ürünleriyle CeBIT'e partner ülke olması, Hannover'in her yerinde görülebiliyor. Fuarın her tarafında görülebilen dijital Türkiye imajı, kentin ana caddelerinde açık davete dönmüş durumda. Almanları ve şehirdeki yabancıları CeBIT'e davet eden "Türkiye'yi CeBIT'te ziyaret et" şeklindeki flamalar, ana caddelerde Almanların ve yabancıların dikkatini çekiyor.

SATICI ROLÜNDEYİZ

Yaklaşık 30 yıllık mazisi olan ve dünya teknoloji vitrini olarak tanımlanan fuarda Türkiye'nin bu yılki konumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer şöyle açıkladı "30 yıl önce biz bu fuarlara seyirci veya alıcı olarak geliyorduk. Ancak artık durum değişti. Biz buraya zihinsel kapasitemizi getirdik. Artık biz de satmak veya en azından işbirliği yapabilir bir konuma geldik." Türk tarafının bütün temaslarında bu temayı işleyerek başta Almanlar olmak üzere yabancı yatırımcıları üçüncü ülkelerde birlikte iş yapmaya davet ettiği bilgisi edinildi.

Birbirini tamamlayan iki ülke

Türkiye adına fuarın resmi açılışına katılan ve bir dizi etkinliğe katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaşlı nüfuslu Almanya ile genç nüfuslu Türkiye'nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu belirterek bunun gerekçesini şöyle açıkladı: "Avrupa'da internet kullanımı yüzde 55 seviyesinde. Daha fazla yukarı çıkarılamıyor. Çünkü nüfus yaşlı. Türkiye'de de yaşlılar aynı durumda. Ancak Türkiye'nin farkı, genç kitleye sahip olmasıyla gelişiyor. Yılda 4 milyon bilgisayar satılıyor."

Almanlar bizdeki değişimin farkında

Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Müsteşarı Hans-Joachim Otto ve diğer Almanların anlattıkları, Türkiye'deki değişimin farkında olunduğu şeklinde yorumlandı. Müsteşarı Hans-Joachim Otto, tekstil ihracatçısı olarak bilinen Türkiye'de otomotiv ihracatının tekstilinkini geçtiğine dikkat çekerek, "Türkiye kendi başına önemli bir ülke. Ancak aynı zamanda bölgesindeki ülkelere girişin kapısını açacak anahtar konumunda iyi bir iş ortağı" değerlendirmesini yaptı. Hans-Joachim Otto, ülkesinin 30-40 bin kişilik bilişim insanına ihtiyaç olduğunu dile getirirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.