Alanında ilk ve tek! İstiklal Kütüphanesi açıldı

Alanında ilk ve tek! İstiklal Kütüphanesi açıldı
İstiklal Harbi Zaferi'nin 100. yılında, adını destansı mücadeleden alan İstiklal Kütüphanesi, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara ve Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.

“Adını Destansı Mücadelemizden Alan İstiklal Kütüphanemizin Eyüpsultan İlçemize Hayırlı Olmasını Diliyorum”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Eyüpsultan Belediyesi tarafından, tarihe tanıklık eden bir mekanda yapılan düzenlemeyle oluşturulan kütüphanenin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Çok anlamla bir günün arifesinde, tarihimize ve kültürümüze kalıcı izler bırakmış nice büyüğümüzün ebedi istirahatgahı olan Eyüpsultan’da sizlerle bir arada olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Adını destansı mücadelemizden alan İstiklal Kütüphanemizin Eyüpsultan ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Şehrin emini değerli Belediye Başkanımızı, bu güzel eseri şehrimize, Eyüpsultanımıza kazandırdığı için yürekten kutluyorum. Bu kütüphane binasının keşke dili olsa da, geçmişte şahit olduklarını bizlerle paylaşsa. Çok uzun zamanlar polis karakolu olarak ilçemizin huzuru, düzeni, asayişi, esenliği için hizmet vermiş. Gün geldi biz burayı belediyemize tahsis ettirdik. Belediyemiz bu eski polis karakolunda da çok anlamlı bir hizmeti bizlerle buluşturdu. Cumhuriyetimizin 99. yılını kutlarken burayı İstiklal Kütüphanesi haline getirdi.

“ÇOK ÖZEL BİR KÜTÜPHANE”

Çok özel bir kütüphane. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşları, şehitlerimizi, gazilerimizi minnetle, şükranla yad ediyoruz. Bizim istiklalimiz, dünyada benzeri olmayan destansı bir mücadeledir. Pek çok mazlum millete ilham kaynağı olmuştur. İnancımızda ilk emir ‘Oku’ ve Çin’de de olsa ilmin peşinden gitmek. Dolayısıyla okumak, öğrenmek, bilim, ilim sahibi olmak ne kadar önemli bir vazifeyse, kalem de kağıt da bizim için çok değerlidir. Milletlerin gelmiş olduğu medeniyet, kültür zenginliği işte bu kütüphanelerde bulunan kitaplarda saklıdır. Geçmişimizi bilmek, çok iyi anlamak zorundayız ki geleceğe emin adımlarla yürüyebilelim. Çok büyük bir heyecanla, içerisinde 8 bin birbirinden özel eserin olduğu İstiklal Kütüphanemizi açıyoruz. Hayırlı olsun, vesile olan Deniz Köken Başkanıma, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza yürekten şükranlarımı ifade etmek istiyorum"

“İSTİKLAL HARBİ’NİN 100. YILINDA GEÇMİŞLE GELECEĞİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN BİR MERKEZ AÇTIK”

Başkan Deniz Köken ise konuşmasında, "İstiklal Harbi'nin 100. yılında, zaferin merkezlerinden olan Eyüpsultan'daki tarihi karakol binasının restorasyonunu tamamlayarak kütüphane haline getirdik. Bu özel mekana yakışır şekilde, tarihi dokusunu da bozmadan çalışmalarımızı tamamladık ve adına "İstiklal Kütüphanesi" dedik. Geçmişten aldığımız ilhamla, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla hizmete devam ediyoruz. Bizim ilçemiz biliyorsunuz İstanbul’un tarihi mekanlarından en önemlilerinden bir tanesi, fethe şahitlik yapmış, hem de İstiklal Harbi’ne ciddi ev sahipliği yapmış, insanların anılarının, mazilerinin olduğu bir bölge. Eyüp Karakolu’da onlardan birtanesiydi. Biz onu İstiklal Kütüphanesi yaparak bundan sonraki tarihe geçmişi ve geleceği birbirine bağlayan bir merkez haline getirmiş olduk.Tarihin iki unsuru var birileri yaşar, birileri yazar, yaşayanlar ve yazanlar birbirine sadık kalmazsa tarih adına ortaya çok kötü şeyler çıkıyor. Biz yaşanan tarihi doğru analiz ederek, doğru yazanlarla bugünlere getirilmesi için bir çalışma yaptık. Araştırmalarla birlikte daha iyi olacak inşallah. Eyüpsultan’a hayırlı olsun" dedi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’ya İstiklal Kütüphanesi hatırası olarak bir tablo hediye eden Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, açılış kurdelasının kesilmesinin ardınan Vali Yerlikaya ile birlikte kütüphaneyi gezdi.

Açılış öncesi ise Alagöz Kültür Sanat, Destanlarının Dansı Dans Topluluğu’nun güne ve açılış törenine özel gerçekleştirdiği performans büyük beğeni topladı. “Cepheden İstiklale Özel” programında Ali Nuri Türkoğlu’nun şiirsel anlatımıyla bir de mini bir konser düzenlendi.

ALANINDA İLK VE TEK

İstiklal Harbi Zaferi'nin merkezlerinden olan Eyüpsultan’da, İskele Caddesi üzerinde bulunan tarihi karakol binasının yeniden işlevlendirilmesiyle Eyüpsultanlıların hizmetine açılan konsept kütüphanede, o dönemi anlatan kıymetli eserler yer alıyor.

Alanında ilk ve tek olma özelliği taşıyan kütüphane, bünyesinde İstiklal Harbi dönemini konu alan 8 bin kitabı barındırıyor. 48 kişinin aynı anda kullanabileceği kütüphane üyelik sistemi ile çalışacak. Kütüphaneden alan ve döneme ilişkin çalışma yapan lisans ve lisansüstü öğrencileri, akademisyenler, araştırmacılar istifade edebilecek.

DİJİTAL İÇERİK ÜRETİMİ DE YAPILACAK

İstiklal Kütüphanesi kütüphanecilik hizmetinin yanında dijital içerik üretimi de yapacak, akademi ile ortak projeler geliştirecek enstitü hüviyetine de sahip olacak.

RESTORASYONLA DIŞ BEDEN DUVARLARI GÜÇLENDİRİLDİ

Tarihi dokuya zarar vermemek adına büyük bir özenle gerçekleştirilen restorasyon projesinde, dış beden duvarları da korundu ve güçlendirildi.

Tarihsel süreç içerisinde betonarmeye dönüşmüş olan kat döşemeleri kaldırılarak yapının özgün beden duvarları yeni yapısal yüke maruz bırakılmadan, kendi kendini taşıyan çelik taşıyıcılarla kat döşemesi yapıldı.

Eski Yeniçeri Kulluğu yerine Eyüp Emniyet Amirliği binası olarak yapılan karakol binası, üzerinde yer aldığı yapı adasının üç yönüne de cephe veriyor. Giriş kapısı beşik kemerli olan tarihi karakolun üzerine mermer kitabe taşı yerleştirilmişti. Kitabede talik hattı ile "Eyüp Sultan Polis Merkezi 1340" yazıyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.