Al sana yoldaş kadrolaşma

Al sana yoldaş kadrolaşma
 CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ?kadrolaşma? iddiaları üzerine bir araştırma yaptık... Ve gördük ki; 28 Şubat sürecinde ?İrticacı!.. Eşi...


 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ?kadrolaşma? iddiaları üzerine bir araştırma yaptık... Ve gördük ki; 28 Şubat sürecinde ?İrticacı!.. Eşi başörtülü? denilerek fişlenip görevden alınan vali, kaymakam ve bürokratların yerlerine, ?CHP'li... Aşırı solcu... Alevi? tandanslı kişiler atanmış

 

Başbakan Recep Tayip Erdoğan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kadrolaşma iddialarıyla ilgili ?(Yandaş kadrolaşma) söylediği tek şey bu. Ayıptır, insan biraz edep eder, iftira atmanın da bir namusu vardır? şeklinde tepki gösterirken, Başbakanlık arşivlerinde bulunan 28 Şubat belgeleri, asıl yandaş kadrolaşmasının her dönem CHP, SHP ve yavrusu DSP tarafından yapıldığını, ANASOL-D ve ANASOL-M Hükümetlerinin kadrolaşmak için nasıl bir mücadele içine girdiğini ortaya koydu. Akit'in ele geçirdiği 1999 yılı ve öncesine ait belgelere göre, vali ve kaymakamları ?irticacı', ?eşi başörtülü', ?kadınların elini sıkmaz' şeklinde fişleyip görevden alan 28 Şubatçı kafa, bu isimlerin yerlerine ?CHP'li', ?aşırı solcu' ve ?Alevi' tandanslı isimleri atamış.

NAMAZ KILANIN YERİNE AŞIRI SOLCUYU ÖNERMİŞLER

Dönemin Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Yahya Gür'ün ?İrticacı vali ve idareciler' yerine atanacaklar listesi hazırladığı ortaya çıkarken, Hükümet ortağı MHP'lilerin ise DSP'nin yürüttüğü kadrolaşma çalışmasından duyduğu rahatsızlığı Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye bilgi notları olarak gönderdiği belirlendi. Müsteşar Yahya Gür tarafından hazırlanan listede vali olması uygun görülen 28 isim, müsteşar olarak değerlendirilmesi istenen 23 isim bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a gönderildiği ifade edilen belgede, atanması istenilen toplam 51 ismin karşısına, doğum yeri ve siyasi eğilimleri ile ilgili çeşitli bilgiler eklendiği görülüyor. Vali olarak atanması uygun görülen 28 ismin neredeyse tamamın karşısına ?solcu', ?aşırı solcu', ?her kılığa girer' şeklinde notlar düşülürken, yalnızca 3 ismin ise ?milliyetçi' olduğu ifade ediliyor. Listede yer alan bazı isimler ve siyasi eğilimleri şöyle:
? -Ünal Erdoğan Konya, eğilimi sol
Vahap Yıldırım Malatya, eğilimi aşırı sol
Kürt kökenli
Hayati Soylu Fuadiye, sol her kalıba girer
Bekir Erkök aşırı sol
Selahattin Alanya aşırı sol hakkında 3 soruşturma var
Bekir Toksoy sol, hakkında 4 soruşturma var
Halil Işık sol, her türlü kılığa girer
Ayhan Bayhan milliyetçi...?

CHP'Lİ, ALEVİ, AŞIRI SOL

Gönderilen listede müfettiş yapılması önerilen 23 ismin neredeyse tamamının ya CHP'li ya da Alevi sol eğilimli olması dikkat çekiyor. Listede yer alan ?CHP'li', ?Alevi' veya ?solcu' isimlerden bazıları şunlar:
?Durmuş Koç sol
Vahap Diyarbakırlı sol
Cengiz Akkan sol- Ali Soylu sol, Tamer Akalın sol
Mahmut Esen sol, Alevi
R.Ali Uçarcı sol, CHP
Muhittin Aciz sol, CHP...?

KADROLAŞMA İLE İLGİLİ BAHÇELİ'YE ULAŞTIRILAN NOT

Akit'in ulaştığı bir başka belge ise MHP'lilerce Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye gönderilen ?Vali kararnamesi hazırlıkları hakkında değerlendirme raporu?. Bahçeli'ye gönderilen raporda yürütülen kadrolaşma çalışması ile ilgili ?İçişleri Bakanlığı'nda, sayın Bakanın bilgisi dahilinde sayın Müsteşar Yahya Gür, sayın Hüsamettin Özkan'ın talepleri ve bilgisi doğrultusunda yürütülmüştür? ifadesi yer alıyor.

Raporda Ecevit hükümetinin üzerinde çalıştığı kararname ile; Erzincan, Hakkari, Çankırı, Bilecik, Balıkesir, Kars, Eskişehir, Sivas, Niğde gibi vilayetlerde hizmet veren valilerin görev mahallerinin değiştirileceği, yerlerine sol ve CHP tandanslı kişilerin atanacağı belirtiliyor.

İŞTE O CHP KADROLAŞMASI

Bahçeli'ye gönderilen raporda şu ifadeler yer alıyor: ?Vali olarak değerlendirilmesi istenilen 15 kişinin özellikleri şöyledir;
a) Durmuş KOÇ; Mesleki hayatı boyunca CHP'ye çalışmıştır.
b) Erdal NAL; SHP'nin danışmanlarından olup, bu partinin DYP ile koalisyonunda Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı olarak görev almıştır.
c) Refik Afi UÇARCI; Sayın Fikri SAĞLAR'ın Kültür Bakanlığı'nda Başdanışmanlığını yapmıştır.

MESLEKİ CAMİADA CHP'Lİ OLARAK İSİM YAPMIŞTIR

d) Veli ASLAN; Mesleki camiada aşırı solcu CHP'li olarak isim yapmıştır.
e) Cengiz AKİN; CHP'nin beyin takımından.
f) Mustafa PEKDEMİR; CHP'nin Milletvekili adayı.
g) Emre AYMAN; CHP'li olup, hakkında çok sayıda soruşturma ve ceza vardır.
h) Vahap YILDIRIM; Mesleki geçmişinde aşırı solcu ve CHP'ye hizmet ettiği şeklinde çok sayıda şikayet bulunmaktadır
ı) Halil IŞIK; Mesleki camiada CHP'li olarak bilinir.
j) Tamer DİRİBAŞ; Hakkında aşırı sol örgütlere üye olduğu şeklinde MİT'in istihbarat raporu bulunmaktadır.
k) Cemalettin SEVİM; DYP döneminde vali olmuş, bu özelliği de valiliğindeki hizmetlerine yansımıştır.
l) Ali SERİNDAĞ; Mesleki camiada CHP'li olarak bilinmekte olup, görüşünü işine yansıtmaktadır.
m) Ünal ERDOĞAN; Sosyal Demokrat olarak bilinmektedir.
n) Sami SÖNMEZ; CHP'nin azınlık hükümeti döneminde vali olmuştur, 12 Eylül döneminde ise çeşitli vilayetlerde valilik yapmış, hakkında görevi kötüye kullanmaktan ve mahiyetinde çalışan memurlarla ilişkiye girmekten hakkında soruşturma mevcuttur.

CHP KONTENJANINDAN VALİ OLMUŞ

o) Vahap DİYARBAKIRLI; CHP-DYP koalisyonu döneminde CHP kontenjanından vali olarak atanmak için ilgili partiyle yakın ilişki kurmuş olup, mesleki camiada bu partili olarak bilinmektedir.
Yukarıdaki listenin ortak özelliği CHP kökenli olmaları veya bu partiye yakın ilişki içerisinde bulunmalarıdır. CHP'nin barajı aşamaması üzerine bu kişiler DSP'ye yönelmiş, bu parti kanalı ile valilik görevine gitmek istemektedir. Bu durumun DSP'nin de politik olarak uygun bulacağı açık olmakla birlikte.



Murat Alan / Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.