AKİB'in mart ayın ihracatı düştü

AKİB'in mart ayın ihracatı düştü
  - AKİB Koordinatör Başkanı Aymen: "İhracatımız geçtiğimiz yılın mart ayına göre yüzde 13 geriledi. İhracat rakamlarındaki gerilemenin...

 

 

- AKİB Koordinatör Başkanı Aymen: "İhracatımız geçtiğimiz yılın mart ayına göre yüzde 13 geriledi. İhracat rakamlarındaki gerilemenin en büyük sebebi kurdaki düşüşün yansıması olsa da biz kayıpları değil, artık kazanımlarımızı konuşmak istiyoruz"

- "AB ülkelerine yapılan ihracattaki artış gayet olumlu. İhracatçımız her zamanki gibi zoru başararak kendisine ürününü satacak yeni bir pazar yaratıyor"

- "Zor şartlarda ihracat yapma mücadelesi verirken, en önemli pazarlarımızdan Irak'a başlatılan vize uygulaması bizi zor duruma düşürdü"

 

MERSİN (AA) - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, mart ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13'lük düşüşle 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

 

Aymen, yaptığı yazılı açıklamada, AKİB'in mart ayında 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

İhracatta düşüş yaşandığını aktaran Aymen, "İhracatımız geçtiğimiz yılın mart ayına göre yüzde 13 geriledi. İhracat rakamlarındaki gerilemenin en büyük sebebi kurdaki düşüşün yansıması olsa da biz kayıpları değil, artık kazanımlarımızı konuşmak istiyoruz. AB ülkelerine yapılan ihracattaki artış gayet olumlu. İhracatçımız her zamanki gibi zoru başararak kendisine ürününü satacak yeni bir pazar yaratıyor." ifadelerini kullandı.

 

Ülke olarak yaşanan olaylar nedeniyle güvenlik önlemlerinin artırılmasının gerekliliğinin farkında olduklarını aktaran Aymen, şunları kaydetti:

 

"Zor şartlarda ihracat yapma mücadelesi verirken, en önemli pazarlarımızdan Irak'a başlatılan vize uygulaması bizi zor duruma düşürdü. Gerçekleştirdiğimiz Irak Ticaret Heyeti’nde Iraklı iş adamlarının ciddi eleştirileri var. Çok yakın zamanda onlar da bize vize uygulayacaklar. Irak'taki ürünlerimizin yerini İran ürünleri almaya başladı. İş adamlarına yönelik esneklikler sağlanmazsa ihracatımız ciddi şekilde etkilenecektir. Bu durum ihracatla birlikte gayrimenkul alımı başta olmak üzere birçok ekonomik getiriyi de sekteye uğratacaktır."

 

Aymen, ihracatçılar olarak kapı kapı dolaşırken gittikleri ülkelerde ticaret müşavirliklerinin desteğine ihtiyaçları olduğunu belirtti.

 

Ekonomi Bakanlığı'nın bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını fakat kritik noktalardaki ticaret müşavirleri sayısını artırmalarını ve o ülkelerle ihracatçılar arasında bir bağ kurulmasını istediklerini aktaran Aymen, Tahran, Erbil gibi önemli pazarlarda ticaret müşavirlerinin yoğun bir şekilde hizmet verdiğini ancak sayıca yetersiz kaldıklarını savundu. 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.