Akdeniz’de 17.000 Civarında Canlı Türü Tespit Edildi
Akdeniz’de 17.000 Civarında Canlı Türü Tespit Edildi
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu, ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik oldu. Prof. Dr. Çevik, “Akdeniz’de Bulunan Zehirli Deniz Canlıları” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi.
Konuşmasına Akdeniz hakkında çeşitli bilgiler vererek başlayan Prof. Dr. Çevik, Akdeniz’in Afrika, Asya ve Avrupa kıtaları tarafından çevrilmiş dünyanın en büyük yarı kapılı denizi olduğunu söyledi. Ortalama derinliğinin 1460 m, en derin yerinin ise 5.267 m olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çevik Akdeniz’de yaşayan zehirli deniz canlıları hakkında da bilgi verdi.
Prof. Dr. Çevik, Akdeniz’de şimdiye kadar yapılan çalışmalarda 17.000 civarında canlı türü tespit edildiğini söyledi. Akdeniz’deki zehirli deniz canlılarının bir kısmının Süveyş Kanalı yoluyla Kızıl Deniz’den Akdeniz’e girdiğini ifade eden Prof. Dr. Çevik bölgedeki zehirli deniz canlıları hakkında da bilgiler aktardı. Prof. Dr. Çevik, bunların başında Cnidaria Scyphozoa, Annelida Polychaeta (Ateş Kurdu), Diadema Setosum (Uzun dikenli deniz kestanesi), Dasyatis Centroura (Dikenli Vatoz), Chimaera Monstrosa (Tavşan Balığı), Pterois Miles (Aslan Balığı) vb. canlıların geldiğini belirterek ateş kurdunun tüm denizlerde görüldüğünü, besininin küçük canlılar dâhil her türlü omurgasız canlılar olduğunu söyledi.
Tentaküllerine dokunulduğu zaman yoğun bir irritasyona ve ağrılı bir yanma hissine sebebiyet verdiğini de belirten Prof. Dr. Çevik uzun dikenli denizkestanesinin orijinal dağılım yerinin Hint ve Pasifik Okyanusu ile Kızıl Deniz olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çevik, bu canlının dikenlerinin battığı zaman 2-4 saat süren bir ağrıya sebebiyet verdiğini, aynı zamanda doku kayıplarının da görüldüğü söyledi. Dikenli vatozun ise iğnesini batırdığı durumda veya kuyruğuyla herhangi bir yeri kestiği zaman sinir sistemini ve kalbi etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Çevik kalbe yakın yerde olan yaralanmalarda ise ölüme neden olduğunu söyledi.
Konuşma sonrasında ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Cem Çevik’e katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik ve ÇÜTAM katılımcıları arasında bulunan ÇÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu tarafından plaket takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.