?Akademisyenler en iyi rehber?
Eğitim uzmanı Kubilay Gündüz, ?Üniversitelerde Akademisyen modeli nasıl olmalı? konusunu araştırdı ve çarpıcı sonuçlarla karşılaştı.
?Akademisyenler en iyi rehber?
ADANA - Yabancı Dil Eğitmeni Kubilay Gündüz, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı?nda öğrenim görmekte olan; hazırlık-1.2.3. ve 4.sınıflar olmak üzere toplamda 350 öğrenciye ??Üniversitelerde Akademisyen Modeli Nasıl Olmalı??? konulu bir anket çalışması uyguladı.
Çalışmanın Amacı;
Öğrencilerin Kişisel Değerlendirmeleri ışığında, öğretmen-öğrenci ilişkisinin geniş bir bakış açısıyla ele alınması,Lisans Programı içerisinde bulunan Alan Dersleri?nin öğretiminde nasıl bir yöntemle aktarıldığı,uygulanan yöntemin öğrencilerin alılmaması ve kavramasında yeterli olup; hedefe ulaşıp ulaşılmadığı konusunda öğrencilerin görüşlerine ve önerilerine yer verilip bu önerilerin dikkate alınması konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.
Öğrencilerin anket çalışmalarının sonucunu görmeleri; düşüncelerine verilen önemi ve bu tür yapılan çalışmaların dönütlerinin alınması,öğrencilerin kendilerine olan öz güvenlerini geliştirecektir.Üniversitelerin özgür bir düşünce platformu olduğunu, kişisel değerlendirmeleriyle kendilerine fikirlerini beyan edebilme özgürlüğü verilmesi ile yorumlama,analiz etme ve eleştirisel yönlerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Ankete katılan Öğrencilere; (-2-) Bölümden Oluşan Sorular Soruldu:
(1. Bölüm) : Eğitim aldıkları akademisyenlerin, aşağıda belirtilen ??Öğretmenlik Mesleğinin Uygulanmasında yer alan ve Bilimsel olarak kabul görmüş kriterlere sahip olup olmadıkları??
Anadilini iyi kullanan,güçlü iletişim becerilerine sahip
İnsanları ve Mesleğini seven,topluma hizmet eden
Öğrencilere karşı güler yüzlü,hoş görülü,sevecen ve iyimser
Kendisi ve Öğrencileri için yüksek beklentili
Öğrencilerine iyi örnek
Öğrencilerine karşı güvenilir,dürüst bir dost ve sırdaş
Mesleğini geliştirme ve öğrendiklerini uygulamaya fazladan zaman ayıran
Etkin sınıf yönetimi ile eğitim zamanını maksimuma çıkartan
Öğrencilerin ne öğrenecekleri ve nasıl öğrenecekleri konusunda rehber olan
Öğretim ve öğrenim ile ilgili süreç ve yöntemleri bilen
Değişime,yenilik ve gelişmelere açık,kendisini yenileyen
Her türlü değişme ve yeniliklerden haberdar olan
Toplumsal değişmeleri anlayıp yorumlayabilen
Bilgi kaynaklarıyla sürekli iletişim halinde olan
Yaşadığı toplumu ve çağı anlayıp yorumlayabilen
Eğitim teknolojisindeki gelişmeleri yakından izleyen
Öğrencileri hayata ve üst öğrenime hazırlayan
Demokrasiyi tüm kurum ve değerleriyle benimseyen
Çok kültürlü ortamlarda hizmet verebilen
Ön ve son değerlendirmelerle,zamanında ve bilgi sağlayan geri dönüşlerle,iyi öğrenmemiş öğrencilere farklı eğitim ortamları hazırlayarak onların öğrenmelerini sağlayan,özelliklere sahip olan
Mesleği strateji,aktivite ve görevlerle(ödevler)eğitimi zenginleştirme yapabilen
Mesleğinin gereklerini yerine getirirken etik davranan
Öğrenciler arasında akademik farklılıklara bakmaksızın sınıflarda birçok öğrencinin yeteneğini göstermesinde etik olan
İçinde yaşadığı toplumun kültürünü oluşturan değerleri ve evrensel değerleri taşıyan
Eğitim biliminin temel kavramlarını bilen
Eğitimle ilgili sorunları bilimsel yöntemlerle araştıran
Yaratıcı,esnek ve sorun çözücü olan
Yaratıcılık ve merak unsurlarını öğrenme deneyimlerinde anahtar olarak kullanan
Bağırmaktan kaçınan,serinkanlı ve disiplinli
Entelektüel yönü gelişmiş(okuyan,araştıran,düşünen)
Çocuk ve ergenin toplumsal ve ailesel çevresini tanıyan
Sabırlı ve duygularını kontrol altında tutabilen
Eğitimde bireysel farklılıkları dikkate alan
(2.Bölüm) : Öğrencilerin Eğitim Aldıkları Lisans Programında yer alan derslerin işlenişi ve uygulanan yöntemlerle ilgili öğrencilerin ??Kişisel Değerlendirmeleri?? baz alınarak görüşlerine başvuruldu.
Anket çalışmasının sonucunda öğretmen adayı olan öğrencilerin beklentilerinin en çok olduğu kısım;
Üniversitelerde akademisyenlerin ürettikleri bilgiyi paylaşmaları ve derslerde uygulanan yöntemlerin öğrenci merkezli olmaları yönündedir.
Sınavlara yönelik çalışmalardan çok uygulamalar yapılarak; öğrendikleri bilgiyi karşı tarafa aktarabilme becerilerinin geliştirilmesinin sağlanması.
Öğrencilerin görüşlerine önem verilerek öğretmen-öğrenci arasındaki iletişimin güçlü olması.
Akademisyenlerin eleştiriye açık olmaları ve var olan bir sorun varsa karşılıklı tartışabilirliğin sağlanması ile çözüme ulaşabilirlik.
Öğretmen adaylarının mezun olduktan sonra kendilerini bekleyen zorlukların ve alternatiflerin, bağlı bulundukları fakülteler tarafından seminer panel veya konferans tarzı sunumlarla desteklenebilirliğinin sağlanması.
Akademisyenlerin öğrencileri aşağılar tarzda veya küçümser tavırlar içerisine girmemeleri aksine öğrencilerini sahiplenerek her konuda özgüven aşılamaları.
Öğrencilerin motivasyonlarının sağlanması konusunda çalışma şevklerin artırıcı çalışmalar yaparak okulu öğrencinin hayatının bir parçası haline getirmek.
Akademisyenlerin akademik kariyer yaparak kendilerini odalarına bağımlı kılmamaları öncelikli olarak öğrencileri ile üretken paylaşımlar içerisine girmeleri
Öğrencilerin önemle vurguladıkları noktalardan biride; ??Üniversitelerde öğrenci var ise; Akademisyen de vardır?? cümlelerinin çokça geçmesi , öğrencilerin kendilerini öğrenilmiş çaresizlik içerisinde hissettiği önemli bir ayrıntıdır.
Yukarıda yer alan anket çalışmasının sonuçlarının bir çok detayı mevcut olup; öğrencilerin Üniversitelerde düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edebilirlikleri, bilimsel çalışmaların fazlalaşarak kendilerine olan özgüvenlerinin artırılması,mezun olduktan sonra donanımlı birer birey olarak toplumda yer almak istedikleri konusunda ne kadar aç oldukları gözler önündedir.Elbette ki öğrencilerin de bir takım eksiklikleri mevcuttur ancak ne var ki ; en iyi rehber üniversitelerde ?AKADEMİSYENLER? dir ve onlara bu konuda fazlasıyla görev ve sorumluluk düşmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.