AK Partili Vekilden Alevilerle İlgili Sürpriz Öneri

AK Partili Vekilden Alevilerle İlgili Sürpriz Öneri
AK Partili İdris Bal, hazırladığı Alevilik raporunu kamuoyuyla paylaştı.AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal'dan "Devlet Alevi İmam yetiştirsin" önerisi...


AK Partili İdris Bal, hazırladığı Alevilik raporunu kamuoyuyla paylaştı.

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal'dan "Devlet Alevi İmam yetiştirsin" önerisi geldi.

Bal'a göre İmam Hatipler ve İlahiyat Fakültelerinde Alevilik başta olmak üzere diğer inanç ve mezhep gruplarının ihtiyacı olan eğitimli din adamları yetişmesi için uygun ortam hazırlanmalı. Bal, Cemevlerini ise ibadethane değil, sosyal mekan alanı olarak görüyor.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan?a Sunduğu Raporu Açıkladı

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğu "Türkiye'de Alevi Sorunu Nedir? Nasıl Çözülür ?" isimli raporunu Meclis'te düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

Önse soruna ilişkin tespitler yapan İdris Bal'a göre 'Türkiye'nin iç barışı için Alevi-Sünni diyalogu ve barışı', ihtiyaç olmanın ötesinde bir zaruret.

Bal, ?Alevilik, Allahı bir olan, kitabı bir olan, peygamberi bir olan İslam ağacının İslam dünyasının bir dalıdır, yaprağıdır, çiçeğidir parçasıdır. Aleviliğin ayrı bir inanç haline getirilmesi, hatta din haline getirilmesi çabalarını, aslında Türkiye'nin hem iç hem dış siyasetine müdahale etme ve içeride pilini bitirme operasyonu olarak değerlendiriyorum? dedi.

"Devlet Alevi İmam Yetiştirsin"

Bal'ın raporundaki çözüm önerileri arasında en dikkat çeken ayrıntı "Devlet Alevi İmam Yetiştirsin" önerisi oldu.

İdris Bal, söz konusu önerisiyle ilgili şunları söyledi:

?Benim kanaatim bu çerçevede ilahiyatlarda da imam hatiplerde de Alevi yorumu öğretilmeli ki Alevi din adamımız olsun. Orada çoğunluk ahali vatandaş Alevi ise onların yorumu Alevi mezhebin yorumuna uygun ibadet yapacak, hizmet verecek bir imamın yani Alevilik anlamında bilgisi olan, ilahiyatta imam hatipte başka yerlerde o eğitim öğretimi almış kişinin atanması demokratik ilkelere uygun olduğunu düşünüyorum."

?Cemevleri İbadethane Değil, Sosyal Mekan?

İdris Bal'a göre Cemevleri ibadethane değil, sosyal mekan alanları.
Bal, " Cemevi, Alevihaneler, tekkeler başka yerler, bunlar tabii ki her dinde olduğu gibi sosyal mekanlardır. Siz camide her şey yapamazsınız" şeklinde konuştu.

Meclis?te Cemevi Açılmasına Karşı

Meclis'te Cemevi açılması talebine ise katılmayan Bal, ?Cemevini cami statüsünde tescil ettirmeye çalışanların, ben açıkça söyleyelim ayrı bir din olarak Aleviliği tescil etme çabası olduğunu düşünüyorum. Bunun dinsel açıdan, sosyal açıdan, siyasal açıdan büyük sorunlara gebe olabileceğini düşünüyorum" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.