AK Parti 'tek başına' iktidar

AK Parti 'tek başına' iktidar
 1 Kasım 2015 seçimleri öncesi bölgesel anlamda şehir şehir seçmenin nabzını tutan MAK Danışmanlık şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali...

 

1 Kasım 2015 seçimleri öncesi bölgesel anlamda şehir şehir seçmenin nabzını tutan MAK Danışmanlık şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, yapılacak olan genel seçimler hakkında değerlendirmelerde bulundu. 1 Kasım seçimlerine bir hafta kala; (YSK seçim yasaklarını da dikkate alarak) siyasi partilerin son durumu hakkında bilgiler veren Kulat, AK Parti’nin tek başına iktidar olacağını beklediklerini söyledi.

 

MAK Danışmanlık şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, yapılacak olan genel seçimler hakkında değerlendirmelerde bulundu. 1 Kasım seçimlerine bir hafta kala; (YSK seçim yasaklarını da dikkate alarak) siyasi partilerin son durumu hakkında bilgiler veren Kulat, Ak Parti’nin tek başına iktidar olacağını beklediklerini söyledi.

1 Kasım seçimlerine bir hafta kala; (YSK seçim yasaklarını da dikkate alarak) siyasi partilerin son durumunu değerlendirir misiniz?

- 7 Haziran öncesi hepimizin gündeminde HDP barajı aşacak mı, aşamayacak mı? konusu vardı. 1 Kasım seçimlerinde ise gündem konusu AK Parti tek başına hükümet olacak mı, olamayacak mı? Şu anda kilitlendiğimiz soru bu. Dolayısıyla sorunuzu müsaade ederseniz öncelikle bu bağlamda değerlendireyim:

Ak Parti; bilindiği üzere 7 Haziran seçimlerinde % 40.8’lik oy oranında kalmıştı. Bu oran diğer partilerle kıyaslanmayacak kadar yüksek bir oran olmasına rağmen, 4 partili ve % 10 seçim barajının olduğu ülkemizde tek başına iktidar olmak için yeterli olamadı. Şu anda hem MAK Danışmanlık olarak biz, hem de farklı kamuoyu araştırmaları bu oranın üzerinde 2-3 puanlık bir artışı öngörüyor. (Seçim yasağı nedeniyle yüzdelik anket sonucu veremiyoruz.) Bu 2-3 puan ağırlıklı olarak MHP’den olmak üzere farklı partilerden gelmektedir.

AK PARTİ TAKTİKSEL SİSTEM UYGULUYOR

eki bu oran AK Parti’yi tek başına iktidar yapar mı?

- Bence yapabilir. Zira ülkemizde şu an uygulanan seçim sistemi Nisbi Temsil Sistemi’nin kabulü ile d’Hondt sistemidir. Bu sistem içinde AK Parti’nin az oyla kazandığı ve kaybettiği illeri tek tek incelediğimizde bu dönem bu illere yönelik aday tespitinden, seçim kampanyalarına kadar AK Parti’nin çok taktiksel bir sistem uyguladığı görülüyor. AK Parti’nin 10.000 altı seçmenle bir vekil kazandığı veya kaybettiği bu iller 27 civarında.

MHP TABANI ŞOK OLDU

MHP’de ciddi oranda bir erimeden bahsediliyor? Siz bunu sahada görüyor musunuz? MHP’deki bu erimeyi sebep ve sonuç bağlamında değerlendirir misiniz?

- MHP tabanı hatta beni mazur görsünler MHP’nin çok sınırlı sayıdaki üst yöneticisi hariç neredeyse tamamı 7 Haziran sonuçları sonrası ciddi bir koalisyon beklentisine girdiler. Hatta son dakikaya kadar bizimle ikili görüşmelerde Sayın Bahçeli’nin hayırcı tavrını taktiksel olarak ifade ediyorlardı. Hatta AK Parti, tüm ihtimalleri bitirsin bizim istediğimiz şartlarda bir koalisyon olacak diyorlardı. Ama, Sayın Bahçeli’nin anlaşılmaz tutumu karşısında MHP tabanı şok oldu.

OYLAR TEKRAR AK PARTİ'YE DÖNÜYOR

Nasılsa bir seçim daha olduğunda yine tek başına iktidar olmayacağına göre ve iktidar için tek yol koalisyon olduğuna göre neden koalisyon olmuyor? Üstelik de devletin PKK’ya savaş açtığı bir dönemde bu tavır tek kelime ile tabanda hayal kırıklığına neden oldu. Zaten MHP’nin 2011 oy oranlarına baktığımızda 7 Haziran’daki artış, ağırlıklı olarak AK Parti’den çözüm süreci başta olmak üzere giden tepki oylarıydı. Bu oyların önemli bir kısmı tekrar AK Parti’ye dönüyor.

CHP'NİN VAATLERİ MİNİMİZE OLMUŞ DURUMDA

1 Kasım’da CHP için öngörünüz nedir?

- CHP 7 haziran sonrası koalisyon için yapıcı bir çizgi takip etti. 7 Haziran’da çoğunlukla önseçimle belirlediği listelerini de büyük ölçüde korudu. Bu sürecin sonunda CHP’de de 1.5 - 2 puanlık bir artış öngörüyorum. Bu artışta özellikle 7 Haziran’da HDP barajı aşsın diye verilen oylar ve sahiller ile Trakya’da MHP’ye tepkili özellikle ulusalcı tabanın oyları olacağı kanaatindeyim. CHP’nin ekonomi ağırlıklı 7 Haziran seçim vaatleri bu dönem başta AK Parti olmak üzere her partinin seçim vaatlerinin aynı düzlemde buluşmasıyla etkisi minimize olmuş durumdadır.

 Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.