Aile Bakanlığı'nın projesi sonuç verdi

Aile Bakanlığı'nın projesi sonuç verdi
Aile Bakanlığı?nın çocuğuna bakamayan ailelere destek uygulaması sonuç verdi. 8 bin 637 çocuk sıcak yuvasına geri döndü. Aile Bakanlığı'nın...


Aile Bakanlığı?nın çocuğuna bakamayan ailelere destek uygulaması sonuç verdi. 8 bin 637 çocuk sıcak yuvasına geri döndü.

 

Aile Bakanlığı'nın 2005 yılında hayata geçirdiği "aileye dönüş" uygulaması kapmasında devlet çatısı altında bakıma alınan 8 bin 637 çocuk ailesinin yanına döndürüldü. Yoksul ailelere verilen desteği de artıran Bakanlık 2002'de 62 lira olan aylık nakdi yardımı 482 liraya çıkardı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın maddi nedenlerden dolayı çocuğuna bakamayan ailelere yönelik "aileye dönüş ve aile yanında destek uygulaması" sonuç verdi. 2005 yılından bu yana hayata geçirilen uygulama sonucu; Eylül 2012 itibariyle 8 bin 637 çocuk ailesinin yanına döndürüldü. Bu uygulama öncesi, ekonomik yoksulluk gerekçesiyle çocuklar aile yanından devlet korumasına alınıyordu.

"Koruma altına alınmadan desteklenen çocuk" sayısı ise, Eylül 2012 itibariyle 32 bin 440 oldu. Böylece aile yanında desteklenen çocuk sayısı toplam 41 bin 77 olarak gerçekleşti. Aile bütünlüğünün bozulmamasının önemine işaret eden Bakanlık, yoksul ailelere verilen desteği de artırdı. Kişi başına yapılan ödeme miktarı 2002 yılına kadar 62 TL iken, 2012 yılında bu rakam yoksulluk sınırı olan 482 TL'ye çekildi.

KORUYUCU AİLE ANLATILACAK

Bakanlık ayrıca, koruyu aile sistemini halka daha iyi anlatmak için harekete geçti. Sistemin kamuoyunda yeterince bilinmediğini tespit eden Bakanlık, gelecek ay geniş çaplı tanıtım kampanyası başlatacak. Bakanlık verilerine göre, Türkiye genelinde 2002 yılında koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısı 515 iken, Eylül 2012 itibariyle bu sayı bin 382 oldu. Evlat edinilmiş çocuk sayısı da 2002 yılına kadar 6 bin 951 çocuk iken, bu sayı Eylül 2012 itibariyle 12 bin 178 çocuğa ulaştı. Bu rakamları yetersiz bulan Bakanlık, kampanya ile sayıyı artırmayı hedefliyor.

AİLE PARÇALANMASIN

Bakanlık, ekonomik nedenlerle korunmaya muhtaç duruma düşme tehlikesi olan ve sosyal yardımlarla desteklenmesi durumunda korunmaya muhtaçlığı sona erecek olan çocuklar için ailelere yardım gerçekleştiriyor. Yardımlar belli periyotlarla yapılırken, yardım süresi sona ermeden mutlaka inceleme gerçekleştiriliyor. Ailelerin durumunda düzelme olup olmadığı tespit ediliyor. Düzelme durumunda yardım sonlandırılıyor, düzelme yoksa yardıma devam ediliyor. Bu yardımlarda çocuk ve gençlere "kuruluş bakımı" yerine, ekonomik yardım ve diğer destekleyici sosyal hizmet uygulamalarıyla ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına fırsat tanınıyor. Yardım isteyen aile bir dilekçe ile yaşadığı yerdeki il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapıyor. Bakanlık görevlileri başvuru sahibi ve aile ile görüşme yapıyor. Görüşme sonrası gerekli görülürse yardımlara başlanıyor.

Aylık ödemeler şu kalemlerden oluşuyor:

* Okul öncesi çocuk: 314,39 TL

* İlköğretime devam eden çocuk: 471,58 TL

* Orta öğretime devam eden çocuk: 503,02 TL

* Yüksek öğretime devam eden çocuk: 565,09 TL

* Yetişkinler için: 251,51 TL

VATANDAŞ SİSTEMİ BİLMİYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Meclis'teki bütçe sunumunda, koruyucu aile sisteminin toplumda çok iyi bilinmediğini söyledi. "Zannediyorlar ki kurumdan çocuğu alıyor, hafta sonu geziyor ya da çocuğun bir ihtiyacını gideriyorlar" diyen Bakan Şahin şöyle devam etti: "Öyle değil. Tamamen evlat edindirme sisteminde olduğu gibi nasıl çocuk annesiyle babasıyla yaşıyorsa aynı sistem. Tek farkı hukuki bakımdan evladı değil. Yani miras hakkı konusunda gerekli haklardan istifade edemiyor. Çok fazla evlat edinmek için bekleyen aile olduğu için bu sistemi hızlandırmaya çalışıyoruz. Bir taraftan koruyucu aile sistemini halka anlatmak için önümüzdeki ay büyük lansmanla bu sistemi yeniden yapılandırıyoruz.''

HABER: EZELHAN ÜSTÜNKAYA / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.