Ahmet Türk tehdit etti, DTK halkı sokağa çağırdı?

Ahmet Türk tehdit etti, DTK halkı sokağa çağırdı?
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), dün YSK'nın Hatip Dicle kararını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Diyarbakır'daki toplantının öncesindeki açıklamalarda...



Demokratik Toplum Kongresi (DTK), dün YSK'nın Hatip Dicle kararını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Diyarbakır'daki toplantının öncesindeki açıklamalarda da sonrasında ilan edilen bildirgede de tehdit içerikli ifadeler kullanıldı.

DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Halkımız eli kolu bağlı kalmayacaktır." dedi. DTK da tehlikeli bir sonuç bildirgesi açıkladı. YSK'nın verdiği karardan dolayı halkın sokaklara dökülerek, demokratik eylemleri en üst seviyeye çıkarması istendi. Kararı tanımadığını ilan eden DTK, bağımsız milletvekillerini de Meclis'i boykot etmeye çağırdı.

Ahmet Türk, YSK'nın kararını, "Türkiye'yi, halkımızı çatışmalı bir sürece itmek konusunda verilmiş bir karardır.'' şeklinde değerlendirdi. Kararın ne hukuki, ne insani, ne de vicdani olduğunu ileri süren Türk, bu uygulamaların Türkiye'yi kaosa sürüklediğini ve bu kaosta büyük acılar yaşanabileceğini dile getirdi. Ardından şunları dile getirdi: "Tamamen Türkiye'yi kaosa sürüklemeye yönelik bir karardır. Bu anlayış, halka da halkın iradesi ile seçilmiş olanlara da ve halkın iradesine de hesap verecektir. Halkımız bu hukuksuz tavra, bu hukuksuz karara elbette demokratik tepkisini gösterecek ve böyle kararlar karşısında eli kolu bağlı kalmayacaktır. Çünkü biz özgürlük ve demokrasi mücadelesini veriyoruz. Halkımız artık örgütlüdür. Halkımız artık demokratik muhalefetini güçlü bir şekilde dile getirecektir.''

Toplantı sonrası açıklanan sonuç bildirgesinde de kararın sadece YSK tarafından değil, devlet ve hükümet tarafından verildiği iddia edildi. "AKP Hükümeti doğacak her türlü kaostan sorumludur." tehdidinde bulunuldu. Sonuç bildirgesini, DTK Sözcüsü Cemal Coşkun açıkladı. Dicle hakkında verilen kararın geri alınması için TBMM'nin duruma el koyması ve demokratik yolları açması gerektiğini belirten Coşkun, kararın geri alınması için halkın sokaklara dökülmesini istedi. 'Demokratik temsiliyetin' önünün açılması için 'demokratik eylemlerin' en üst seviyeye çıkarılması çağrısı yaptı. "Kürdistan'ın sivil ve siyasi çatısı olarak kongrenin tüm bileşenleriyle bu karara en net tavırlarını göstermeye davet ediyoruz." diyen Coşkun, "Aynı şekilde, seçim sonuçlarıyla onaylanan halkımızın çözüm projesi olan demokratik özerkliğe tüm kurumlarıyla sahiplenmeye ve inşa sürecini ilan da dahil olmak üzere tüm boyutlarıyla tamamlamaya çağırıyoruz. Siyasi parti olarak en büyük bileşenimiz olan BDP'ye, MYK'sını ve Meclis Grubu'nu toplayarak, verdikleri karara uymalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

ELÇİ: DTP kararı bizi bağlamaz, grup kararımız esastır

BDP destekli Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi, Demokratik Toplum Kongresi'nin bağımsız milletvekillerine yönelik aldığı "Meclis'e gitmeme" yönündeki tavsiye kararına "DTK'nın kararı bizi bağlamaz. Biz grup olarak bir karar alacağız, o karar esastır." dedi. Elçi, ihtimallerin arasında "ara seçimlerin gündeme gelmesi için toplu istifanın olup olmadığı" yönündeki soruya ise, "Bu da, bütün ihtimaller de konuşulur, değerlendirilir. O toplantıda bütün ihtimalleri masaya yatırırız, yapılması gereken neyse o konuda karar veririz." karşılığını verdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.