Ahmet Kabaklı'nın hatırası tazelendi?

Ahmet Kabaklı'nın hatırası tazelendi?
Türk Edebiyatı Vakfı'nın ve dergisinin hizmet verdiği Cevrî Kalfa Mektebi, uzun süren restorasyon döneminin ardından yenilenmiş haliyle açıldı. Vakfın...



Türk Edebiyatı Vakfı'nın ve dergisinin hizmet verdiği Cevrî Kalfa Mektebi, uzun süren restorasyon döneminin ardından yenilenmiş haliyle açıldı. Vakfın kurucusu Ahmet Kabaklı'nın ölümünün 10. yıldönümü anma programları kapsamında gerçekleşen açılış töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vakfın bu tarihî binada yeni edebiyatçılar yetiştirmeye devam edeceğini söyledi.

Sene 1808... Alemdar Mustafa Paşa sarayı basınca, tahtta oturmakta olan II. Mustafa, korkuya kapılıp eski padişah III. Selim ile şehzade II. Mahmud'un katlini ister. Sultan Selim öldürülür. Sıra şehzadededir. Silahlı adamlar genç şehzadenin peşinde koşarken merdiven başında bir kadın belirir. Cevrî Kalfa, elindeki bir tas dolusu sıcak külü savurmaya başlar. Aşağıdakiler gözlerini ovuştururken, Şehzade Mahmud'a da taht yolu açılmıştır. II. Mahmud, Cevrî Kalfa'nın iyiliğini unutmaz. Adına Üsküdar'da bir cami, Divanyolu'nda da sıbyan mektebi yaptırır. 1985'te Türk Edebiyatı Vakfı'na tahsis edilen Cevrî Kalfa Sıbyan Mektebi'nin restorasyonu tamamlandı. Vakfın ve Türk Edebiyatı Dergisi'nin kurucusu Ahmet Kabaklı'nın ölümünün 10. yıldönümü anma programları çerçevesinde, Türk Edebiyatı Vakfı ve Edebiyat Kıraathanesi'nin açılış töreni dün yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Ahmet Kabaklı'nın yakınları, dostları ve sevenleri de yer aldı.

Türk Edebiyatı Vakfı'nın restorasyon hikâyesi, zamanın İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllar evvel bir konuşma yapmak için vakfa gelmesiyle başlıyor. Talimat veriliyor fakat incelemeler altı yıldan fazla sürüyor. Bir ara bina, Türk Edebiyatı Vakfı'ndan alınmak bile isteniyor. Uzun süren çalışmaların ardından İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih-Eminönü belediyeleri ve çeşitli kurumların desteği ile Cevrî Kalfa Sıbyan Mektebi restore edilerek Türk edebiyatına ve sanat camiasına yeniden kazandırıldı. Restorasyon nedeniyle uzun zamandır kapalı olan binanın açılışını da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Açılışta konuşan Erdoğan, Ahmet Kabaklı'nın isminin Türkçeyle, mücadeleyle, fikirle her daim yan yana anılacağını, onun bu toprakların kültürüne ve fikir hayatımıza çok önemli katkıları olan bir aydın olduğunu söyledi. Kabaklı'nın hazırladığı beş ciltlik 'Türk Edebiyatı Ansiklopedisi'nin imam hatip yıllarında kendisinin yastık altı kitabı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türk Edebiyatı Vakfı, bu tarihi hizmet binasında yeni edebiyatçılar, yeni sanatçılar yetiştirmeye çok daha azimli şekilde devam edecektir. Edebiyat Kıraathanesi'nin de, bir okuma salonu olmanın ötesinde, edebiyatımıza ilişkin güzel sohbetlere zemin teşkil edeceğini ümit ediyorum." dedi.

Ahmet Kabaklı'nın Türk Edebiyatı Vakfı'nda 30 yıl boyunca sürdürdüğü Çarşamba Sohbetleri'nin bugün hâlâ devam ettiğini öğrenmekten büyük memnuniyet ve heyecan duyduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bizlere düşen, bu büyük insanlara, bu çınarlara vefa borcunu yerine getirmektir." şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bu restorasyon ile İstanbul için bir eksikliğin ve ihtiyacın daha giderilmiş olduğunu söyledi. Açılışta konuşan Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Servet Kabaklı ise binanın geçirdiği zorlu tadilat sürecini, bürokratik engelleri ve çekilen sıkıntıları dile getirdi. Törende Başbakan Erdoğan'a Ahmet Kabaklı'nın kardeşi Ömer Kabaklı tarafından şükran şilti sunuldu.

Ahmet Kabaklı'nın vefatının 10. yılında düzenlenen etkinlikler kapsamında dün akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir de panel yapıldı. Nazlı Ilıcak'ın yönetimindeki anma oturumunda, Sâbir Rüstemhanlı, Prof. Dr. Birol Emil, Hasan Celâl Güzel, Ali Coşkun ve Yavuz Bülent Bâkiler, Kabaklı'yı anlattılar. Ardından Kabaklı Hoca'nın yeğeni, Türk halk müziği sanatçısı Esat Kabaklı "Türkülerle Türk Dünyası" konulu bir konser verdi. Geceye, Ahmet Kabaklı'nın fotoğraflarından oluşan sergi de eşlik etti.

Türk Edebiyatı'ndan Kabaklı özel sayısı

Türk Edebiyatı Dergisi, 448. sayısını kurucusu Ahmet Kabaklı'ya ayırdı. Özel sayı, Altan Deliorman'ın, yakın dostu Kabaklı hakkında Yusuf Çopur'a anlattıklarıyla başlıyor. Dergideki ikinci röportajda ise Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Ayşe Akdağ'a 'yıldız şahsiyet' diye tarif ettiği Kabaklı hocayı anlatıyor. Prof. Dr. Yavuz Akpınar, hocanın Türk dünyasına gösterdiği ilgiden söz ederken, Sevinç Çokum, Kabaklı hocadan gelen bir telefonla başlayan dostluklarına değiniyor. Fatma Barbarosoğlu, 'dönemine tercüman' dediği Kabaklı hoca ile hatıralarına yer veriyor. Y. Bülent Bakiler, Kabaklı'nın kahramanlığını anlatırken Sibel Eraslan Kabaklı'yı 'Çağımızın Dede Korkut'u olarak anıyor. Sacit Adalı ise 'Bir alperen, bir derviş, bir vakıf insanı' olarak Kabaklı'yı hatırlatıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.