Ağustos sıcaklarını terlemeden geçirin

Ağustos sıcaklarını terlemeden geçirin
 Elleri terlediği için tokalaşmaktan çekinenler, ter izi kötü görünüyor diye gömlek giyemeyenler ve sıcak havalarda ter içinde kalanlar.Yılın...


 

Elleri terlediği için tokalaşmaktan çekinenler, ter izi kötü görünüyor diye gömlek giyemeyenler ve sıcak havalarda ter içinde kalanlar.



Yılın en sıcak ayı olarak bilinen Ağustos?un gelmesi en çok onlara yaramıyor. Ancak güvenli ve konforlu bir şekilde uygulanan botoksla tedavisi, uzun bir süreliğine terlemeyi hayatınızdan çıkarıyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü?nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, ?Aşırı terleme ve tedavisi? hakkında bilgi verdi.

Stres üzüntü ve heyecan aşırı terleme nedeni

Vücudun ısı dengesini korumak, toksinlerin atılmasını sağlamak ve derinin nemlenmesine yardımcı olmak için varlığını sürdüren ter bezleri bazen aşırı derecede çalışabilir. Ter bezlerinin aşırı çalışmasına neden olan birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi genetik faktörlerdir. Terleyen bir kişinin ailesine ait öykü sorgulandığında genellikle ya anne ya da babada aşırı terleme şikayeti gözlemlenmektedir. Korku, üzüntü, heyecan, depresyon, stres gibi durumlarda da vücut biyokimyasındaki değişikliğe bağlı olarak ter bezlerinin uyarılması ve aşırı ter üretimi gelişir.

Aşırı kilolar da terlemeyi tetikler

Hormonal aktivitelere bağlı olarak gelişen aşırı terleme çeşitlerinden en önemlisi menopozda görülür. Tiroid bezinin aşırı çalışması da ter bezi aktivitesini artıran diğer bir hormonal durumdur. Aşırı kilolu olmak, sıcak ve rutubetli bölgede yaşamak, çok kalın giyinmek ve bazı gıdaları (acılı baharatlı gibi) aşırı tüketmek de terlemeyi artıran faktörlerdir. Özellikle gıdalarla alınan kokulu baharatlar, soğan, sarımsak gibi yiyecekler terin kötü kokmasına neden olur.

En etkili tedavi botoks

Aşırı terleme için geliştirilen birçok tedavi yöntemi vardır. Uzun yıllardır kullanılan, hastaları rahatlatan, ciddi yan etkileri görülmeyen en etkili tedavi botoks enjeksiyonu ile terlemenin engellemesidir. Botoks bir toksindir ve ter bezlerine gelen sinir uçlarını bloke ederek ter bezlerinin uyarılmasını engeller. Lokal olarak uygulanır ve kısa süreli bir tedavidir. Etkisi 6-9 ay gibi uzun sürer. Çoğunlukla bahar aylarında yapılan bir botoks tedavisi sonraki kış dönemine kadar etkisini gösterir. Etkisi azaldığında ise kış dönemi geldiği için zaten terleme azalmaya başlar. 3-4 aylık kış dönemi sonrasında, baharın ve sıcak havaların gelmesiyle tedavi tekrarlanır. Dolayısıyla tedavi yılda bir kez bile uygulansa kişiyi büyük ölçüde rahatlatmış olur. Bazı hastalarda soğuk havada bile aşırı terleme görülmektedir. Bu hastalara 6 ayda bir uygulamak gerekir.

En çok şikayet edilen bölge koltuk altı

Terleyen hastalara bakıldığında hastaların % 80?inde koltuk altı terlemesinin aşırı olduğu görülür. Diğer sık görülen bölgeler el ve ayaklardır. Bu bölgelerde aşırı terleme olmasının nedeni çok sayıda ter bezi içermeleridir. Dolayısıyla terleme için uyarı geldiğinde fazla salgı ve aşırı terleme görülür.

Terlemeyi durdurmak zararlı mıdır?

Tüm vücudumuzda ter bezleri vardır. Koltuk altında atılmayan ter diğer bölgelerden atılır. Bu yüzden endişe doğurabilecek bir probleme yol açmaz. Tedavi koltuk altına 10 dk, eller için 15-20 dk ve ayaklar için yarım saat sürer. El ve ayak uygulamaları ağrılıdır; fakat lokal anestezik maddelerle uygulandığında tolere edilir. Koltuk altı uygulamaları ise herhangi bir uygulamaya gerek kalmadan uygulanır. Aşırı terleme şikayeti olan hastaların bir dermatoloğa başvurması ve ilgili nedenlerin araştırılarak kişi için en etkili tedavinin seçilmesi hastaların yaşam kaliteleri açısından çok önemlidir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.