Adanalı Mucit Bursa'dan Ödülle Döndü 

Adanalı Mucit Bursa'dan Ödülle Döndü 
 Turgay Kamışlı'nın Maden Atıklarından Elde Ettiği Hidrojen Enejisi Projesi, Bin 360 Proje Arasından Sıyrılarak Üçüncü OlduAdanalı Mucit Turgay...

 

Turgay Kamışlı'nın Maden Atıklarından Elde Ettiği Hidrojen Enejisi Projesi, Bin 360 Proje Arasından Sıyrılarak Üçüncü Oldu

Adanalı Mucit Turgay Kamışlı,  çevre dostu ve ucuz enerji üretimindeki buluşu ile Bursa Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği Bilim Şenliği kapsamında düzenlenen proje yarışmasında, bin 360 proje arasından 3’üncü seçildi. Ödülünü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin elinden alan Kamışlı, dünya’da bir ilk olan maden atıklarından elde ettiği Hidrojen Enerjisi üretimi ile ilgili, Bursa ve diğer illerden görüşme teklifleri aldı. 

  Başbakanlık, ilgili Bakanlıklar ve kurumlarla da görüşen Türguy Kamışlı’nın,  hidrojen üreten reaktörleri Mersin, Erciyes, Selçuk, Ortadoğu ve Gaziantep Üniversiteleri’nin ilgili bölümleri tarafından analizleri yapılarak onaylandı. Ayrıca, Kamışlı’nın düşük maliyetle, atıklardan Hidrojen Üretim Projesi,  Gaziantep Üniversitesinde Yüksek Lisans tezi oldu.  Hidrojen üretimi ile ilgili plan ve fizibilite raporu hazırlandı. Başbakanlığa hidrojen enerjisi üretimi ile ilgili teknik ve akademisyen kadrolarını da sunan Kamışlı, Haziran ayında ABD’den gelecek Dünya Hidrojen Enerjisi Konsey Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu’nu beklediğini açıkladı. Projenin Türkiye’de gerçekleştirilmesini isteyen Veziroğlu’na söz veren Kamışlı, asrın ve geleceğin yakıtı kabul edilen hidrojen enerjisi sayesinde, dünya ülkelerinin ortak sorunu olan tehlikeli atıkların,  proje devreye girdiğinde,  faydalı hale getirileceğinin altını çizdi.

 

  BU PROJE TÜRKİYE’Yİ DIŞA BAĞIMLI OLMAKTAN KURTARACAK

  Duygularını dile getiren Kamışlı açıklamasında’’Bilindiği üzere, hidrojen enerjisi stratejik bir güçtür. Sivil, askeri ve uzay çalışmalarının olmazıdır. Ayrıca, cam sanayinde, gıda sanayinde, elektrik üretiminde, içten yanmalı motorlarda ve yakıt pillerinde, suni gübre üretiminde, petrolün rafine edilmesinde, ısınan elektrik ve santrallerin soğutulmasında, meteoroloji’de vs. kullanılmaktadır. Bazı gelişmiş ülkeler, ‘Hidrojen,  çok yanıcı ve tehlikelidir’ diyerek,  olumsuz algı yaratmaya çalıştıklarını ve gelişmekte olan ülkeleri engellemeye çalıştıklarını iddia eden Kamışlı, ‘’ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerin atıkları bugün sorun olmaktadır. Projemiz hayata geçtiğinde eminim bizden yardım isteyeceklerdir. Ülkemize büyük oranda katma değer ve istihdam sağlaması beklenilen bu proje sayesinde enerjimizi dışa bağımlı olmaktan kurtaracağız ’’ dedi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.