Adanalı engelli çocuklar atlarla iyileşecek
- Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Ekinci:
- "Bir sosyal sorumluluğu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Derdi olan derman bulamayan çocuklarımıza bu hizmeti verip derman bulmalarını temenni ediyoruz"
- "Şu ana kadar 2 bin 900 3 bin civarında çocuk hipoterapiden yararlandı, yaklaşık 29 bin civarında da seans yapıldı"
ADANA (AA) - Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 6.'sı Adana'da hizmete giren Atla Terapi Merkezinde engelli çocukların atları tımar edeceğini, yemlerini vereceğini, belirterek, "Atların yürüyüşündeki ritmik hareketler, engelli kardeşlerimizin kas ve sinir sistemlerinin tedavisinde kullanılacak. En önemlisi uzman fizyoterapistler eşliğinde uygulanan terapik seanslarla fiziksel, zihinsel ve duygusal bozukluğu olan çocukların gelişimine katkı sağlanacak." dedi.
Türkiye Jokey Kulübü'nün (TJK) önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan, engelli çocukların tedavisine alternatif olarak hayata geçirilen At'la Terapi Merkezinin 6.'sı Adana Yeşiloba Hipodromunda açıldı.
Merkezin açılışına Adana Valisi Mahmut Demirtaş, TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci'nin yanı sıra çok sayıda engelli çocuk ve ailesi katıldı. Türklerin kültüründe atın önemi hakkında bilgi veren Demirtaş, atların engelli çocukların tedavilerinde kullanılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
TJK'nın 6. merkezinin Adana'da faaliyete geçmesinin önemine işaret eden Demirtaş, şunları kaydetti:
"Atla Terapi Merkezinde engelli çocuklarımız özel seçilmiş atları tımar edecek, yemlerini verecek ve atların yürüyüşündeki ritmik hareketler, engelli kardeşlerimizin kas ve sinir sistemlerinin tedavisinde kullanılacak. En önemlisi uzman fizyoterapistler eşliğinde uygulanan terapik seanslarla fiziksel, zihinsel ve duygusal bozukluğu olan çocukların gelişimine katkı sağlanacak. Sevginin ve ilginin dünyadaki en tesirli ilaç olduğunu hepimiz biliriz. Atlar kendilerine gösterilen sevgi ve ilgiye en çabuk karşılık veren canlılardır. Sevgi ve ilgi karşılıklı olduğunda tedavi edemeyeceği hiçbir rahatsızlık yoktur."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İŞKUR ve TJK işbirliğinde hayata geçirilen "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi" kapsamında da dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınların seyis eğitimine tabi tutulduğunu anımsatan Demirtaş, hak kazanan kadınların bir kısmının Terapi Merkezlerinde istihdam edileceğini belirtti.
Demirtaş, "Bu sayede Güney Adana bölgesinde yaşayan kadınların ekonomik anlamda rahatlamaları ve kendi ayakları üzerinde durmaları sağlanacak. Bu açıdan değerlendirildiğinde Terapi Merkezinin hem engelli çocukların tedavisine hem de Güney Adana bölgesinde yaşayan kadınlarımızın istihdamına sağladığı katkı ile önemli bir işlevi yerine getireceği şimdiden görülmekte." dedi.
"Bütün hipodromlarımızda At'la Terapi hizmetini vermek istiyoruz"
TJK Başkanı Ekinci, TJK'nın bütün hipodromlarında Atla Terapi hizmetini vermek istediklerini belirterek, bu sektörü oluşturmaya çalıştıkların, Adana'da altıncısı açılan Merkez'in 7.'sinin de nisan ayında Elazığ'da açılacağını bildirdi.
Haftada bin 200 kişinin hipodromlarla bu ve benzeri hizmetler aldığını aktaran Ekinci, şunları söyledi:
"Bizim için bir sosyal sorumluluğu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Derdi olan derman bulamayan çocuklarımıza bu hizmeti verip derman bulmalarını temenni ediyoruz. Burada kaç çocuğa hizmet verileceği, genel olarak bakıldığında şehirdeki derneklerin ve bireysel hastaların müracaatına bağlı. İstanbul'da her hafta 200 kişi terapik hizmetler ve serbest ata binmek için geliyor. Şu ana kadar 2 bin 900 3 bin civarında çocuk hipoterapiden yararlandı, yaklaşık 29 bin civarında da seans yapıldı."
Açılış kurdelesini kesen Vali Demirtaş ve Ekinci daha sonra engelli çocukları ata bindirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.