Adana'da tarım arazilerini dolu "vurdu"

Adana'da tarım arazilerini dolu "vurdu"
 - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan:- "Adana'da önceki gece etkili olan dolu, yaklaşık 20 bin dönümlük karpuz, kavun, domates, mısır, buğday...

 

- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan:

- "Adana'da önceki gece etkili olan dolu, yaklaşık 20 bin dönümlük karpuz, kavun, domates, mısır, buğday ve pamuk ekili alanlar ile narenciye ağaçlarında yeni yeni oluşmaya başlayan meyvelere milyonlarca liralık zarar verdi"

 

ADANA (AA) - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'da önceki gece etkili olan dolunun, yaklaşık 20 bin dönümlük karpuz, kavun, domates, mısır, buğday ve pamuk ekili alanlar ile narenciye ağaçlarında yeni yeni oluşmaya başlayan meyvelere milyonlarca liralık zarar verdiğini bildirdi.

 

Doğan, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana'da, önceki gece etkili olan sağanak ve şiddetli dolunun ekili alanlarda büyük tahribata yol açtığını belirtti.

 

Dolunun, özellikle tarlalarda hasat edilmeyi bekleyen karpuz ve kavunlara zarar verdiğini vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:

 

"Adana'da önceki gece etkili olan dolu, yaklaşık 20 bin dönümlük karpuz, kavun, domates, mısır, buğday ve pamuk ekili alanlar ile narenciye ağaçlarında yeni yeni oluşmaya başlayan meyvelere milyonlarca liralık zarar verdi. Manzara korkunç. Tarla ve bahçelerdeki hasarın tarifi mümkün değil. Ekili alanlar tamamen yerle bir olmuş durumda. Durum çok vahim. En yoğun hasar karpuz ekili alanlarda görülüyor. Doluyla birlikte karpuzun hem bitkisi hem de meyvesi zarar gördü. Narenciye de tamamen kayıp diyebiliriz. Hasarlı meyvenin hiçbir değeri yok, marketlerde raflarda kendine yer bulamaz."

 

- Çiftçiye destek talebi

 

Hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü, ürünü hasar gören çiftçiler arasında tarım sigortası yaptırmayanların da bulunduğunu belirten Doğan, şu ifadeleri kullandı:

 

"Bu üreticilerimizin bankalara borçları var. Bu borçların şu durumda ödenmesi mümkün değil. Biz devletimizden, bakanlığımızdan çiftçilerimize destek olunmasını istiyoruz. Borçlar ertelenecektir belki ama bu yetmiyor. Bu çiftçilerimize en azından masraflarının karşılanması şeklinde bir destek verilmesini bekliyoruz. Ayrıca, afetten zarar gören bütün çiftçilerimiz, kredilerle ilgili ertelemeler olması durumunda bundan mahrum kalmamak adına, mutlaka il ve ilçe tarım müdürlüklerinden ekspertiz yaptırmalı."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.