Adana 7. Türkiye Enerji Zirvesi

Adana 7. Türkiye Enerji Zirvesi
Zirveye, Bakan Albayrak, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz'ın katılım sağladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 2017 dönem başkanı seçilmesine yönelik yönelik, “Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız” ifadelerini kullandı. 

Albayrak " Ocak'ta doğalgaz depolamayla ilgili önemli bir müjdemiz olacak. Yeni bir adım atacağız" dedi.

Türk Akımı

Albayrak, Rus gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı projesine ilişkin de projenin uzun yıllardır gündemde olduğunu anlattı.

 BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılması

Bakan Albayrak, BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılmasına ilişkin ise bu adıma olumlu baktığını ifade ederek, "Tüm bu çerçeveyi Türkiye Petrolleri, BOTAŞ ve Enerji Bakanlığı çatısı altındaki tüm kurumlar olarak düşünmek lazım. Enerji sektöründeki kritik kurumların bölgesel olarak da önemli birer oyuncu olması konusu çok önemli. Enerji piyasalarında önemli bir oyuncu olmak için kaynak rezervi ve kapasite gerekmiyor. Bunlar olmadan da önemli oyuncular olunabiliyor, buna şahidiz." dedi.

Türkiye'nin 2023, 2053 hedeflerine de değinen Albayrak, "Sadece kamu için değil enerji sektöründeki birçok büyük grubumuzun da bu çerçevede kendilerini yapılandırarak bölgesel ve küresel olma yolunda hedef çizebilecek fırsatları olduğunu düşünüyorum. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bölge ve dünya da eskisi gibi değil. Tüm bu kurumları değiştirmek ve dönüştürmek zorundayız. Değişime ayak uyduramazsanız isminiz unutulur gider. Devletimizin ismi kadar kurumlarımızın da isminin duyulmasının vakti gelmiştir. Türkiye'de dünya tarihinin son dönemdeki en önemli liderlerinden biri var. Bir vizyon var ve bunun altını doldurmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz,

- "Bu bir gerçek, Türkiye’ye yatırım yapan yerli ve yabancı yatırımcı asla pişman olmuyor, çünkü kazanıyor"

EPDK Başkanı Yılmaz, "Bu bir gerçek, Türkiye’ye yatırım yapan yerli ve yabancı yatırımcı asla pişman olmuyor, çünkü kazanıyor." dedi.

EPDK Başkanı Yılmaz, LPG sektörüne ilişkin olarak da otogaz kullanan araç sayısı ve istasyon sayısı bakımından Türkiye'nin dünya lideri konumunda bulunduğunu hatırlattı. Yılmaz, "Bu sebeple Türkiye’ye yakışan bir LPG sektörü için de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte lisans başvurularını elektronik ortamda alma ve sonuçlandırma çalışmalarımızı tamamlayacak ve LPG sektörümüze de yepyeni bir ivme kazandıracağız." dedi.

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen,

 Türkiye’nin dünyadaki yüksek enerji yoğunluğu olan ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Dolayısıyla enerji verimliliğine yatırım yapmamız gerekiyor. Sayın Bakanımız liderliğinde, Bakanlığımızın ve EPDK’nın denetim ve gözetimi altında Türk enerji sektörünün öncelikleri ortaya çıkıyor. Büyüyeceğiz, yatırımlara devam edeceğiz.”dedi.

GAMA Holding Başkan Yardımcısı ve GAMA Enerji Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Özozan da,

 bugüne kadar 4 kıtada 30’un üzerinde ve 400’den fazla projeye imza attıklarını belirterek, “Son bir yılda özellikle ülkemiz içinde ve küresel piyasalardaki negatifliklere ve tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye’ye ve ülkenin geleceğine güven duymaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

 

Çinli Dongfang Elektrik Şirketi Üst Yöneticisi Wen Shugang:

- "Türkiye'de bir şirket kurmayı düşünüyoruz. İstanbul'da tescilli olan, Türkiye yasalarına uygun bir şirket kuracağız. Uygun bulduğumuz tüm projelere ortak olabiliriz"

Wen Shugang, Türkiye'nin enerji alanında düzenli olarak geliştiğini, ülkede yerel anlamda birçok ilerleme elde edildiğini söyledi.

Wen Shugang, Çin’in varlığını Türkiye’de de hissettiriyor olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Burada geliştirmekte olduğumuz ilişkilerin Türkiye ekonomisine daha fazla katkı yapacak şekilde ilerlemesini dört gözle beklemekteyiz. Biz 53 aydır ülkede faaliyet göstermekteyiz. Bizler enerji ekipmanları üreticisi olarak dünyanın en büyükleri arasında yer alıyoruz. Bu pek çok ekipmanı kapsamakta. Su türbinleri buna dahil. Nükleer tesis soğutma sistemleri, güneş enerjisi ekipmanları bunlara eklenebilir. 2016 Ağustos sonu itibariyle dünya çapında 260 bin megavat güç üretimi ekipmanı sağlamış bulunmaktayız."

İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret AŞ (İSKEN) Üst Yöneticisi Sırrı Uyanık da gelişmekte olan ülkelerde kömüre yatırım hızının çok yüksek olduğunu söyledi.

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak:

Türkiye'de önümüzdeki dönemde önemli bir ihale olduğuna işaret eden Ak, bu kapsamda bin megavatlık güneş enerjisi santraline karşılık, 500 megavatlık panel üretim fabrikasının kurulmasının öngörüldüğünü belirtti. 

Dünyada ciddi bir değişim olduğunu ve bunun da ABD'de başkan seçilen Donald Trump etkisi olduğunu belirten Ak, "Şu an ABD'de yenilenebilir sektörüne yönelik kaygılar artmış durumda. Piyasada bir daralmaya gidiliyor ve bu da dünya piyasasında panel arz talep dengesini ciddi anlamda değiştirmiş durumda. Yatırımcının lehine bir denge oluşturmuş durumda. Önümüzdeki günlerde panel fiyatları hızlı bir şekilde 40 centin altına inecek. 2018'deki beklenti ise 30 centin altına inmesi. Bu rakamlarla da rekabet edebilecek bir fabrikanın kurulması lazım." diye konuştu.

- Turcas Petrol Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Kolbay:

- "Doğalgaz ticaret merkezi olacaksak, Doğu Akdeniz gazının Türkiye'ye gelmemesi düşünülemez"

 

Adana’da gerçekleştirilen ve bu yıl 7. kez düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi, ikinci gününe enerji bürokrasinin önemli isimleriyle birlikte başladı.

Zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz'ın katılım sağladı.

Geçtiğimiz gün açılışı yapılan Zirve’nin ikinci gününde de katılımcıların yoğun ilgisi gözlenirken, enerji bürokrasinin önemli isimleri sektörün gündemini açılışta değerlendirdi. Zirve’nin ikinci gününün açılışına katılan, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez’in yanı sıra Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler ile GAMA Enerji Genel Müdürü Sıtkı Şerifeken de birer konuşma yaptı. 

Zirve’nin ikinci gününün en önemli oturumları arasında gösterilen “KKTC özel oturumu” öncesinde değerlendirmelerde bulunan konuşmacılar özetle şunları söyledi:

 “ŞİMDİYE KADARKİ EN İYİ ZİRVE”

Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler: “Adana’da elektrik dağıtım üretim gibi farklı alanlarda faaliyet gösteriyoruz. O yüzden ev sahibi konumundayız. Zirvenin ilk gününde çok iyi bir açılış yaptık. Senelerdir zirvelere katılıyorum ancak bu kadar enerjik başlayan zirveye az rastlanıyor. Şimdiye kadar yapılanların en iyisi diyebilirim 2008’de yaşanan krizi çok iyi atlatarak büyümeye devam eden bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Ancak stabil olmayan bir ortamdayız. Yaşadıklarımızı göz önünde bulundurursak tüm sektör paydaşlarıyla ülkeyi daha iyi yere taşımak durumundayız. Türkiye varsa bizlerde varız. Dünkü oturumlarda son 15 seneyi değerlendirdik. Tüm grafikler yukarı doğru gidiyordu. Bugün biraz daha gelecek senaryolarına odaklanacağız. WEC’te de bu senaryolara çalışmıştık. Sürdürülebilirlik, insan boyutu, sektörün sağladığı istihdam, serbestleşme konularının üzerinde duracağız. Ön görülebilirlik bizim ülkemizde düşük oranda belki ama doğru yoldayız. İstikamatimiz doğru. Biz de bu öngörülemezlikleri, riskleri yönetebilmek için buradayız. Son olarak teknoloji konusu önemli. Bizi ileri götürecek en önemli araçlardan biri. Yerli kaynakların değerlendirilmesinde teknolojiden yararlanmalıyız”

 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

GAMA Enerji Genel Müdürü Sıtkı Şerifeken: “Zirvenin bugünün de verimli geçeceğini, sektörümüze ışık tutacağını ümidediyorum. 2016’da özelleştirmelerle bünyemize kattığımız santrallerle yenilenebilir enerjide 250 MW seviyesine ulaşmış durumdayız. Türkiye’deki kurulu gücümüzü de bin 200 MW seviyesine çıkarmış durumdayız. Mevcut yatırım ve yatırımcıların korunması, yurtiçi yurtdışı entegrasyonun sağlanması, uzun vadeli programların yapılabilmesini önemsiyoruz. Mali sürdürülebilirlikten uzaklaşmış, çalışamaz duruma doğru giden santrallerin koruması gerektiğini düşünüyorum. Kapasite mekanizmasının devreye girmesi sürdürlebilirlik açısından önemlidir. Risk yönetim kavramının enerji sektörünün tüm alanlarına yaygınlaştırılması önemlidir.” 

 

“YATIRIM YAPIN DİYORDUK, ŞİMDİ SEÇİCİ OLUN DİYORUZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez:  “Verilen mesajları tekrar etmeye gerek yok diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl Komisyon Başkanımızın memleketi Konya’daydık. Orada da kamunun da özel sektörün de ne kadar önemli işler yaptığını söylemiştim. Benden önceki konuşmacıların da değindiği konular var. Kıvanç bey sektörden beklentilerini ifade etti. Birkaç yıl öncesine gittiğimizde sektörün konuştuğu konuların içeriğinde ciddi değişiklikler var. Öngörülebilirlik konusu oldukça önemli. Kamunun piyasaya doğru mesajlar vermesi çok önemli. Daha önce hepimizin gündeminde arz güvenliği vardı. Kesintili enerji vermek durumda kalıyorduk. Herkes işin bir tarafından yatırım yapsın, rüzgar, kömür, jeotermal… tüm bu yatırımları yapın mesajı vermiştik. Herkes buna inandı ve 80 bin MW’a yaklaşan bir kurulu güce ulaşmış olduk. Dün bizim yatırıma ihtiyacımız var diyorduk bugün ise biraz daha seçici olun diyoruz. Ülkenin öncelikleri açısından, daha fazla yerli kaynak, daha fazla yenilenebilir diyoruz. Yapılan tüm açıklamalarda da bunu sizler çok iyi hissediyorsunuz. Yatırımcılar önünü görmek istese de söylediğimiz şeyler birini mutlu ederken, birini de mutsuz edebilme riski taşıyor. Geçmişe göre daha fazla öngörülebilir olduğumuzu da söylemek isterim.  Yan hizmetler ve kapasite mekanizmasıyla ilgili iki yeni kavramımız var. Yan hizmetler konusunda “smart” bir çözüm bulamamıştık. Geçmişte bir arz güvenliği sıkıntısı vardı ve fiyatlar istenen seviyedeydi. Şimdi bir arz fazlası ile karşı karşıyayız. Doğal gaz arz güvenliği konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Rekor seviyede bir gelişme kaydediyoruz. Ege gaz da günlük sisteme giriş kapasitesini artıran bir çalışma yürüttü. 16 milyonlardan 25 milyonlara yaklaşan günlük stendall kapasitesine yaklaşacağız. Tüm bunlarla yetinmiyoruz. Ocak ayında ilk kaverne doğal gaz basmaya başlayacağız. Arz güvenliği tarafındaki çalışmalarımız bunlarla sınırlı değil. Silivri’de doğal gaz depolama kapasitesini artıran çalışmamızın hazırlıkları devam ediyor. Kaynağın birinde bir kesinti olması halinde tüketicileri enerjisiz bırakmayacak her çalışmayı yapıyoruz. Doğu Akdeniz’de ciddi hidrokarbon rezervleri var. Bunların başka ülkelere ulaştırmayı konuşuyoruz. Ülkenin gündeminden arz güvenliği konusunu kaldırmak istiyoruz.”

 

“YERLİ, YENİLENEBİLİR VE MİLLİ”

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız: Enerji Bakanımızın önderliğinde sektörün çok iyi organize olduğunu her programda birlikte olmayı başardığını, Türkiye’nin hedeflerine doğru yürümeyi başardığını görmek beni mutlu ediyor. Enerjinin kendi anlamına ve ruhuna uygun bir şekilde enerjik, Türkiye’nin imkanlarını değerlendirmek için koşturan bir sektör. Tüm bunları dünyada enerjinin her zaman olduğu gibi en fazla yoğun olarak konuşulduğu ve uluslar arası enerji ajansının raporunda da ortaya konduğu gibi enerji yatırımları son 3 yılda düşüşe geçmiş. Tüm bu düşüşlerin arasında yenilenebilir enerji ve enerjide verimlilik yatırımları, düşen yatırımlar arasında en fazla artış gösteren yatırımlar olmuş. Enerji güvenliğini temin edebilmek, enerji sıkıntısı yaşamadan, son 13 yılda en fazla enerji tüketimi yapan ülkeler arasındaki rolümüzü sürdürebilmemiz için enerjiyi doğru kurgulamak ve yönetmek durumundayız. Meclisimizden geçen kanunlarla bu alanı doğru kurgulamak adına çalışmalar yürüttük. Yerli, yenilenebilir ve milli dedik… Çünkü ülkemizin kaynaklarını maksimum düzeyde kullanmak durumundaydık. Geçtiğimiz günlerde Konya Karapınar’da bin MW güneş enerjisi ihalesinin lansmanını yaptık. Küresel ticaret küresel büyümenin geresinde kaldı. Tüm bunlar bize, özellikle enerjinin endüstrisini de kurgulamak durumunda olduğumuzu gösteriyor. Türkiye son dönemde yüzde 5 büyüme kaydetti. Ancak bulunduğumuz yer itibariyle daha fazla büyümek istiyoruz. Bunun için üretmemiz gerekiyor. Dolayısıyla enerjiyle ilgili hiçbir sorunumuzun olmaması lazım. 

 

Kaynak: adanapost / PETROTÜRK

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.