Adana Sevim Tekin AL Erasmus Projeleri
Sarıçam’da eğitim veren Sevim Tekin Anadolu Lisesi, 2020 yılında hibe almaya hak kazanan Avrupa Birliği Erasmus+ KA229 Okullar Arası Stratejik Ortaklıklar projesi “Researching European and Cultural Heritage to Share”in ikinci hareketliliğini 29 Kasım-3 Aralık 2021 tarihleri arasında proje ortak okulu Lycée Professionnel Ferdinand Busson’un ev sahipliğinde Fransa’nın Paris kentinde gerçekleştirdi.
Avrupa’nın kültürel miraslarının araştırılması ve korunması konulu projenin ikinci hareketliliği olan Fransa Hareketliliği, katılımcı 6 ülkenin öğretmen ve öğrencilerini bir araya getirdi. Proje ortakları Fransa, İspanya, Portekiz, Romanya, Türkiye ve Yunanistan’dan 31 öğrenci ve 13 Öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen faaliyette, öğrencilere kültürel miras nedir ve neden korunmalıdır, Fransa’nın kültürel mirasları, bunların korunmasına yönelik çalışmalar konusunda bilgi verildi ve bu konularda atölye çalışmaları yapıldı.
Hareketliliğin ilk iki gününde katılımcı ekip Unesco Kültürel Miras listesinde de yer alan Notre Dame Katedrali ve Zafer Takı’nı gördüler ve bu yapıların tarihleri hakkında bilgi edindiler. Ayrıca Concorde Meydanı, Champs-Elysees Caddesi, Sorbonne Ünversitesi, Pantheon gibi yapıları da inceleme fırsatı yakaladılar. Montmartre bölgesinde atölye çalışması gerçekleştiren öğrenciler, Sacre Coeur Bazilikası ve Ressamlar tepesinde kendilerine verilen görevleri yaparak bölge hakkında bilgi sahibi oldular. Louvre Müzesini görme şansı yakalayan katılımcılar, bir önceki hareketlilik olan Türkiye’de öğrenilen Müze Eğitimi kapsamındaki “Frozen Image (Donuk İmge)” yöntemini kullanarak bir çalışma gerçekleştirdiler. Öğrencilerin kendilerine verilen resimlerdeki eserleri bularak eserlerle yine kendilerinden istenen şekillerde poz verdikleri bu çalışma, öğrenciler için hem eğitici hem de eğlenceli bir çalışma gerçekleştirildi.
Hareketliliğin üçüncü gününde Auvers sur Oise bölgesine yapılan gezide öğrenciler Van Gogh Müzesini gezerek, ekspresyonizmin doğduğu bu bölge hakkında bilgi sahibi oldular. Pek çok ünlü ressamın eserlerinin dijital olarak sergilendiği bu müzede öğrenciler kültürel mirasın bir parçası olan eserlerin yapılış öykülerini ve sanattaki yansımalarını öğrenme fırsatı yakaladılar. Chantilly Şatosu ile devam eden program sırasında öğrenciler “Zaman Kapsülü” aktivitesi ile bugünden gelecek nesillere göndermek isteyecekleri bir obje seçerek bunu seçme nedenlerini grubun geri kalanıyla paylaştılar. Miras aktarımının önemi ile ilgili keyifli bir çalışma gerçekleştirdiler.
Hareketliliğin dördüncü gününde Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan diğer bir yapı Versay Saray’ına gezi gerçekleştiren katılımcılardan, kendilerine verilen anketi müze gezisi esnasında doldurmaları istendi ve böylelikle müze hakkında daha detaylı bilgiyi kendilerinin edinmeleri sağlandı.
Beşinci ve son günde ise ev sahibi okulda atölye çalışmaları gerçekleştirilerek hareketliliğin ilk dört günü boyunca yürütülen etkinliklerin çıktıları paylaşıldı ve öğrencilerden yeni ürünler ortaya konmaları istendi. Edindikleri bilgilerden yola çıkarak posterler hazırlayan, bilgi yarışmalarına katılan, mektup yazan öğrenciler hem hareketlilik sırasında öğrendiklerini pekiştirdiler hem de proje tabanlı öğrenme etkinlikleriyle keyifli vakit geçirdiler.
Farklı ülkelerden öğrenci ve öğretmenleri bir araya getiren hareketlilik sayesinde ülkeler arası kültür köprüleri kurulmuş, katılımcıların dil becerilerinin gelişimine katkıda bulunulmuş, grup çalışmaları ile öğrencilerin birlikte çalışma becerileri geliştirilmiş, yaparak yaşayarak öğrenme şansı yakalamışlardır. Projenin üçüncü hareketliliğinin Mart 2022’de İspanya’da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.