Adana İnşaat Fuarı açıldı

Adana İnşaat Fuarı açıldı
Adana Valisi Demirtaş: "Yapı sektörü yaklaşık 200 sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Bu sebeple inşaat sektörü ülkemizin ve şehrimizin ekonomik büyümesinde, istihdama katkı noktasında büyük rol oynamaktadır"

ADANA (AA)

- Adana İnşaat Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. 
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Orta Doğu'daki iç karışıklıklar, ülkeyi hedef alan darbe girişimi, terör eylemleri ve uluslararası finansal krizler nedeniyle zor bir yıl geçirdiğini söyledi.
Böyle dönemlerde özel sektörün üretim için daha fazla gayret göstermesi ve pazarlamaya dönük etkin çalışmalar yapmasının önemli olduğunu ifade eden Demirtaş, fuarların bu noktada farklı paydaşları bir araya getirerek güç oluşturması ve ürünlerin pazarlanması için zemin hazırlayan önemli organizasyonlar olduğunu belirtti.
Demirtaş, inşaatın ekonominin lokomotif sektörlerinden olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:
"Özellikle 2001 kriziyle yurt dışına açılan Türk müteahhitlik firmaları, dünyada Çin'den sonra ikinci sırayı almıştır. Yapı sektörü yaklaşık 200 sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Bu sebeple inşaat sektörü ülkemizin ve şehrimizin ekonomik büyümesinde, istihdama katkı noktasında büyük rol oynamaktadır. İnşaat sektörü ekonomik büyümenin temel göstergelerinden biridir. Sektördeki büyüme rakamları şehrimizdeki büyüme rakamlarıyla paralel seyretmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Adana'da 2015'te konut satışı yaklaşık 23 bin 500 iken geçen yıl bu rakam 27 bin 700'e yükselmiştir. Yüzde 18'lik bu artışın hem Adana ekonomisi hem de yapı sektörünün durumunu yansıttığını düşünüyorum."
- Yatay mimari vurgusu
 Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan da inşaat sektörünün Türk ekonomisinin en önemli katalizörlerinden biri olduğunu, 200-250 farklı sektörü beraberinde taşıyarak sadece Türkiye içinde değil yakın coğrafyada da büyük başarılara imza attığını belirtti.
İnşaat sektörünün sadece inşaat yapmaktan ibaret olmadığını, bu sektörün medeniyet, kültür, tarih ve mimariyle doğrudan alakalı olduğunu ifade eden Küçükcan, "Son zamanlarda hem Cumhurbaşkanımız hem Başbakanımız inşaat sektöründe dikey değil yatay kentleşmeye dikkat çekmeye başladılar. Aslında bu bizim geleneğimizin bir parçası. Elbette sektöre büyük önem verecek, önünü açmaya çalışacağız, ancak diğer taraftan şehirlerimizi daha yaşanır, kentlerimizi daha mutlu, insanlarımızı daha müreffeh şekilde yaşatmak da görevimiz." diye konuştu.
- Kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de inşaat sektörünün Türk ekonomisindeki yerini koruyacağını vurguladı.
Kentsel dönüşümün yavaş yürüdüğünü aktaran Sözlü, "Ankara kamu bürokrasisi bu konuda çekimser. En azından bu işin belli orandaki kısımlarının büyük şehir meclislerinde kendi içinde halledilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da kentsel dönüşümü, dönüştürülmüş 900 bin konutun dışında daha 6 milyon konutun beklediğini belirtti. 
 Bu sürecin birçok ayağı olduğunu ve bu ayaklardan kaynaklanan çok farklı sorunların toplamında işleyişin ağırlaştığını savunan Tellioğlu, "Bu işle ilgili yapılan düzenlemelerle inşallah 3-4 ay sonra kentsel dönüşümün hızlanarak sırada bekleyen 6 milyon çürük yapının dönüştürüleceği sürece gireceğiz." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı, standlar gezildi.
137 firmanın katıldığı fuar, 19 Şubat'a kadar açık kalacak. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.