Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru: “TMO, yer fıstığını alım kampanyasına dahil etmeli”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru: “TMO, yer fıstığını alım kampanyasına dahil etmeli”
- Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, üreticilerin ortağı olduğu Tarım Kredi Kooperatifleri ve Çukobirlik gibi kuruluşlar, hasattan önce fiyat açıklayarak piyasayı regüle edemediği için yerfıstığı üreticisinin iflasın eşiğine geldiğini bildirdi.

Çiftçi, Karagün Dostunu Arıyor

Yer Fıstığı Maliyeti Arttı, Fiyatı Düştü…

Kooperatifler Fiyat Açıklamadı, Yer Fıstığı Üreticisi İflasın Eşiğinde

Mutlu Doğru, Türkiye’nin toplam yerfıstığı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Adana’da, geçen yıl hasat zamanı tarlada 12-13 TL olan ürünün gübre, zirai ilaç, mazot ve elektrik gibi maliyelerdeki yükselişe rağmen bu yıl 7 TL’ye gerilediğini kaydetti.

Tüm bu olumsuz tablonun yanısıra tüccarın ortalama ödeme vadesini de 5 aya kadar uzattığını vurgulayan Mutlu Doğru, “Zaten artan maliyetler nedeniyle finansman sıkıntısı içindeki yerfıstığı üreticilerimiz, borçlanarak meydana getirdiği ürününü çok az bir ön ödeme alıp, en iyi şartlarda 7 TL’ye satarak zarar etmektedir. Bu çiftçilerimiz borçlarını nasıl ödeyecektir? Gelecek yıl nasıl üretim yapacaklardır?” diye sordu.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru, hasat başlamadan çok önce kooperatiflerin fiyat açıklamasını istediklerini anımsatarak, “Ancak, amacı üreticiye ucuz girdi temin etmek ve ürününü değerinde satabilmesini sağlamak olan kooperatifler hiçbir müdahalede bulunmadı” diye konuştu.

Mutlu Doğru, üreticilerin ortağı olduğu ve “Kara gün dostu” olarak gördüğü Tarım Kredi Kooperatifleri ve Çukobirlik gibi kuruluşların hasattan önce fiyat açıklayarak piyasayı ayakta tutmaları ve bir miktar alım yaparak fiyatların daha da fazla aşağı düşmesini engellemeleri gerektiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

“Ancak amacı üreticiye ucuz girdi temin etmek ve ürününü değerinde satabilmesini sağlamak olan bu kooperatifler fiyat açıklamayarak piyasada alıcı olmadılar ve çiftçinin zarar etmesine seyirci kaldılar. Üreticilerimiz haklı olarak soruyor; zaten piyasa şartlarından bile pahalı girdi temin eden Tarım Kredi Kooperatifleri, ürünün alımına destek olmadığı yerfıstığı üreticisi ortaklarından nasıl alacaklarını tahsil edecek?

Tarım Kredi Kooperatifleri bu yıl fiyatı düşük başka ürünleri alırken neden yerfıstığı üreticisi ile ilgilenmedi? Çukobirlik Kooperatifimizin adında yer alan yağlı tohumlardan yerfıstığı için üretici ortaklarının ihtiyacı olduğu bir yılda alım fiyatı açıklamayacaksa ne zaman açıklayacak? Piyasayı gerektiğinde çiftçi lehine düzenleyemeyecekse Çukobirlik ortağı olmanın ne anlamı kaldı?”

Ziraat Bankası Borçları

Doğru, bu yıl zarar eden yerfıstığı üreticisinin gelecek yıl üretime devam edebilmesi için en azından Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının vadesinin 1 yıl uzatılmasını beklediklerini ifade etti.

Yerfıstığı ihracatına destek verilmesi gerektiğini ifade eden Mutlu Doğru, gelecek yıllarda düşük fiyat oluşumunu engellemek için de çiftçinin dostu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yer fıstığını alım kampanyasına ekleyerek yerfıstığı üreticisini sahipsiz bırakmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Doğru, açıklamasını emeğinin karşılığını bu yıl alamayan tüm yerfıstığı üreticilerine hayırlı hasat temennisinde bulunarak, tamamladı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.