Adana Alparslan Türkeş Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'nın kabulünün 98'inci yılı kutlandı

Adana Alparslan Türkeş Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'nın kabulünün 98'inci yılı kutlandı
İstiklal Marşının kabulünün 98. yıldönümü, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Türk Dili Bölümü tarafından düzenlenen törenle kutlandı.

20190312_103911-001.jpg

Adana Alparslan Türkeş Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'nın kabulünün 98'inci yılı kutlandı 

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 98. Yıl Dönümü..

İstiklal Marşının kabulünün 98. yıldönümü, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Türk Dili Bölümü tarafından düzenlenen törenle kutlandı.

İstiklal Marşı’nın kabul edilmesinin yıldönümü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma günü etkinlikleri kapsamında M2 Blok Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

btu-2.jpg

"Milletin Sesi Mehmet Akif"

Program moderatörü: Prof. Dr. Faik Kanatlı, Panelistler: Dr. Öğretim Üyesi Aslı Bali, Öğr. Gör. Selçuk Muğul, Arş. Gör. Dr. Halil Erdem Çocuk’un sunumuyla gerçekleşti.

btu.jpg

Dr. Aslı Bali:

"Bazı kaynaklara göre İstanbul Fatih'te, bazı kaynaklara göre ise Çanakkale Bayramiç'te 1873'ün aralık ayında doğan Mehmet Akif, ilk şiirlerini yazmaya okul yıllarında başladı.

Şair, babasının 1888'de vefatının ardından yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Mülkiye Mektebini bırakıp, mezunlarına hemen iş imkanı veren Halkalı Baytar Mektebi'ne kaydoldu.

btu-2-002.jpg

Mezuniyetinin ardından memuriyet hayatına başlayan ve Anadolu, Rumeli ve Şam bölgelerinde görev yapan Mehmet Akif, 1898’de Tophane-i Amire Veznedarı Mehmet Emin Bey’in kızı İsmet Hanım'la evlendi, bu evlilikten üç kız ve üç erkek çocuğu dünyaya geldi.

Ünlü kitabı "Safahat" 1911'de, ikinci kitabı "Süleymaniye Kürsüsünde" 1912'de, üçüncü kitabı "Hakkın Sesleri" ve dördüncü kitabı "Fatih Kürsüsü'nde" 1913'te, beşinci kitabı "Hatıralar" ise 1917'de yayımlandı.

"Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!"

İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen Milli Şair, İstiklal Marşı'nı Safahat eserine koymayışının nedenini ise şöyle açıkladı: "Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm.

btu-3.jpg

Akif, İstiklal Marşı için şu ifadeleri kullandı:

"Binbir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde halas dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılmaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!" dedi.

Akif, toplumun olumsuzlukları aşacağına dair tam bir inancı vardı. Asla Umutsuzluk yok.. Bunu da şu dizeleriyle Safahat’ın dilinden sizlere bir şeyler anlatmaya çalıştım, Safahat’ın sözleriyle konuşmamı tamamlamak istiyorum.

“Devlet batacak!” İşte bu öldürdü şebâbı; 
Git yokla da bak, var mı kımıldanmaya tâbı? 
Âfâkına yüklense de binlerce mehâlik , 
Batmazdı bu devlet, “Batacaktır!” demeyeydik. 
Batmazdı, hayır batmadı, hem batmayacaktır; 

 

Prof. Dr. Faik Kanatlı:

“Samimiyet: için dışa vurumudur, ancak içine güvenen insanlar bunu dışa vurabilir. Dolayısıyla istese de herkes samimi olamaz. Temiz bir yürek, bir inanç, bir özgüven, hileden uzak, başkası için tuzak kurmayan bir yapıya ihtiyaç var..”

 

111.jpgArş. Gör. Dr. Halil Erdem Çocuk:

“Ulusal marşların özellikleri, işlevleri ve istiklal marşımızdaki bağımsızlık temaları” isimli sunumunda, İslam medeniyetinde helalleşmenin önemini belirtti.

 Mehmet Akif, bayrakla helalleşiyor:

"Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal.
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.." 

btu-1-001.jpg

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL, "Milletin Sesi Mehmet Akif" isimli Panel katılımcılarına sunumlarından dolayı, Prof. Dr. Faik Kanatlı, Dr. Öğretim Üyesi Aslı Bali, Öğr. Gör. Selçuk Muğul, Arş. Gör. Dr. Halil Erdem Çocuk’a teşekkür belgesi verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.