Açılıma 2.5 milyar lira yatırdılar

Açılıma 2.5 milyar lira yatırdılar
Açılımı gören işadamları Güneydoğu'ya akın etti.2 ayda 194 fabrika kurmak için başvuru yapan özel sektör 2,5 milyar liralık yatırımla 7 bin kişiye...


Açılımı gören işadamları Güneydoğu'ya akın etti.

2 ayda 194 fabrika kurmak için başvuru yapan özel sektör 2,5 milyar liralık yatırımla 7 bin kişiye iş sağlayacak. Bakan Yılmaz, tablo için "Açılımın öncü göstergesi" dedi

Terörü bitirmek amacıyla başlatılan açılım sürecinin ilk somut sonucu yatırımlarda alındı. Açılımın konuşulmaya başlandığı yılın ilk iki ayında Doğu ve Güneydoğu illerinin ağırlıkla yer aldığı 5 ve 6'ncı teşvik bölgelerindeki yatırımlar 4 kattan fazla arttı. Açılıma inanan özel sektör tam 2 milyar 479 milyon liralık kaynağını yatırıma ayırdı.

Öncü göstergeler

BUGÜN'e konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, açılımla birlikte özellikle özel sektör yatırımlarında patlama olacağını söylemişti. Bu sözlerini somut verilerle destekleyen Yılmaz, "Açılımın öncü göstergesi' diye nitelediği teşvik tablosunu açıkladı. Tablo, geçen yılın ilk iki ayı ile bu yılın ilk iki ayında 5 ve 6'ncı bölgelerde yapılan teşvikli yatırımları karşılaştırıyor. İki dönem arasındaki tek fark açılım. Geçen yıl terörün gölgesinde başvurulan teşvik belgeleri, bu yıl terörün biteceği beklentisiyle alınıyor. İşte somut rakamlar:

Yüzde 272 yatırım artışı

Bakan Yılmaz'ın elindeki tabloya göre, geçen yılın Ocak-Şubat aylarını kapsayan ilk iki ayda 5'inci bölgeye 40, 6'ncı bölgeye 53 tesis kurmak üzere yatırım belgesi alan özel sektör 456 milyon lirası 6'ncı bölgeye olmak üzere toplamda 666 milyon liralık yatırım yapıp 2 bin 709 kişilik istihdam sağlamayı hedeflemişti. Bu yılın aynı döneminde iki bölge için belge sayısı yüzde 108 artışla 194'e, yatırım tutarı yüzde 272 artışla 2 milyar 479'a ve istihdam da yüzde 157 artışla 6 bin 967'ye çıktı.

6. bölgeye hücum

Yatırımlarda en büyük artışın ise terörün en fazla hissedildiği 6'ncı bölgede gerçekleşmesi dikkat çekti. Bu bölgede yatırım yapmak içi alınan teşvik belgesi sayısında yüzde 117, yatırım tutarında yüzde 321, istihdamda da yüzde 235 düzeyinde artış oldu. Oysa aynı dönemde Türkiye genelindeki artışlar sırasıyla yüzde 42, yüzde 16 ve yüzde 60'ta kaldı.

İstihdam doğuya kayıyor

İstihdam teşviklerine öncelik verilen 5 ve 6'ncı bölgeler açılımla birlikte istihdam payını da artırdı. Geçen yıl Türkiye genelindeki teşvikli yatırımların istihdamından sadece yüzde 16,7 pay alan 5 ve 6'ncı bölgeler, bu yıl istihdamdaki payını yüzde 27'ye çıkardı. Bu veri, teşvikler sayesinde işe giren her 100 kişiden 27'sinin Doğu ve Güneydoğu illerinde çalışacağını gösteriyor. Bu pay 5'inci bölgede yüzde 8'den 9'a, 6'ncı bölgede ise yüzde 8'den 18'e çıktı.

ERDOĞAN SÜZER- BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.