Açık Denizde İnsanlık Ayıbı

Açık Denizde İnsanlık Ayıbı
 Sütun Haber Eğitim ve Araştırma Merkezi bu hafta Endonezya açıklarında yaşanan insanlık dramını gündemine aldı. Sütun Haber Eğitim ve Araştırma...

 

Sütun Haber Eğitim ve Araştırma Merkezi bu hafta Endonezya açıklarında yaşanan insanlık dramını gündemine aldı.

 

Sütun Haber Eğitim ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akif Güngör yaptığı sunumla Arakan’da yıllardır yaşanan katliam ve dramlara dikkat çekti.

 

Eski adı Burma olan Myanmar’ın 1937’lerde İngilizlerinde desteği ile bölgeyi ele geçirip Budist bir devlet kurulması ile 8. Yüzyılda Müslüman olan ve 13. Yüzyıla kadar bölgede egemen bir İslam devleti kuran Rohingyalı Müslümanların sonraki yıllarda yaşadıkları dramı çarpıcı bir şekilde gündeme taşıyan Güngör şu bilgileri verdi;
“Arakan’daki zulüm ve katliamlar yeni değil 1962 yılında askeri darbe ile yönetimi ele geçiren Komünist General Ne Win tarafından soykırımlar başlatıldı. Yüzlerce İslam Âlimini kurşuna dizdiren Ne Win, Arakan’daki bütün camilerin kapısına kilit vurdurdu ve camiler birer eğlence mekânına dönüştürüldü.

 

Ne Win’in imza attığı en büyük zulüm ise Arakanlı Kadınlara yapılanlardı. Arakanlı Kadınlar askerler tarafından toplama kamplarına götürüldüler. Bu kadınların birçoğu toplama kamplarında tecavüze uğradı ve tecavüz sonucu hamile kalan kadınlar zorla Budist erkeklerle evlendirildi.

 

Bu dönemde yine hacca gitmek, kurban kesmek, toplu olarak namaz kılmak ve diğer ibadetler yasaklandı. İnsan hakları kuruluşları tarafından açıklanan resmi rakamlara göre Arakan’da 1962 ile 1984 yılları arasında 200 bin Müslüman öldürüldü. 1 milyona yakın Arakanlı da komşu ülkelere, özellikle de Bangladeş’e kaçtı.

Tarihleri İslamla tanışmaları dışında hiçbir zaman yüzlerine gülmemiş olan Arakan Müslümanları en büyük zalimlikleri yaşadığımız çağda görmektedirler.

 

Ne Win, Rohingyalıların vatandaş olmadıklarını ilan etmiş ve sistematik bir şekilde etnik temizliğe girişmiştir. BM ve bazı “kuruluşlar”ın araya girmesi ile Müslüman halk şimdiki Arakan topraklarında açık hava cezaevi gibi yönetilmekte ve standart insan hakları denilen “dini inanç, eğitim, sağlık, evlenme ve seyahat” gibi bütün özgürlükleri kısıtlanmaktadır.

 

2012 Arakan Bölgesi ayaklanmalarında Arakan’ın kuzeyinde yaşayan komşu Budist Rakhine halkının etnik temizlik saldırılarına maruz kaldılar ve Bangladeş'e sığındılar. Birleşmiş Milletlere göre Rohingyalar dünyanın en eziyet gören etnik gruplarından biridir.

 

ARAKAN'DA BUDİSTLERİN, MÜSLÜMANLAR İÇİN KOYDUĞU BAZI YASAKLAR:

"1. Bir müslüman, bir köyden bir köye 'izin almadan gidemez ' İzinsiz giderse, 7 yıl hapis cezası vardır.

  1. Bir müslüman evlenmek isterse, 500 $ ödeyip başvuracak ve 3 yıl bekleyecek. Uygun görülürse evlenecek.
  2. Bir müslüman, iş bulup çalışamaz. Ama budist bir vatandaşın tarlasında 'ücretsiz' çalışmak zorundadır.
  3. Bir müslüman motorlu hiçbir araca binemez. Bisiklete binebilir.
  4. Bir müslüman, sahip olduğu tavuk için dahi vergi öder.
  5. Bir müslümanın 'eğitim alması' yasaktır. Arapça bir sayfa, bir kağıt bulunursa bu onu'hapise' götürür.
  6. Bir müslüman, tahmin edeceğiniz gibi, memur olamaz ve resmi binalara giremez. (Bina pislenir)
  7. Bir budist, bir müslümanı öldürürse işleme tabi tutulmaz. Öldürmüşse veya tecavüz etmişse veya dövmüşse haklı sebebi vardır.

 

ARAKANLILARIN ÖLÜME TERK EDİLDİĞİ KAMPLAR

Leda Kampı (Resmi): 15 bin

Kutupalong Kampı (Resmi): 14 bin

Nayapara Kampı (Resmi): 10 bin

Kutupalong kampı (Gayrı-Resmi): 95 bin

Kampların çevresinde ve banliyölerde ormanlık alanlara yayılmış 100 bini aşkın kişi.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.