Abdülkadir Külahçıoğlu: Rekolte bol, buğday fiyatı artmaz

Abdülkadir Külahçıoğlu: Rekolte bol, buğday fiyatı artmaz
Arbella Makarna Genel Müdürü Külahçıoğlu, bu yıl İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yeterli yağış aldığını ve buğday rekoltesinin...


Arbella Makarna Genel Müdürü Külahçıoğlu, bu yıl İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yeterli yağış aldığını ve buğday rekoltesinin yüksek olduğunu söyledi. Külahçıoğlu, "Fiyatların artması için bir neden yok" dedi

Arbella Makarna Genel Müdürü Külahçıoğlu, bu yıl İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yeterli yağış aldığını ve buğday rekoltesinin yüksek olduğunu söyledi. Külahçıoğlu, "Fiyatların artması için bir neden yok" dedi

Makarna sektörünün önemli firmalarından Arbella, yurtiçi ve yurtdışı büyümesini sürdürüyor. Türkiye'de 2012'de 200 milyon lira ciro elde eden firma, bu yıl 260 milyon liraya ulaşmayı hedefliyor.

Genel Müdür Abdülkadir Külahçıoğlu, 80'in üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti. Bu yıl paketleme sistemlerine 4 milyon euroluk yatırım yapacaklarını söyleyen Külahçıoğlu, "Spagettiyi porsiyonlara bölerek paketleyeceğiz" dedi.

Bu yıl İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bol miktarda yağış aldığını belirten Külahçıoğlu, "3 milyon ton makarnalık, 12 milyon ton da ekmeklik buğday bekliyoruz. Yani bu yıl buğdayda sıkıntı yaşanmayacak, fiyatların artması için sebep yok" diye konuştu.

Makarnayı İtalyanlar yiyor

Dünyada en fazla makarna yıllık kişi başı 28 kilo ile İtalya'da tüketiliyor. Türkiye'de ise bu rakam sadece 7 kilo. Türkiye'nin makarnada en büyük rakibinin İtalya olduğunu hatırlatan Külahçıoğlu şöyle konuştu: "İtalya'nın toplam 3 milyon tonluk ihracatının 2,5 milyon tonunu AB ülkelerine, 500 bin tonunu da dünya pazarına yapıyor. Bizim dünya pazarına ihracatımız 509 bin ton. AB'nin kota uygulaması kalkarsa 1 milyon ton makarna daha satarız. Kalitemizi ispat ettik. Fiyatımız İtalyanlar'dan yüzde 20 ucuz."

Avrupa'dan marka bakıyoruz

3 milyon tonluk ABD pazarına girebilmek için Kanada'ya 50 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydeden Külahçıoğlu, Avrupa ve Afrika'da da potansiyel olduğunu belirtti. Avrupa pazarına satın alma yoluyla girmek istediklerini bildiren Külahçıoğlu, "İtalya'nın Sicilya bölgesinden bir firma bize gelip 'bizi alın' dedi ama kapasiteleri düşük. En az 50-60 bin ton üretim kapasitesi olan bir tesis bakıyoruz" dedi.

GDO tartışması makarnaya yaradı

Abdülkadir Külahçıoğlu, son dönemde pirinçte yaşanan GDO tartışmalarının bulgur ve makarna satışlarını artırdığını kaydetti. Yapılan açıklamaların tüketiciyi ikna edemediğini belirten Külahçıoğlu, "İnsanlar pirinçte GDO olduğuna ikna oldu. Bu tartışmalar buğdaya sıçrarsa asıl o zaman ayıkla pirincin taşını. Türkiye buğday ülkesi ve pirinçten çok daha büyük sıkıntı yaşarız" dedi.

En fazla Marmara tüketiyor

Külahçıoğlu, Türkiye'de en fazla makarnanın Marmara Bölgesi'nde tüketildiğini, doğu illerinde makarnanın toptan alındığını kaydetti. Külahçıoğlu, "En fazla burgu makarna tercih ediliyor. Daha sonra fiyonk, penne ve spagetti geliyor" diye konuştu.

ZEYNEP CEYLAN - BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.