Abdülhamid olmasaydı Türkiye kurulamazdı!

Abdülhamid olmasaydı Türkiye kurulamazdı!
Ulu Hakan Sultan 2. Abdülhamid’i, Hakk’a irtihalinin 99. sene-i devriyesinde rahmetle anıyoruz.

O olmasaydı Türkiye diye bir devletin de kurulamayacağını belirten tarihçiler, “33 yıl ülkeyi yönetmesi, Türkiye’yi kuracak kadroların yetiştirilmesine vesile olmuştur” dediler.

Cennetmekan 2. Abdülhamid Han’ı vefatının 99. Yıldönümünde rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. Tarihin kaydettiği en kudretli hükümdarlardan biri olan, uyguladığı İslam birliği politikası nedeniyle dış mihraklar ve yerli işbirlikçilerinin hedefi haline gelen Ulu Hakan’ı tarihçilerle konuştuk. Türkiye’nin temellerinin Abdülhamid Han döneminde atıldığına dikkat çeken tarihçiler, “33 yıl boyunca büyük bir siyasi deha ile ülkeyi yönetmesi ve yıkılmaktan kurtarması, Türkiye’yi kuracak kadroların yetiştirilmesine vesile olmuştur. Bugün için başımıza ne geldiyse, dün için onu anlamamaktan gelmiştir. Resmi tarihin onlarca yalanına rağmen Abdülhamid’in bu milletin gönlünde taht kurması ise ilahi bir tecelliden ibarettir” ifadelerini kullandılar.

BAŞIMIZA NE GELDİYSE ONU ANLAMAMAKTAN GELDİ

 Seriyye Vakfı Başkanı tarihçi yazar Servet Turgut, Abdülhamid Han’ın Türkiye için büyük önem arz ettiğine dikkat çekerek, “Yeni Türkiye’de, ‘Güçlü Osmanlı’yı’ gerçekleştirmek istiyorsanız, bir Batılı’nın, ‘Bastonunu Karadeniz’e sokar, Akdeniz’i karıştırır’ diyerek siyasi dehasıyla beraber, dengeleri lehimize ters döndürüş kabiliyetine de dikkat çektiği Abdülhamid Han’çok iyi anlamalıyız” dedi. Abdülhamid Han’ın Müslümanlar açısından da büyük önem arz ettiğini kaydeden Turgut, “Devrinin siyasi şartlarını aynen yaşamakta olduğumuz Ulu Hakan Abdülhamid Han, kıta büyüklüğünde bir isimdir” ifadelerini kullandı. Kendisine yapılan haksızlıkları millet olarak boynumuzda taşıdığımızın altını çizen Turgut, “Bugün için başımıza ne geldiyse, dün onu anlamamaktan gelmiştir. Millet olarak ona yapılan haksızlığın faturasını bile hâlâ ödeyebilmiş değiliz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN TEMELLERİNİ ATTI

Tarihçi yazar Süleyman Kocabaş, Abdülhamid Han’ın Türkiye’nin temellerini attığına dikkat çekerek, “363 yıl boyunca ülkeyi yönetti. Parçalanmaktan kurtardı. İmparatorluğun her tarafını başta eğitim olmak üzere geliştirmeye yönelik yatırımlarla donattı. İşte cumhuriyeti kuran kadro bu okullardan yetişti. Bu, yatırımların tezahürüydü. Tabii yıkılmaktan olan bir devlete kazandırılan 33 yıllık zaman dilimi de cabası. Dolayısıyla Abdülhamid Han döneminde bu ülkenin temelleri atılmıştır diyebiliriz” dedi. Abdülhamid Han’ın sadece Türkiye için değil, bütün İslam coğrafyası için önem arz ettiğine değinen Kocabaş, “Bugün halen birçok İslam toprağında Abdülhamid Han adına hutbeler icra edilmektedir. Bu Abdülhamid Han sevgisinin halen dahi ne boyutlarda olduğunu göstermektedir. Bizde resmi tarih yıllarca Abdülhamid Han’a türlü iftiralar atmasına rağmen, milletin gönlündeki yerini silememesi ilahi bir tecelliden başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

 

Harun Sekmen

Yeni Akit

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.