ABD'nin Kürdistan planı deşifre oldu

ABD'nin Kürdistan planı deşifre oldu
 Suriye de Kuzey Irak benzeri bir yapılanmanın önü mü açılıyor? Obama'nın danışmanı ve İsrail çıkışlı bir rapor kafaları karıştırdı....


 

Suriye de Kuzey Irak benzeri bir yapılanmanın önü mü açılıyor? Obama'nın danışmanı ve İsrail çıkışlı bir rapor kafaları karıştırdı. Ankara'nın tüm hesaplarını altüst edecek planı Obama'nın danışmana söyledi.



Hayrettin Turan'ın haberi

ABD Başkanı Obama'nın danışmanı Brennan, Suriye'de "uçuşa yasak bölge" oluşturulabileceğini söyledi

Kuzey Irak gibi olabilir

ABD, Suriye'de Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi Türkiye'ye yakın şehirlerin de içinde bulunacağı "güvenli bölge" oluşturmayı planlıyor.

Kuzey Irak'ta bugün var olan durumun, 1991'den itibaren, "Çekiç Güç" şemsiyesi altında adım adım oluştuğunu belirten dış politika uzmanları, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak bölgenin gelecekte benzer bir gelişmeye imkan sağlayabileceğine dikkat çekiyor.

Gece-gündüz karadan ve havadan bombalanan, çoluk-çocuk ayırmaksızın sivilleri de hedef alan Suriye'deki insanlık dramının boyutları her geçen gün daha da büyürken, bu katliamlara karşı ilk defa ABD'den müdahale sinyali geldi. ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Brennan, daha önce Irak'ın kuzeyinde olduğu gibi, Suriye'nin bir bölümünde de "uçuşa yasak bölge" oluşturulmasının uzak ihtimal olmadığını söyledi. ABD'nin ilk defa dillendirdiği bu açıklama ile; Esad'ın hava saldırılarının durdurulması, muhaliflerin elinde bulunan Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi Türkiye'ye yakın şehirlerin de içinde bulunacağı "güvenli bölge" oluşturulmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Bilindiği gibi; 1991 yılında Saddam Hüseyin'in Kürtler'e kimyasal silahlarla saldırıp 5.500 kişiyi öldürmesinin ardından ABD, Kuzey Irak'ta "uçuşa yasak bölge" ilan etmişti. 36. paralelin kuzeyini kapsayan bu bölgede hava güvenliğini sağlamak üzere de "Çekiç Güç" oluşturmuştu. Şimdi de Suriye'nin kuzeyinde benzer bir "uçuşa yasak bölge" oluşturularak, Suriye ordusunun devam eden katliamlarının önlenmesi planlanıyor. Kuzey Irak'ta bugün var olan durumun, 1991'den itibaren, "Çekiç Güç" şemsiyesi altında adım adım oluştuğunu belirten dış politika uzmanları, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak "uçuşa yasak güvenli bölge" uygulamasının, gelecekte benzer bir gelişmeye imkan sağlayabileceğine dikkat çekiyor.

John Brennan'ın bu açıklamasının ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Suriye krizini görüşmek üzere yarın Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret öncesine denk gelmesi dikkat çekti. Brennan, Suriye'deki krizle ilgili olarak ABD'nin bütün senaryoları gözden geçirdiğini söyledi. Bu konuda birçok seçenek üzerinde durulduğunu ifade eden Brennan, "ABD bu konuyu ciddiyetle inceliyor. Avantaj ve dezavantajları değerlendiriyor" dedi.

TÜRKİYE GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.