ABD'li büyükelçi müteahhitlerin gecesinde?

ABD'li büyükelçi müteahhitlerin gecesinde?
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin yemekli sohbet toplantısının konuğu olan Ricciardone, ağırlıklı olarak Türkiye-ABD ticari ve ekonomik ilişkilerine...



Türkiye Müteahhitler Birliği'nin yemekli sohbet toplantısının konuğu olan Ricciardone, ağırlıklı olarak Türkiye-ABD ticari ve ekonomik ilişkilerine dair bir konuşma yaptı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, bu sene ABD hükümeti olarak dış ticaret hizmetlerinde 7 Türk delegasyonunu ABD ve Avrupa'ya çekeceklerini söyleyerek, özellikle enerji, sağlık hizmetleri, enformasyon, iletişim teknolojileri ve havacılık alanında faaliyetler gerçekleşeceğini kaydetti.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin yemekli sohbet toplantısının konuğu olan Ricciardone, ağırlıklı olarak Türkiye-ABD ticari ve ekonomik ilişkilerine dair bir konuşma yaptı.

Konuşmasına Türkçe ve Atatürk'ten bir alıntı ile başlamak istediğini söyleyen Ricciardone, Atatürk'ün "Vatan imar istiyor, zenginlik ve refah istiyor, bilim ve ustalık, yüksek uygarlık, hür düşünce ve hür yaşayış istiyor" sözlerini aktardı.

Ricciardone, konuşmasına daha sonra İngilizce devam ederek, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin boyutuna ilişkin bilgi verdi. İki ülke ekonomik ilişkilerinin iyi düzeyde olduğunu ancak büyük bir ek potansiyel de içerdiğini belirten Ricciardone, ABD Başkanı Barack Obama'nın da kendisini Ankara'ya gönderirken ilişkileri ve iki ülke arasındaki işbirliğini ekonomi de dahil her alanda geliştirme talimatı verdiğini aktardı.

Obama'nın Ankara ziyareti sırasında da aynı mesajları verdiğini hatırlatan Ricciardone, Türk müteahhitlerinin dünyanın Afganistan gibi pek çok zorlu bölgesinde iş yaparak kendini kanıtladığını bildirdi. Büyükelçi Ricciardone, babasının da küçük bir iş sahibi olduğunu söyleyerek, bu nedenle büyük fikirlere sahip küçük işyerlerinin dünyayı nasıl değiştirebildiğini bildiğini kaydetti.

-LİBYA'DAKİ SON DURUM-

Büyükelçi Ricciardone, katılımcıların Libya ile ilgili sorusu üzerine, Türkiye ile ABD'nin Libya'da çok önemli ortak çıkarları bulunduğunu belirterek, iki ülkenin de önceliği Libya halkının ve oradaki vatandaşlarının güvenliğinin sağlanmasına verdiğini kaydetti.

"Türk hükümeti mucizevi ve çok başarılı bir operasyonla Libya'daki 25 bin Türk işçisini kurtardı" diye konuşan Ricciardone, Türk hükümetinin olayların başından itibaren oradaki Türk işçilerinin ve Libya halkının güvenliği ile ilgili endişelerini dile getirdiğini anımsattı. Ricciardone, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin acımasız bir şekilde kendi halkına zarar verdiğini söyleyerek, bunun üzerine herkesin Kaddafi'nin durdurulması gerektiği konusunda görüş birliğine vardığını, Türkiye'nin de aynı şekilde düşündüğünü aktardı.

Büyükelçi Ricciardone, Türk gemilerinin Libya halkına gıda ve tıbbi yardım ulaştırdığını, New York Times'ın 4 muhabirini ve başka ABD vatandaşlarını da kurtardığını hatırlatarak, Türkiye'nin ayrıca siyasi çözüm için bir yol haritası da sunduğunu belirtti. "Türkiye'nin yeteneklerine güveniyoruz" diyen Ricciardone, Türkiye'ye bu katkılarından dolayı müteşekkir olduklarını bildirdi.

Türk firmalarının şu anda Libya ile iş yapamadıklarını bildiğini, bunların zor zamanlar olduğunu aktaran Ricciardone, ancak Libya halkı refaha ulaştığı zaman yine çok güvendikleri Türk işçileri ve firmaları ile çalışmak isteyeceklerini kaydetti. Buna ilişkin olarak Irak örneğini veren Ricciardone, Türk firmalarının Irak'ta şu anda çok büyük işler yaptıklarını, ilerde Libya için de aynı durumun söz konusu olacağını, Türkiye'nin bu ülkede çok büyük avantajlara sahip olacağını belirtti.

-''7 TÜRK DELEGASYONU, ABD VE AVRUPA'YA ÇEKİLECEK''-

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Amerikan Eximbank'ın Türkiye'de portföyünün 3 milyar doların üzerinde olduğunu ifade ederek, ABD Eximbank ile Türk Eximbank arasında anlaşma yoluyla ''ortak finansmanı mümkün kılmak'' istediklerini, buna yönelik proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

ABD firmalarının Türkiye'deki büyük ölçekli yatırımları ve ortaklıkları hakkında bilgi veren Ricciardone, iki ülke yatırımcıları arasındaki işbirliğinin artırılmasını arzu ettiklerini belirtti. Ricciardone, konuya ilişkin özetle şunları kaydetti:

''Peki Amerikan ve Türk şirketleri arasında bu ortaklıkları nasıl oluşturabiliriz? Bu sene, ABD hükümeti olarak, dış ticaret hizmetlerimizde 7 Türk delegasyonunu ABD ve Avrupa'ya çekeceğiz. Özellikle enerji, sağlık hizmetleri, enformasyon, iletişim teknolojileri ve havacılık alanında faaliyetler gerçekleşecek. Büyük ticaret fuarlarına yapılacak olan bu ziyaretlerle Türk firmaları stratejik uzun vadeli ortaklıklarını Amerikalı muadilleriyle kurabilecekler. Büyük teknolojileri, en son teknolojileri burada öğrenebileceksiniz ve kendi pazarınızı da gelecekte küresel pazarda, ABD'de nasıl yerleştirebilirsiniz, pozisyonlandırabilirsiniz bunları görebileceksiniz.

Önümüzdeki Haziranda, çok sektörlü ama özellikle petrol ve gaz sektörüne yoğunlaşan 15 şirket, ABD'den İstanbul'a ve Ankara'ya gelecek. Ekim ayında bir ticaret delegasyonu yine 15-20 Amerikan şirketinden oluşan bir grup, enerji sektöründe çalışmak üzere Ankara ve İzmir'e gelecekler, buradaki meslektaşlarıyla tanışabilmek için.''

Ricciardone, büyükelçilikte ekonomi alanında çalışan görevlileri de salonda bulunanlara tanıtarak, ABD ile iş yapmak isteyenlerin kendileriyle irtibat kurmasını istedi ve işbirliğine hazır oldukları mesajını verdi

Ricciardone, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin belirli kalite standartlarına sahip 150 şirket üyesi bulunduğuna işaret ederek, bu alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi, ''birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini'' dile getirdi.

-SAZAK: ''TABLO, BÜYÜK KAYGI UYANDIRIYOR''-

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak da birlik olarak ABD Büyükelçiliği ile ilişkilerinin hemen her zaman ''çok yakın ve verimli'' olduğunu belirterek, Büyükelçi Ricciardone'yi ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Sazak, ülkeler arasındaki işbirliği hakkında bilgi verirken, iki ülke Eximbanklarının sağlayacağı finansal destekle özellikle gelişmekte olan ülkelerde Türk ve ABD firmalarının birlikte projeler üstlenmesinin, mevcut işbirliğinin daha üst noktalara taşınması açısından önem taşıdığını kaydetti. Sazak, ''Geçen zaman süresinde, bu yöndeki çalışmaların firmalarımız tarafından sürdürülmekte olduğunu ve iki Eximbank'ın ortak finansmanı ile somut sonuçlara doğru ilerlendiğini memnuniyetle görüyoruz'' dedi.

İşbirliğine hazır olduklarının altını çizen Sazak, konuşmasında Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki son gelişmelere de değindi.

İlk başta olayları otoriter rejimlere başkaldırı ve demokrasi özlemi olarak nitelendirdiklerini ve bölge halkları adına umutlandıklarını belirten Sazak, gelinen noktada olayın bu yörüngeden çıktığını, kanlı çatışmalara, iç savaşlara ve dışarıdan askeri müdahalelere dönüştüğünü anlattı. Sazak, ''Bu tablo, dünyada, bölgemizde, ülkemizde ve biz inşaat sektörü mensuplarında büyük kaygı uyandırmaktadır. Olayların ne kadar yaygınlaşacağını, nasıl ve ne zaman sona ereceğini tahmin edememek, kaygılarımızı daha da artırmaktadır'' dedi.

Libya'da iş yapan yabancı firmaların uğrayacağı zararların minimize edilmesi ve bugüne kadar oluşan zararların tazmini için uluslararası önlemlerin de alınmasını isteyen Sazak, Birleşmiş Milletler veya başka uluslararası üst otoriteler nezdinde çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.