ABD'DEN KRİTİK LİBYA AÇIKLAMASI

ABD'DEN KRİTİK LİBYA AÇIKLAMASI
Libya'da Kaddafi güçleri ilerleyişini sürdürürken, dünya da tetikte bekliyor... 05.12: ABD'NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ RICE:''UÇUŞA YASAK BÖLGENİN...



Libya'da Kaddafi güçleri ilerleyişini sürdürürken, dünya da tetikte bekliyor...

 

05.12: ABD'NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ RICE:''UÇUŞA YASAK BÖLGENİN ÖTESİNE GİDEBİLECEK ADIMLARA HAZIR OLMALIYIZ''

BM Güvenlik Konseyi'nin bugün
Libya'daki durumu ele almaya devam edeceği toplantılar sonucunda, Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturulmasını öngören karar tasarısını oylamaya sunabileceği belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi'nde 8 saatten fazla süren toplantının sonunda,
Libya'da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasını öngören karar tasarısını kaleme alan Fransa, İngiltere ve Lübnan'ın tasarıya son halini vererek bugün Konsey'de oylamaya sunulmaya hazır hale getirdikleri kaydedildi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud, Konsey'in bugün karar tasarısını oylaması için çaba sarf ettiğini, bu amaçla da tasarıyı Konsey'e ve BM Sekretaryasına resmen sunduğunu bildirdi. Araud, Konsey üyelerinin tasarıya ilişkin değişiklik isteklerini bugün ilerleyen saatlerde yapabileceklerini ve Konsey yeniden toplandığında bunların ele alınabileceğini söyledi.


''UÇUŞA YASAK BÖLGE VE BELKİ DAHA DA ÖTESİSİNE GİDEBİLECEK ADIMLAR''


ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Libya'da sivilleri korumaya yönelik pek çok hususu son derece ciddi şekilde değerlendiriyoruz ve ABD olarak Konsey'de bu yöndeki çabalara liderlik ediyoruz. Bu hususların içinde uçuşa yasak bölgenin oluşturulması da var'' dedi.


Rice, ''Ancak ABD'nin görüşü, bu noktada uçuşa yasak bölgeyi kapsayan ya da belki bunun da ötesine gidebilecek adımları düşünmeye hazır olmamız gerektiğidir'' dedi. Rice bunun nedenini açıklarken
Libya'daki durumun her an değiştiğini ve uçuşa yasak bölge oluşturulmasının, şu an tehlikede olan sivillerin korunmasında yeterli olamayabileceğini söyledi. Rice bir soru üzerine, uçuşa yasak bölge oluşturulmasında Arap ülkelerinin liderliğinin ve katılımının son derece önemli olduğunu da vurguladı.

Rusya'nın
Libya'da acil ateşkes çağrısında bulunan başka bir karar tasarısı metni hazırladığına yönelik sorular üzerine ise Rice, Konsey üyelerinin çoğunluğunun, güçlü bir şekilde uygulamaya konmasını sağlayamayacak, tek başına ateşkes çağrısı öngören bir karar tasarısı metnini ele almaya hevesli olmadıklarını, ateşkesin Konsey'in zaten 26 Şubat'ta aldığı Libya kararında bir anlamda öngörüldüğüne dikkat çekti.

Konsey'e Fransa, İngiltere ve Lübnan tarafından sunulan karar tasarısını ise detaylı bir şekilde incelediklerini ve bugün de ele almaya devam edeceklerini söyleyen Rice, ''Rusya'nın sunduğu karar tasarısı metninde bulunan bazı faktörleri de elimizdeki karar tasarısı metnine ekleyebiliriz'' diye konuştu.


Rice bu kapsamda karar tasarısının en erken bugün oylamaya sunulabileceğini belirtti.


Ancak edinilen bilgiye göre Rusya başta olmak üzere Çin, Almanya ve Hindistan gibi bazı Konsey üyelerinin uçuşa yasak bölge oluşturulmasını öngören tasarıya ilişkin tereddütleri devam ediyor. Bu ülkelerin diplomatları, uçuşa yasak bölgenin kim tarafından ve nasıl uygulanacağı konusundaki soruların yanıtsız kaldığını belirtiyorlar.


Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, ''Biz hemen bugün acil ateşkes çağrısında bulunan karar tasarımızı oylamaya sunmak istedik, ancak Konsey'de yeterli destek göremedik'' derken, Konsey'in dönem başkanı Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong da yaptığı açıklamada, ''Umarız yarın müzakerelerde gerçek bir ilerleme sağlayabiliriz'' diye konuştu.


Lübnan'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nevaf Selam ise uçuşa yasak bölgenin işe yaramaz hale gelmesinden önce Konsey'in biran önce harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.


Fransa, İngiltere ve Lübnan tarafından Konsey'e sunulan karar tasarısında, sivilleri koruma amacıyla
Libya'nın hava sahasında ''tüm uçuşların'' yasaklanması öngörülüyor ve BM ülkelerinden uçuşa yasak bölgenin uygulanması için ''gerekli her türlü önlemi'' almaları isteniyor. BM kulislerinde ''gerekli her türlü önlem'' ifadesinin, gerekirse askeri harekat düzenleme yetkisini de içerdiği konuşuluyor.

Tasarıda ayrıca, Konsey'in 26 Şubat'ta Muammer
Kaddafi ve yakın çevresini hedef alan yaptırımların (mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı) ile silah ambargosunun genişletilmesi de öngörülüyor.

04.13: KADDAFİ: "MİSRATA'YA KARŞI NİHAİ BİR SALDIRI BAŞLATACAĞIZ"


Libya lideri Muammer
Kaddafi, kendisine bağlı güçlerin ülkenin başkenti Trablus'un 150 kilometre doğusunda yer alan Misrata kentini yeniden ele geçirmek için çok önemli bir saldırı başlatacağını duyurdu.

Sözleri
Libya ulusal televizyonu tarafından aktarılan Kaddafi, Misrata için savaşın dün başladığını ve bugün de kenti ele geçirmek için nihai bir saldırı başlatılacağını belirtti.

Ülkenin 3'üncü büyük kenti olan 500 bin nüfuslu Misrata kökenli gençlerle konuşan
Kaddafi gençlere hitaben yaptığı konuşmada, "Silah kullanmayı öğreneceksiniz ve savaşa katılacaksınız, kenti bir avuç delinin elinde rehin bırakmayın" diye konuştu.

Kaddafi'ye bağlı güçlerin, ülkenin batısında muhaliflerin denetiminde kalan tek kent olan Misrata'ya dün düzenlediği topçu saldırısında 11 kişi ölmüş 20 kişi de yaralanmıştı.


02.02: KADDAFİ, LÜBNAN TELEVİZYON KANALI LBC'YE KONUŞTU: "BİNGAZİ'Yİ GERİ ALMAMIZ İÇİN SAVAŞACAĞIMIZI SANMIYORUM"


Libya lideri Muammer
Kaddafi bugün Lübnan televizyon kanalı LBC'ye yaptığı açıklamada, Libya'nın doğusunda yer alan Bingazi kentini yeniden ele geçirmek için savaş vermek zorunda kalacaklarını sanmadığını söyledi.

LBC'nin sorularını yanıtlayan
Kaddafi, isyancıların kalesi haline gelmiş olan Bingazi'yi yeniden ele geçirilmesi için savaş verilip verilmeyeceği sorusuna, "Hayır, hayır, sanmıyorum" şeklinde cevap verdi.

Kaddafi yaptığı açıklamada, "İsyancılar tarafından tutulan bütün yerler halkın yardımıyla teker teker temizleniyor" diye konuştu.


İsyancıları "terörist" ve "El Kaide elemanı" olarak niteleyen
Kaddafi, durumun üstesinden geleceğini ve isyancıların yenildiğini söyledi.

AJANSLAR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.