"ABD'deki karar başörtüsünün zaferi"
ABD Yüksek Mahkemesinin, iş başvurusu başörtüsü gerekçesiyle reddedilen Müslüman genç kız lehine aldığı karar, ülkedeki din özgürlüğü açısından "zafer" olarak değerlendirildi.
WASHINGTON (AA) - Abercrombie&Fitch giyim mağazasına yaptığı iş başvurusu başörtüsü gerekçesiyle reddedilen Samantha Elauf'un 7 yıllık hukuk mücadelesinin ardından, ABD'nin en üst mahkemesinin iş yeri sahiplerinin kendilerine çalışma başvurusu yapanların ve çalışanlarının dini vecibelerini yerine getirebilecek ortamı sunması gerektiği yönündeki hükmü, gelecek davalara emsal olacağından tarihi nitelik taşıyor.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) avukatı William Burgess, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın, ülkede iş ararken dini inancı gereği giydiği kıyafetler yüzünden ayrımcılığa uğrayanlar için önemli olduğunu belirtti.
Burgess, "Bu karar, ABD’de dini inancı gereği başörtüsü taktığı görülen Müslümanlar da dahil piyasada iş ararken dini ayrımcılığa uğrayanlar için galibiyettir” dedi.
"Karar, başa takılan tüm dini giyeceklerle ilgili”
Elauf’un 2008 yılında Abercrombi aleyhine dava açmasına ön ayak olan insan hakları savunucusu Adam Soltani de ülkede Müslüman karşıtlığının giderek arttığı bir dönemde Yüksek Mahkemenin kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Soltani, şöyle konuştu:
"Bu, İslam dininin sembolü olan başörtüsünün zaferidir. Bu ülkemizdeki dini çoğulculuk için büyük bir başarıdır çünkü bu, sadece Müslüman kadınların başörtülerine ilişkin değil, Sihlerin sarıkları veya Musevilerin ibadet ederken başlarına taktıkları takke gibi başa takılan tüm dini giyeceklerle ilgili olacak. Dolayısıyla bu ülkemiz ve iş başvurusunda bulunan insanların hakkı için büyük bir kazanç."
"Samantha’yı cesaretinden dolayı alkışlıyoruz"
CAIR Başkanı Nihad Awad ise "Amerikalı Müslümanların artan islamofobiyle yüz yüze kaldığı bir dönemde bu tarihi kararı dini özgürlüklerin savunulması açısından memnuniyetle karşılıyoruz. Samantha’yı, hakları için CAIR ile temasa geçme cesaretinden dolayı alkışlıyoruz” dedi.
Samantha Elauf, doğum yeri olan Oklahoma eyaletinin Tulsa kentindeki Abercrombie&Fitch mağazasının çocuk bölümüne, 2008 yılında, 17 yaşındayken iş başvurusunda bulunmuş ancak başörtüsünün mağazanın giyim politikasına aykırı olduğu gerekçesiyle işe alınmamıştı. Bu nedenle Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) adlı federal kurum tarafından Elauf adına açılan davada, önce Tusla'daki bölge mahkemesi Elauf lehine karar vererek şirketin 20 bin dolar tazminat ödemesine karar vermişti. Denver'daki temyiz mahkemesi ise Elauf'un başörtüsünü dini gerekçeyle taktığını belirterek giyim politikasından muafiyet isteme yoluna gitmediği gerekçesiyle şirket lehine karara varmıştı.
ABD’nin en üst mahkemesi niteliğindeki Yüksek Mahkeme, dün Elauf’un lehinde karar vererek iş yeri sahiplerinin kendilerine çalışma başvurusu yapanların ve çalışanlarının dini vecibelerini yerine getirebilecek ortamı sunması gerektiğine hükmetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.