ABD?de Yılda 230 Bin Kişi Prostat Kanserinden Ölüyor

ABD?de Yılda 230 Bin Kişi Prostat Kanserinden Ölüyor
 Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Günhan, Amerika?da erkeklerde akciğer tümöründen sonra en sık teşhis edilen tümörün prostat tümörü olduğunu...

 

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Günhan, Amerika?da erkeklerde akciğer tümöründen sonra en sık teşhis edilen tümörün prostat tümörü olduğunu ve yılda 230 bin, kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

Günhan, yaptığı açıklamada, prostat kanserinin şikayetleriyle prostatın iyi huylu büyümesine ait belirtiler birbiriyle paralellik gösterdiğini belirterek, "Şikayetler irritatif-rahatsız edici- ve/veya obstrüktif - tıkayıcı- olup, idrar yapma bozukluğu ile ilgili genel problemlerdir. Bunlar arasında, gece sık idrara çıkma, mesane boşalamama hissi, idrarın uzağa gitmesinde ve kalınlığında problemler, idrar yaparken yanma ve idrarda kanama bulunur" dedi.

Günhan, prostat kanserinin taramasına, ailede prostat kanseri mevcut değilse 50 yaşında, aksi takdirde 40 yaşında başlanması gerektiğini ifade ederek, "PSA denilen kan testi ve muayene düzenli ve yıllık olarak mutlak önerilmektedir. Yukarıda bahsedilen yöntemler yönlendirici olup, kesin tanısı prostat ultrasonu eşliğinde yapılan prostat biyopsisiyle konur. Prostat kanserli hastaların yaşamlarını sürdürmelerinde en önemlisi erken teşhistir. Eğer PSA normalin çok üstünde ise, biyopsi sonrası sınıflama yapmak için, kemik sintigrafisi ve tüm batın MR radyolojik tetkikleri istenmelidir.

PSA testi, prostat organına spesifik fakat kanserine spesifik bir test değildir. Diğer bir deyişle; prostatın iyi huylu büyümelerinde, prostatın enfeksiyon hastalıklarında ve biyopsi gibi prostata yönelik girişimlerde de yüksek olabilir. Bu nedenle prostatın muayenesiyle desteklenmelidir" diye konuştu.

Günhan, hastalığın tedavi seçenekleri arasında cerrahi olarak prostatın çıkartılması, radyoterapi, brakiterapi denilen implantasyon ışınlama tedavisi ve hormon tedavisi yer aldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Uygun tedavi yöntemi uygun hasta ve hastalığa göre seçilmelidir. Cerrahi yöntemler açık, laparaskopik ve robotik cerrahi olarak sınıflandırılabilir. Son zamanlarda cerrahi deneyimin de kazanılmasıyla operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar minimalize edilmiştir. Klasik olarak bildirilen komplikasyonlar arasında; idrar kaçırma, ereksiyon problemleri, kanamalar, tümör hücresinin kalması sayılabilir."

Günhan, Amerika'da yılda 230 bin kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini, akciğer kanserinden sonra en sık görülün ölüm sebeplerinden biri olduğunu, bu nedenle dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

FATİH KEÇE

ADANA (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.