'ABD, Türkiye'nin doğalgaz ithal ettiği ülkelerle rekabet edebilir'
Berkeley Araştırma Grubu Enerji Direktörü Goncalves, ABD doğalgazının maliyet açısından diğer ülkelere göre daha ucuz olduğunu belirterek, "ABD'nin, Türkiye'nin boru hattıyla Rusya, Azerbaycan ve İran'dan aldığı doğalgazla rekabet edebilmesi mümkün" dedi.
NEW YORK (AA)- ABD merkezli Ekonomi Danışmanlık Şirketi Berkeley Araştırma Grubu'nun Enerji Direktörü Christopher Goncalves, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD gazının 2020'ye doğru küresel enerji piyasasında etkisini giderek artıracağını ve ülkenin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatının Türkiye'nin artan gaz talebi için uygun bir seçenek oluşturduğunu söyledi.
ABD'nin doğalgaz maliyetinin, diğer ülkelerle kıyaslandığında daha ucuz olduğunu vurgulayan Goncalves, ülkesinin, Türkiye'nin boru hattıyla Rusya, Azerbaycan ve İran üzerinden aldığı doğalgazla rekabet edebilecek seviyede olduğunu ifade etti.
Goncalves, ABD LNG ihracatının, ülkede onaylanan projelerin ilerleme hızına, finansmanına ve bitiş sürelerine bağlı olduğunu ifade ederek, "Amerika'da üretilen gazın Türkiye'ye gelişi veya fiyatı sorun oluşturmuyor ancak Türkiye'nin LNG terminallerine erişim sorun olabilir. Türk alıcılar için LNG'yi bağımsız olarak ithal etmek hala zor. ABD gazının ülkeye gelmesi için Türkiye'nin LNG ithalatıyla ilgili zorlukları aşması gerek." değerlendirmesini yaptı.
Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Prof. Dr. Ed Hirs de ABD LNG ihracatının, Türkiye için küresel doğalgaz spot piyasasında uygun bir seçenek olduğunu belirtti.
Hirs, ABD gazının, Katar, Cezayir, Nijerya ve Rusya gibi LNG ihraç eden diğer ülkelerle rekabet edebileceğini vurgulayarak, bu ülkelerin avantajının Türkiye'ye yakın olmaları sebebiyle ulaşım masraflarının daha düşük olmasından kaynaklandığını söyledi.
ABD'nin ise gaz üretim ve LNG tesisi maliyetlerinin diğer ülkelere göre daha düşük olduğunu belirten Hirs, "ABD'nin önümüzdeki yıllarda ihraç edeceği LNG miktarı, Türkiye'nin toplam gaz talebinin kat kat üzerindedir." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.