ABD: Türkiye-Suriye sınırı açık kalmalı?

ABD: Türkiye-Suriye sınırı açık kalmalı?
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Türkiye-Suriye sınırına dair kaygılarının sürdüğünü, ancak sınırın açık kalması gerektiği...



ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Türkiye-Suriye sınırına dair kaygılarının sürdüğünü, ancak sınırın açık kalması gerektiği görüşünde olduklarını söyledi.

Nuland, günlük basın brifinginde bir soru üzerine, "Bizim görüşümüz sınırın açık kalması gerektiği yönünde. Türk hükümetinin, insani yardım konusunda üstlendiği harikulade çalışmadan çok memnunuz. Sınırda şu anda 15 bin civarında sığınmacı olduğunu sanıyoruz. Durum, aşırı derecedeki zor halini sürdürüyor. Bildiğiniz gibi, Türk Kızılayı üzerinden de dahil olmak üzere, Türk hükümetine yardım önerisinde bulunduk. Sınırdaki duruma dair kaygılarımız sürüyor" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın "sınır çatışması" tehlikesinden söz ettiğinin hatırlatılması üzerine Nuland, şunları kaydetti:

"Bakan, Suriye hükümetinin sınıra tanklar da dahil olmak üzere ağır silahlar sevk ettiğine dair haberlere karşılık olarak bu açıklamayı yaptı. Dolayısıyla verdiği mesaj, sınırın açık kalmaya devam etmesi, sınırda barış ve güvenliğin muhafazası ve çatışmaların olmaması yönünde bir uyarı niteliğindeydi. Tabii ki kaygılarımız sürüyor. Ancak sınırın hala büyük oranda açık durumda olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz."

GAZZE FİLOSU

Nuland, Gazze'ye gönderilmesi planlanan yeni yardım filosuyla ilgili sorular üzerine de "eğer gerçekten Gazze halkına yardım edilmesi amaçlanıyorsa, gerek Mısır gerekse İsrail üzerinden bunun yapılmasına imkan verecek yeterli düzeyde mekanizmaların olduğu" yönündeki görüşünü yineledi.

Bu girişimi "tehlikeli ve provokatif" bulduklarını tekrarlayan ve konuyla ilgili tüm taraflara itidal çağrıları yaptıklarını hatırlatan Nuland, "Umuyoruz geçen yılkine benzer durum meydana gelmez" dedi.

İsrail'in silah kaçakçılığına karşı kendini savunma hakkı konusundaki pozisyonlarının değişmediğini kaydeden Nuland, "Şunu vurgulamak isterim ki, İsrail'in, denizden silah kaçakçılığı konusunda kötü deneyimleri oldu. Dolayısıyla burada bir kendini savunma hakkı olduğunu düşünüyoruz. Ancak en önemli şey, geçen yılki yaşananların tekrarlanmaması" ifadesini kullandı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.