ABD, sert ekonomik yaptırımlarla Kuzey Kore'yi köşeye sıkıştırmak istiyor
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Betül Yürük
ABD, Kuzey Kore'nin 3 Eylül'de 2006 yılından bu yana en güçlü nükleer denemesini yapmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi ülkelere yeni bir karar tasarısı göndererek petrol ambargosu uygulanması talebinde bulundu.
Yeni yaptırım kararının BMGK'de kabul edilmesi durumunda, Kuzey Kore 2 ay içinde ikinci kez uluslararası toplumun yaptırımları ile karşı karşıya kalacak.
Yeni tasarı, Kuzey Kore'ye ham ve kondensat olarak bilinen hafif petrol cinsi, rafine edilmiş petrol ürünleri ve doğalgaz sıvılarının satışının yasaklanması başlıklarını kapsıyor.
Kuzey Kore petrol ihtiyacının büyük çoğunluğunu Çin'den ithal ediyor. BM verilerine göre, Çin Kuzey Kore'ye yıllık 500 bin ton ham petrol, 200 bin ton da petrol ürünleri ihraç ediyor.
Rusya'nın da Kuzey Kore'ye yılda 40 bin ton ham petrol ihracatı yaptığı belirtiliyor.
100 bin Kuzey Korelinin yurt dışında çalışmaya zorlandığı tahmin ediliyor
Tasarıda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a ve bazı hükümet yetkililerine seyahat yasağı getirilmesi, yurt dışındaki mal varlıklarının dondurulması ve Kuzey Koreli işçilerin yurt dışında çalışmasının ve onlara ödeme yapılmasının tamamen yasaklanması da yer alıyor.
Yaklaşık 100 bin Kuzey Koreli işçinin ülkeye döviz girişinin sağlanması için Kim Jong-un rejimi tarafından yurt dışına çalışmaya gönderildiği tahmin ediliyor.
Tasarı, Kuzey Kore'nin kömür ihracatının ardından 750 milyon doları bulan en büyük ikinci gelir kaynağı tekstil ihracatına da yasak getiriyor.
Ayrıca tasarı BMGK'nin kara listesinde olan açık denizlerdeki gemilerin ülkeler tarafından durdurulup teftiş edilmesine izin veriyor. BMGK'nın kara listesinde halihazırda 20'den fazla gemi bulunuyor, yeni yaptırımların onaylanması durumunda ise listeye 9 gemi daha eklenecek.
Yeni yaptırımların kabul edilmesi için BMGK daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın veto hakkını kullanmaması ve 15 üyeden en az 9'unun tasarı lehinde oy vermesi gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.