ABD rahatsız: Ayasofya önünde toplanıp namaz kılıyorlar

ABD rahatsız: Ayasofya önünde toplanıp namaz kılıyorlar
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı 2016 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nda, Anadolu Gençlik Derneği'nin onbinlerce kişiyle Ayasofya önünde namaz kılıp, cami olarak açılmasını talep etmesi de bulunuyor.

Durumdan rahatsız olan Amerikalılar, "Ayasofya’nın birlikte yaşamanın sembolü olarak muhafaza edilmesi gerektiği" yorumunda bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı 2016 raporunun Türkiye bölümünde dikkat çeken detaylar bulunuyor. "Son dönemde bazı grupların camiye dönüştürülmesi için kampanya yürüttüğü" rahatsızlığı ortaya konan raporda "Ayasofya’nın birlikte yaşamanın sembolü olarak muhafazasının önemi"nden bahsediliyor.

fasabaha.jpg

"BAZI GRUPLAR AYASOFYA'NIN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ İSTİYOR"

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamuoyunda hakim olan atmosfere yer verildi. Washington’ın Diyarbakır Sur’da PKK ile çatışmalarda büyük zarar gördükten sonra kamulaştırma yoluyla el konulan kiliselerin bir an önce bağlı oldukları vakıflara iadesine yönelik beklentisine de geniş yer verildi. "Son dönemde bazı grupların camiye dönüştürülmesi için kampanya yürüttüğü" Ayasofya’nın birlikte yaşamanın sembolü olarak muhafazasının önemi de raporda ısrarla altı çizilen konulardan biri oldu.

AYASOFYA CAMİ OLMASIN AMA RUHBAN OKULU AÇILSIN

ABD’nin Türk hükümetine Fener Rum Patrikhanesi’nin 'ekümenik' sıfatının tanınması ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasına yönelik mutat çağrıları da raporda yer aldı.

Anadolu Gençlik Derneği'nin (AGD) Ayasofya önünde sabah namazı kılarak Ayasofya'nın aslına uyfun şekilde cami olarak yeniden açılması talebi de raporda yer alıyor. Raporda konuyla ilgili olarak şu ifadeler kullanıldı: "İslami gruplar Ayasofya’da dahil bazı Ortodoks kiliselerin camiye dönüştürülmesine yönelik kampanya yapmayı sürdürdü. 50 yıldır müze olarak kullanılan Trabzon’daki Ayasofya Kilisesi’nin 2013 yılında camiye dönüştürülmesinin ardından diğer kiliselerle ilgili kampanyalar yoğunlaştı. 28 Mayıs 2016’da binlerce kişi İstanbul’un fethinin 563. yıldönümü nedeniyle Ayasofya önünde namaz kıldı."

Raporda yer alan başlıklar şöyle;

2,5 MİLYARLIK MÜLK İADE EDİLMİŞ, BEĞENMİYORLAR

Türkiye Hükümeti’nin açıklamasına göre, 2003-2014 yılları arasında yaklaşık 2,5 milyar lira değerinde olan binden fazla mülk iade edildi veya bedeli geri verildi. Örneğin 2013 yılında Mor Gabriel Manastırı’nın 244 bin metre karelik bölümü Süryani Vakfı’na iade edildi. Fakat Mor Gabriel’le bağlantılı diğer davalar hala AİHM’de görülmeyi bekliyor, bu davaların arasında Süryani toplumuna ait 320 bin metrekarelik bir parselin daha iade edilmesi talebi var.

Türkiye Hükümeti’nin verilerine göre 2015 itibariyle mülk iadesi için yapılan 1560 başvurudan 33’üne mülkleri geri verildi, 21’i içinse tazminat ödendi. Örneğin 2015’in Ekim ayında Mardin’deki Mor Hananya Manastırı’nın büyük bir kısmı iade edildi. Aynı ay, 175 günlük bir direnişin ardından Kamp Armen de (Gedikpaşa) Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı'na iade edildi.

RUHBAN OKULU'NU AÇMAK İSTİYORLAR

Türkiye hükümeti ayrıca dini azınlıkların ruhban yetiştirme imkanı olduğu gerçeğini de reddediyor. Heybeliada Ruhban Okulu 1971 yılından beri kapalı. Ermeni toplumu da 16 okulu bulunmasına rağmen Ruhban okulu eksikliği çekiyor.

Milli Gazete

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.